Den danske kongefamilien:

Festet seg til underskudd

Det danske kongehuset tjener fett, men gikk likevel i et dundrende underskudd.

DYR FEST: Dronning Margrethes jubileumsfest ble en dyr affære. Nå er kongehuset i minus. Foto: Mads Claus Rasmussen / NTB
DYR FEST: Dronning Margrethes jubileumsfest ble en dyr affære. Nå er kongehuset i minus. Foto: Mads Claus Rasmussen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Europas kongelig har alt annet enn et rolig liv. Som et symbol på staten, må de nærmest alltid være tilgjengelig for medieopptredener, taler og møter med statsoverhoder.

Jobben de utfører får de også lønn for, i form av det som kalles apanasje.

Det er en årlig utbetaling til medlemmene av kongehuset, men tallene varierer fra medlem til medlem. Monarker får, som seg hør og bør, mest.

Nå har det danske kongehus' årsrapport for 2022 kommet. Den viser et dundrende underskudd for kongefamilien, som har lagt et festlig år bak seg.

UHELDIG: Det ble en interessant seanse da Tysklands forbundskansler Angela Merkel og dronning Margrethe skulle hilse på hverandre. Vis mer

Dyr fest

Samlet fikk det danske kongehuset 88 millioner danske kroner, som tilsvarer 133 millioner norske kroner, i 2022.

Likevel har de gått på et underskudd med 12,7 millioner norske kroner.

Ifølge årsrapporten gjenspeiler resultatet et år hvor kongehuset unntaksvis hadde budsjettert med et underskudd, i form av forbruk av sparepengene, for å gjennomføre aktiviteter i forbindelse med dronning Margrethes (82) jubileum.

Foto: Skjermdump / Det danske kongehus' årsrapport
Foto: Skjermdump / Det danske kongehus' årsrapport Vis mer

Hun feiret 50 år på tronen i fjor, noe som ble feiret med storslagent kalas - som tilsynelatende sugde penger ut av den rojale lommeboka.

I fjor feiret i tillegg det danske kongehuset prinsesse Isabellas (15) konfirmasjon.

Kongehuset hadde også på forhånd planlagt oppgraderinger av IT-sikkerheten, oppgradering av ladestasjoner for elbiler og vedlikehold av lokaler, noe som kostet dem dyrt.

HARNISK: En casino-reklame vekker oppsikt i Danmark. Flere mener at den ene figuren i reklamen er dronning Margrethe av Danmark. Vis mer

Punget ut

Ifølge rapporten ble også resultatet ytterligere påvirket av de økende strømprisene, som store deler av Europa har måttet hanskes med. Kongehuset skal også ha blitt hardt rammet av den generelt høye inflasjonen.

Strømprisene krevde 1,2 millioner danske kroner mer i 2022 enn året før.

Mesteparten av pengene har likevel gått til å betale hoffets ansatte.

I 2022 ble det punget ut nærmere 57 millioner danske kroner for blant annet lønn og pensjon. Det er 58 prosent av apanasjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer