Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Noman Mubashir om oppveksten:

Fikk angstanfall som tenåring av å bære på hemmeligheten

Forrige uke kom han ut av skapet. Nå snakker han om problemene legningen bar med seg. 

SNAKKER UT: På Senkveld forteller Noman Mubashir om hvordan det var å vokse opp på 80-tallet i et religiøst miljø som homofil. Video: TV2 Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et intervju med VG forrige helg, sto NRK-profilen Noman Mubashir (42) fram som homofil.

Den profilerte programlederen valgte å komme ut av skapet i kjølvannet av kong Haralds tale, der han pratet om at nordmenn tror på forskjellige guder og forelsker seg i forskjellige kjønn.

Mubashir har fått massiv oppmerksomhet de siste dagene, og er i kveld å se på besøk hos Thomas Numme og Harald Rønneberg i TV 2-programmet «Senkveld».

Der snakker han om hvordan han opplevde å bære på hemmeligheten som tenåring.

- Det var et angstanfall

42-åringen vokste opp i Lørenskog, like utenfor Oslo. Han forteller til programlederne at det i starten var forvirrende å tilhøre to minoriteter samtidig.

- Det er på en måte nok å ha den muslimsk-pakistanske bakgrunnen. Vi snakker om 80-tallet, så vi var veldig få på skolen. Også begynte disse følelsene å dukke opp, sier Mubashir til programlederne.

Han forteller at han trolig var i starten av tenårene da han begynte å innse at han trolig hadde følelser for menn.

Mubashir forklarer at det var forvirrende, ettersom både filmer og foreldrene hans fortalte at det var ei jente han skulle ende opp med.

- Du sliter ganske mye med det. Det er noe som plaget meg i tenårene og opp i tjueåra, forteller han.

Programlederen, kjent fra blant annet «Migrapolis» og «Østlandssendingen», husker spesielt en episode.

Han våknet midt på natta av pusteproblemer. I retrospekt har 42-åringen innsett at det var et angstanfall, framprovosert av tankene han bar på.

- Jeg husker godt at jeg våkna på natta en gang og hadde store pusteproblemer, sikkert fordi jeg hadde gått rundt og tenkt på dette lenge. Jeg hadde kjempeproblemer og trodde jeg skulle dø. Jeg skjønte ikke det da, men det var et angstanfall. Det unner jeg ingen der ute, forteller han åpenhjertig i TV 2-programmet.

Dagbladet har vært i kontakt med Mubashir, som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

Fikk skryt

Da 42-åringen kom ut av skapet var reaksjonene mange. Til Dagbladet fortalte Henrik Asheim, stortingsrepresentant for Høyre og åpent homofil, at det har en stor betydning at Mubashir kom ut.

- Jeg tror det har en stor betydning hver gang en offentlig person som er homofil er åpen om det. Alle som er homofile, vet hvordan det er å være 14, 15 år og sitte hjemme og lure på om de er homofile, sa han og fortsatte:

- Det at han attpåtil har minoritetsbakgrunn, tror jeg gjør det enda viktigere. De havner ofte i en «kryssild» mellom familiens konservative tradisjoner på den ene siden, og det å være en integrert del av det norske, sekulære verdisettet på den andre, fortalte Asheim til Dagbladet.

Ingvild Endestad, leder for FRI, Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, sa til Dagbladet at mange ofte tenker at man enten er homofil eller muslim, i stedet for å tenke at man kan være begge deler.

- Det vi vet, er at det for mange kan være utfordrende å være flere minoriteter samtidig, fordi man blir minoritet i den ene og den andre leiren. Man blir minoritet som muslim blant homofile, og minoritet som homofil blant muslimer, og så er man også minoritet som homofil i storsamfunnet. Derfor er det viktig at vi ikke snakker om dette som kategorier som utelukker hverandre, sier hun til Dagbladet.

Hun mener åpenhet fra rollemodeller har mye å si, og at kongen kanskje har åpnet opp noen muligheter for at man kan være norsk, og være flere ting på en gang.

- Jeg tror rollemodeller med ulik bakgrunn som er åpne, kan åpne dører for flere, sier hun, men legger til at man ikke skal stille krav om at alle skal være åpne, og at det er mange måter å være åpen på.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!