Kjendisveterinær møtte dronning Elizabeth

Fikk dronningen til å fnise

- Det skumleste jeg har gjort, sier kjendisveterinær Trude Mostue om møtet med dronning Elizabeth.

SKUMMELT: Trude Mostue (t.h.) beskriver møtet med den britiske monarken som det skumleste hun har vært med på. Foto: Knut Fjeldstad / NTB / POOL
SKUMMELT: Trude Mostue (t.h.) beskriver møtet med den britiske monarken som det skumleste hun har vært med på. Foto: Knut Fjeldstad / NTB / POOL Vis mer
Publisert

Den profilerte veterinæren Trude Mostue beskriver møtet med dronning Elizabeth for ti år siden som noe av det skumleste hun har opplevd.

- Jeg var ikke helt klar over hvor uvanlig dette var. Det er veldig spesielt å tenke tilbake på nå, sier Mostue.

Elizabeth døde torsdag 8. september, 96 år gammel, etter 70 år på tronen som dronning av Storbritannia.

Overrasket

Mostue har selv bodd i England store deler av sitt voksenliv, og føler mer tilhørighet til Storbritannia enn til Norge.

Hun er overrasket over reaksjonen etter dødsfallet.

- Jeg er overrasket over at det framstår som et stort sjokk for folk, alderen hennes tatt i betraktning. Det viser at britene har opphøyd henne til en slags overmenneskelig status, og behandler henne nesten som en gud, sier hun.

- Elizabeth har symbolisert en veldig samhørighet i England, og har gjennom alle urolige tider framstått som en stødig leder for britene, sier hun.

- Forrest Gump-aktig

Hun møtte selv dronningen på en gallamiddag ved den britiske ambassaden i Oslo i 2012. Dronningen feiret 60 år ved tronen, og Mostue var blant svært få inviterte.

Hun har i et tidligere intervju med Se og Hør fortalt at hun «gjorde alt feil» i møtet med dronningen.

- Det var en Forrest Gump-aktig episode. Jeg skjønte ikke helt hvordan jeg skulle oppføre meg, sier Mostue til Dagbladet.

- Alt er ekstremt tradisjonsbundet, og du kunne merke veldig tydelig på dronningen hvor preget hun var av sin rolle og bakgrunn, sier Mostue.

- Skumlest

Hun beskriver selv at hun omtrent «ramla inn fra et filmsett i Afrika», og at hun verken var forberedt på eller helt skjønte hvor spesielt det hele var den gang.

- De er nesten opphøyd til guder. Jeg har gjort mye skremmende i livet mitt, blant annet i kontakt med ville dyr, men dette er det skumleste jeg har vært med på, sier hun.

HISTORISK: Statsminister Jonas Gahr Støre beskriver hva dronning Elizabeth har hatt å si for Norge. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Foto/video: Shad Madian. Vis mer

Det var kong Harald som introduserte Mostue til den britiske monarken. Etter å ha møtt både den norske og engelske kongefamilien, mener hun de er helt ulike typer mennesker.

- Det er noe helt annet. Hun er nesten uvirkelig. Det er som å snakke med en person du ikke tror eksisterer, fordi hun er så preget av rollen sin.

- Humret

Hun beskriver dronningen som alvorlig og korrekt i oppførselen.

- Hun er ikke den som er lettest å få med på en fleip, men jeg tror jeg fikk henne til å humre litt da jeg sa at jeg løp rundt huset hennes, sier Mostue.

- Jeg klarte å klemme noen minutters samtale om at jeg hadde løpt forbi Buckingham Palace under London Maraton. Da fniste vi litt rundt det. Hun syntes det var uforståelig at noen skulle gidde å løpe et helt maraton, sier Mostue.

Prins Phillip, som hun også møtte, hadde en lettere framtoning.

- Han var mer festlig, og kom med flere vittigheter, forteller Mostue.

Hunder

Under samtalen med dronningen fortalte hun om sin erfaring som dyrlege på bygda i England. Dronningens etter hvert svært velkjente hunder ble naturlig nok også et emne.

- Dronningen er blant de få som har blandingshunder av dachs og corgi. Hun kaller dem «dorgi», forteller Mostue.

GÅTT BORT: Storbritannias lengstsittende monark ble 96 år gammel. Slik var hennes liv. Reporter: Marte Nyløkken Helseth. Vis mer

Det er imidlertid ikke hennes første møte med den britiske kongefamilien, eller deres hunder. Da Mostue var gjest i et hageselskap i Buckingham Palace kort tid før audiensen ved ambassaden, ble hun plutselig tatt til side.

- Jeg ble bedt om å sjekke en av hundene hennes, en «dorgi». Det var først i etterkant at jeg skjønte at det var hennes hund, sier Mostue, og ler:

- Slik er det å være dyrlege.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer