Kong Harald:

Fikk hele salen til å le

Kongens mobilspøk falt i god jord hos stortingsrepresentantene.

LER: Kongen får gjestene til å le under slottsmiddagen. Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag kveld er det duket for årets Stortingsmiddag på Slottet. Det er to år siden sist middagen ble avholdt, da fjorårets arrangement ble avlyst på grunn av pandemien.

Til stede er både kong Harald og dronning Sonja, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit og stortingsrepresentantene.

Tradisjonen tro talte kongen for sine middagsgjester, og som så mange ganger før klarte han også i kveld å snike inn en liten vittighet her og der.

BRØT «REGEL»: I møte med kongen skal man kle seg anstendig, men Karsten Warholm valgte å ha på seg shorts, det la selvfølgelig kongen merke til. Video: NRK / Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

Dro mobilspøk

- Da vi planla denne kvelden, forsto vi etter hvert at vi måtte være på den helt sikre siden. Så vi har sjekket jussen, alle slags forskrifter – til og med Stortingets administrasjon. Og jeg kan med glede meddele alle om at representantene ikke trenger å innberette denne middagen, begynte kongen.

Videre ønsket han alle de frammøtte hjertelig velkommen til Slottet, og la til at det var spesielt hyggelig å ønske et nytt Storting velkommen.

- Mange av oss har nok kunnet trenge opptil flere lykkønskninger i løpet av tiden vi har lagt bak oss. Og er det noe vi virkelig har lært siden mars i fjor, så er det betydningen av moderne datateknologi for å kunne komme i kontakt med hverandre. Stor var derfor gleden i familien da jeg fikk mobiltelefon. Det tok bare 40 år, sa han, mens salen brøt ut i latter.

Kongen påpekte at det i dag sitter hele 76 kvinner som faste representanter på Stortinget, mnoe som utgjør omtrent 45 % og ikke minst - ny rekord.

SYNGER: Kongefamilien synger nasjonalsangen fra slottsbalkongen på 17. mai. Video: NRK Vis mer

- Her i kongefamilien er den kvinnelige representasjonen hele 50 prosent. Ved votering er den ofte mer. Hvordan dette er mulig, er jeg ikke sikker på. Jeg tipper at de faste kvinnelige representantene på Slottet vet svaret, sa han lurt, mens salen lo godt.

Avslutningsvis takket han for innsatsen alle hadde lagt ned under pandemien, og rundet av talen med å utbringe en skål.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer