HVEM STRIKKER BEST?: I lys av den velomtalte strikke-kommentaren til «Mesternes mester»-programleder Dag Erik Pedersen, har Dagbladet utfordret årets deltakere, og ham, i nettopp strikking. Vis mer

Fikk kjeft for strikke-kommentar i «Mesternes mester». Her får Dag Erik Pedersen smake «sin egen» medisin

- Hvordan strikker man?

(Dagbladet): At «Mesternes mester» - programmet der et knippe pensjonerte idrettsutøvere konkurrerer mot hverandre i ulike øvelser - foreløpig står uten en eneste kvinnelig vinner, har ikke forbigått i stillhet.

Da proffsyklist Thor Hushovd ble kåret til mesteren over alle mestre i fjor, som den syvende mannen i rekka, møtte NRK kritikk fra flere hold.

Både håndballspiller Trine Haltvik og tidligere «Mesternes Mester»-deltaker Mette Solli reagerte begge sterkt på måten finaleøvelsene var lagt opp på, og mente at tv-konkurransene i fjorårets sesong ikke var lagt opp rettferdig.

NY ARENA: I fjorårets sesong ble deltakerne sendt til Frankrike og Monaco for å kjempe om tittelen som «Mesternes mester». I år er de losjet inn i et luksuriøst hus i den greske byen Kalamata. Video: Bjørn Lansem / DBTV. Vis mer

- Tidenes uttalelse

Og da programleder Dag Erik Pedersen (57) forsvarte kritikken overfor Dagbladet, og svarte: «Vi ønsker mer enn noe annet at en kvinne skal vinne, men det går ikke an å legge inn strikkeøvelser i konkurransen, heller», fikk 57-åringen gjennomgå på sosiale medier.

I et seinere intervju med Dagbladet, i forkant av årets sesong, sa Pedersen følgende om oppstyret:

- Jeg hadde tidenes uttalelse, da, ja.

Og hvordan kom strikketøyet inn i bildet? Jo, det hele var egentlig ment som en spøk, fortalte Pedersen, rettet mot skiskytter og tidligere «Mesternes mester»-deltaker Tora Berger.

- Tora er god til å strikke og på den tida stod det 12 sider i «Her og Nå» om hennes strikkedilla. Jeg fikk overtalt henne til å være med i «Mesternes Mester», men hun gikk ut i første konkurranse. Deretter hadde vi internhumor på at vi burde legge inn strikking i tv-konkurransen, fortalte han, og la til:

- Vi har gått gjennom hvilke øvelser som kan favorisere gutter eller jenter, samt hva som er kjønnsnøytralt. Jeg er ingen mannssjåvinist.

Kan Dag Erik Pedersen strikke?

I HELLAS: Dag Erik Pedersen med døtrene Sunniva og Selma, og «Mesternes mester»-deltaker Tonje Sørlie. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
I HELLAS: Dag Erik Pedersen med døtrene Sunniva og Selma, og «Mesternes mester»-deltaker Tonje Sørlie. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Men hvordan ligger det egentlig an med Dag Eriks strikkekunnskaper? Dagbladet tok med strikketøy til Hellas, der innspillingen av årets sesong pågikk i fjor høst, for å sjekke.

Etter å ha bedt om litt hjelp fra en i produksjonen, med døtrene som tilskuere, tok Pedersen utfordringen på strak arm.

Se video øverst i saken (der Pedersen får konkurranse av flere «Mesternes mester»-deltakerne).

- Det er bare å konstatere at dette er noe som noen kan mye bedre enn meg. Og veldig ofte er det jenter som kan det, sier Pedersen, etter å ha forsøkt seg på et par masker.

Til forskjell fra fjoråret, der Vibeke Skofterud sto igjen som eneste kvinne foran de siste episodene, er kjønnsfordelingen helt jevn på samme tid i år:

Fotballspiller Frode Grodås, skihopper Anders Jacobsen, kickbokser Tonje Sørlie og snøbrettkjører Helene Olafsen står igjen i kampen om den gjeveste tittelen.

HER GÅR DET GALT: «Mesternes mester»-deltakerne var bare noen kilometer fra mål da sykkelhjulene traff hverandre i stor fart. Både eksalpinist Odd Sørli (62) og kickbokser Tonje Sørlie (35) blir kastet av sykkelen. Video: NRK Vis mer