Sandra Lyng:

Fikk fødselsdepresjon: - Det ble tøft

- Jeg syntes det var skikkelig vanskelig å ikke klare å trøste.

MAMMA: I oktober ble Sandra Lyng mamma for første gang. De første månedene ble imidlertid mer utfordrende enn forventet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MAMMA: I oktober ble Sandra Lyng mamma for første gang. De første månedene ble imidlertid mer utfordrende enn forventet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er snart ett år siden Sandra Lyng (31) og forloveden Lasse Joachim Langerud (35) kunne dele den gledelige nyheten om at de ventet sitt første barn sammen.

I oktober ble paret foreldre, og den lille gutten fikk navnet Sander. Den stolte mora delte den gang et bilde av sønnen på Instagram, og siden har sangeren fortsatt med å dele hyppig av livet som småbarnsmor på bildedelingstjenesten.

Den første tiden som nybakt mor ble imidlertid mer utfordrende enn det sangeren fra Mosjøen hadde sett for seg.

- Gråt hele tiden

Det var i mars at Lyng skrev et ærlig innlegg på Instagram om at hun etter fødselen hadde gått inn i en mild fødselsdepresjon. Dette som følge av sønnens mange plager, deriblant kolikk.

Innlegget fikk mye oppmerksomhet, og da hun gjestet «God morgen Norge» på TV 2 mandag, snakket hun åpenhjertig om temaet.

Med et barn som gråt og hadde det vondt, fikk også Lyng det vondt.

- Det ble tøft. Det var et sjokk. Jeg hadde gledet meg så utrolig mye til å møte han, også får man ikke kontakt på en måte, for han gråt hele tiden, sa Lyng da hun gjestet «God morgen Norge».

- Jeg syntes det var skikkelig vanskelig å ikke klare å trøste, i timevis, månedsvis. Selvfølgelig var det helt fantastisk å endelig møte han, men det var trist at han hadde så mye vondt, la 31-åringen til.

Et «magisk øyeblikk»

Lyng, som slo gjennom i sangkonkurransen «Idol» i 2004, har hele veien vært åpen om livet som småbarnsmamma. Ved flere anledninger har hun delt både oppturer og nedturer med følgerne sine i sosiale medier.

På «God morgen Norge» forteller hun blant annet at hun fikk en enorm respons på innlegget der hun fortalte om fødselsdepresjonen, og på emneknaggen #tingjegikketarforgitt som hun opprettet i den forbindelse.

- Kan man ikke fokusere litt mer på de søte, små, fine tingene enn det man har å klage på, sier hun om tanken bak.

Og fine ting fikk Lyng snart fokusere på selv. Under sendingen fortalte hun om det hun selv beskriver som et «magisk øyeblikk», da sønnen var på bedringens vei. Da satt de begge og gråt, både hun og sønnen.

- Så sluttet han å gråte, og så på meg og smilte. Det var akkurat som om han sa at: «Det kommer til å gå bra». Det er en dag jeg aldri kommer til å glemme. Og siden da så fikk han det bedre og bedre, fortalte en tydelig rørt mamma Lyng.

Dagbladet har ikke lykkes å få tak i Sandra Lyng mandag.

Åpen om diagnosen

Da Sandra Lyng gikk gravid, lagde hun podkasten «Smelt på tjukka» om prosessen. Der snakket hun åpent om alle aspekter ved svangerskapet, og avslørte også noe svært få visste - at hun som 20-åring fikk en bipolar diagnose.

FRIDDE PÅ BURSDAGEN: Sandra Lyng og Lasse Joachim Langerud har vært sammen siden 2015. 18. april 2018, da Sandra fylte 31 år, gikk Lasse ned på kne. Video: YouTube / SandraLyngMusic Vis mer Vis mer Vis mer

- Jeg har bestemt meg for å åpne meg om en ting som for meg har vært sårt lenge. For da jeg var 20 år fikk jeg en bipolar diagnose, og da ble jeg innlagt, etter at jeg rett og slett ikke ville leve mer. Jeg var veldig deprimert, og da jeg kom ut av sykehuset ble jeg manisk, sa hun til psykolog Hedvig Montgomery.

- Jeg var på tur i et halvt år der jeg brukte opp alle pengene mine som jeg hadde tjent det siste året, og jeg gjorde så mye som jeg aldri ville gjort ellers. Og da fikk jeg diagnosen bipolar 1, men jeg har skjønt at det er bipolar 2 med åra.

I elleve år gikk hun på medikamenter for å holde seg oppegående. Da hun fant ut at hun var gravid, sluttet hun på dagen.

- Når du har gått på fem forskjellige medisiner i elleve år må man ta et hardt valg når man finner ut av man er gravid. Jeg bestemte meg for å slutte med alle på dagen da jeg fant ut at Lasse og jeg skulle bli foreldre, sa hun i et intervju med Dagbladet i oktober, like før hun ble mor.

Tilbakemeldingene på åpenheten var massive. Lyng hadde gruet seg til å publisere episoden, men hadde ikke noe å bekymre seg for.

- Folk har skrevet til meg at de har søkt hjelp selv på grunn av episoden, og andre med samme diagnose har kalt det modig. Det føltes så utrolig riktig, og det var en fin måte å ta det opp på, fortalte hun Dagbladet om episoden i oktober.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer