Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Sharon Stone:

Fikk fem prosent sjanse for overlevelse etter det brutale hjerneslaget

Skuespilleren åpner opp om kampen tilbake til et normalt liv etter sykdommen.

ALVORLIG SYK: Sharon Stone fikk en kraftig hjerneblødning i 2001 og har måttet kjempe seg tilbake til sitt tidligere liv siden den gang. Foto: Scanpix
ALVORLIG SYK: Sharon Stone fikk en kraftig hjerneblødning i 2001 og har måttet kjempe seg tilbake til sitt tidligere liv siden den gang. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sharon Stone (59) var ikke bare et av verdens største sexsymboler på 1990-tallet, hun var også en av USAs mest ettertraktede skuespillere.

Hun huskes godt fra filmer som «Basic Instinct», «Casino» og «Catwoman», som ga henne flere nominasjoner og som til slutt landet henne en stjerne på Hollywoods beryktede Walk of Fame.

De siste åra er det imidlertid kanskje hennes kjærlighetsliv, filantropi og ikke minst helse som har skapt overskrifter. I 2001 opplevde nemlig den folkekjære skuespilleren en hendelse som skulle forandre livet hennes for alltid.

FØR HJERNEBLØDNINGEN: Sharon Stone var i mange år en av USAs mest ettertraktede skuespillere. Her er hun avbildet i 2001, ikke lenge før hun ble alvorlig syk. Foto: AFP PHOTO / Preston KERES
FØR HJERNEBLØDNINGEN: Sharon Stone var i mange år en av USAs mest ettertraktede skuespillere. Her er hun avbildet i 2001, ikke lenge før hun ble alvorlig syk. Foto: AFP PHOTO / Preston KERES Vis mer

- Kunne ikke gå

Hun har tidligere, i vage ordelag, fortalt at hun ble rammet av en massiv hjerneblødning, som følge av et hjerneslag. Det kostet henne nesten livet. Nå forteller hun om ettermælet, og om kampen tilbake til et normalt liv etter sykdommen.

- I 2001 fikk jeg slag og en kraftig hjerneblødning, og jeg hadde fem prosent sjanse for å overleve, sier 59-åringen radioprogrammet «Radio Times», sitert av Hello! Magazine.

SEX-SYMBOL: Sharon Stone var et av verdens største sex-symboler på 1990-tallet. Her avbildet i 1998. Foto: AP / Remy de la Mauviniere
SEX-SYMBOL: Sharon Stone var et av verdens største sex-symboler på 1990-tallet. Her avbildet i 1998. Foto: AP / Remy de la Mauviniere Vis mer

«Basic Instinct»-stjerna mistet nesten all funksjonalitet i venstre side av kroppen, og hun forteller nå at det tok lang tid før kroppen kom seg igjen.

- Jeg kunne nesten ikke gå, for hoften min var så ustabil. Jeg kunne ikke se på mitt venstre øye, og jeg kunne ikke høre på venstre øre.

Ifølge Norsk Helseinformatikk skyldes et hjerneslag en blodpropp i hjernen. Tidlig behandling er avgjørende for om pasienten overlever eller ikke. I Norge er det nærmere 12 000 tilfeller av dette årlig.

Stone vet godt om konsekvensene av sykdommen. Det tok henne nesten tre år før hun i det hele tatt klarte å skrive sitt eget navn igjen.

- Jeg fikk ikke armen til å høre på hjernen, så jeg ble nødt til å lære meg både å lese og skrive på nytt. Jeg måtte lære å snakke igjen, forteller hun.

Kunne gått veldig galt

Stone overlevde hjerneblødningen, selv om prognosene tilsa at det kunne gått langt verre - noe vi har sett flere eksempler på. I slutten av 2016 mistet skuespiller Debbie Reynolds (84) livet etter å ha fått et alvorlig hjerneslag.

Saken fortsetter under videoen.

DØDSFALL: Kun dagen etter at datteren Carrie Fisher døde, mistet også moren Debbie Reynolds livet etter et slag. Reynolds var kjent fra filmroller i komedier og musikaler som Singin in the rain. Video: NTB Scanpix Vis mer

Dødsfallet førte til en tragisk slutt på romjula for filmelskere, da også Reynolds datter, «Star Wars»-skuespilleren Carrie Fisher (60) gikk bort, dagen før mora.

Reynolds dødsfall ble bekreftet av sønnen Todd Fisher (59).

TRAGISK: Debbie Reynolds mistet livet da hun 28. desember 2017 fikk et hjerneslag. Datteren Carrie Fisher gikk bort dagen før, som følge av hjertestans. Foto: AP Photo / Chris Pizzello
TRAGISK: Debbie Reynolds mistet livet da hun 28. desember 2017 fikk et hjerneslag. Datteren Carrie Fisher gikk bort dagen før, som følge av hjertestans. Foto: AP Photo / Chris Pizzello Vis mer

- Det siste hun sa i dag tidlig var at hun var utrolig, utrolig trist over tapet av Carrie. Hun sa hun ville være med Carrie igjen. Femten minutter seinere fikk hun et alvorlig slag, sa Reynolds sønn den gang.

Livet hennes sto ikke til å redde, og hun døde på sykehus litt over ett døgn etter datteren.

Reynolds ble 84 år gammel og var skuespiller. Hun spilte en av hovedrollene i klassikeren «Singin' in the Rain» med blant andre Gene Kelly.

- Jeg har sett alt

Det er ikke bare sin egen helse Stone har klart å skape overskrifter med den siste tida. Under et intervju med «CBS Sunday» i januar i år fikk hun seg en god latter da hun ble spurt om hun hadde opplevd seksuell trakassering i løpet av sin karriere i Hollywood.

HAR VÆRT I BRANSJEN I 40 ÅR: Sharon Stone legger ikke skjul på at hun har opplevd seksuell trakassering i løpet av sin lange karriere i Hollywood. Foto: NTB Scanpix
HAR VÆRT I BRANSJEN I 40 ÅR: Sharon Stone legger ikke skjul på at hun har opplevd seksuell trakassering i løpet av sin lange karriere i Hollywood. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg har vært i denne bransjen i 40 år. Og når du ser ut som meg, og kommer fra «Ingensteds» i Pennsylvania? Jeg kom ikke hit med noen form for beskyttelse. Jeg har sett alt, sa Stone.

Stone, som gjør comeback på tv i disse dager med HBO-serien «Mosaic», fikk sitt store gjennombrudd i Hollywood med «Total Recall» i 1990.

Hun poserte naken for Playboy i en alder av 32 år, som den gang ble sett på som vågalt. Det var også etter Playboy at hun fikk femme fatale-rollen mot Michael Douglas i «Basic Instinct».

Alenemor for tre

Med to skilsmisser bak seg og tre adopterte sønner i alderen 11, 12 og 17 år, har Stone klart seg gjennom det meste på egen hånd.

Saken fortsetter under.

A post shared by Sharon Stone (@sharonstone) on

Hun tok med seg sønnen Roan som date på årets Golden Globe, og viste ham stolt fram på den røde løperen. I intervjuet med CBS forklarte hun også hvorfor hun har vært mye alene i livet:

- Jeg ville ikke ha en mann som definerte meg, og siden det ikke finnes så mange ekte menn og bra forhold i Hollywood, forble jeg alene.

Stone understreker også at på grunn av «MeToo» og «Time's Up»-bevegelsene, begynner kvinner å innse hvilken gave de har, og at man som kvinne ikke må oppføre seg som menn for å være mektige og verdifulle.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!