Jannecke Weeden:

Fikk panikkanfall på tv da hun skulle snakke om angsten:- Jeg svømmer i fine tilbakemeldinger

Hylles for åpenheten rundt stigma.

HYLLES FOR ÅPENHET: Programleder og TV3-profil Jannecke Weeden hylles for sin åpenhet rundt sin panikkangst. Foto: Privat
HYLLES FOR ÅPENHET: Programleder og TV3-profil Jannecke Weeden hylles for sin åpenhet rundt sin panikkangst. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hun er godt kjent med å være på tv, men da Jannecke Weeden (41) onsdag morgen gjestet «God morgen Norge», var det med både en tematikk og en opplevelse svært ulik sine andre tv-opptredener.

På «God morgen Norge» snakket TV3-profilen om et sårt og personlig tema, nemlig at hun har slitt med panikkangst siden hun var bare ni år gammel.

I innslaget snakker hun åpent om hvordan lidelsen har preget henne gjennom hele 32 år av livet, og om hvordan hennes samlivsbrudd, kombinert med en frilansjobb og tilværelsen som en offentlig person, det siste året har gjort at panikkangsten har forverret seg. I innslaget forklarer Weeden at hun enkelte dager kan oppleve angstanfall hele fire ganger hver dag.

GULLRUTEN: Da Jannecke delte ut pris under Gullruten i Grieghallen i Bergen, opplevde hun et av sine verste panikkanfall noensinne. Her er hun sammen med Eilev Bjerkerud i forkant av utdelingen. Foto: NTB Scanpix.
GULLRUTEN: Da Jannecke delte ut pris under Gullruten i Grieghallen i Bergen, opplevde hun et av sine verste panikkanfall noensinne. Her er hun sammen med Eilev Bjerkerud i forkant av utdelingen. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

At hun nå velger å dele sin opplevelse med lidelsen på direktesendt tv, er ut av sympati for andre i samme situasjon, forklarer Weeden til Dagbladet.

- Jeg har i mange år tenkt «stakkars mennesker hvis de har det sånn som meg».

- Anfall under prisutdeling

Er det noe Weeden har lært seg gjennom årene med angsten, så er det at det kan slå til når hun minst venter det, til og med i situasjoner man anser som hyggelige.

- Panikkangsten kan komme midt under en morsom historie i et middagsselskap, Ikke bare i stressende eller ubehagelige situasjoner, forklarer Weeden til Dagbladet.

Blant Weedens to verste opplevelser med panikkangst var én av dem under Gullruten-utdelingen i Grieghallen sist mai, hvor hun entret scenen for å utdele pris sammen med NRK-profilen Leo Ajkic.

Mens lignende innslag av panikkanfall som regel har gått over i det hun har entret scenen, vedvarte anfallet gjennom hele seansen.

- Jeg tror kanskje Leo Ajkic fikk blåmerke i armen, så hardt holdt jeg i ham, sier Weeden.

Derimot var opplevelsen like vond da panikken slo henne i en kø på utenlandsferie.

- «Styggen på ryggen» er med deg over alt, og det er fryktelig vondt når den slår inn, forklarer hun.

Nå er det over. Det er gammelt, disse timene er pensjonsalderen til 2017 og når klokken slår midnatt, går også dette året over til å bli minner. Et helt liv på ett år. Opp -og nedturer. Det er forunderlig hvordan å se tilbake på at et år blir til en gryte av surt, søtt, salt og bittert. Jeg prøver å ta med meg det søte, litt av det sure, noe salt, men håper å kunne legge bittert på trappa i natt og at det blåser til himmelen med rakettene Oslo kommune så lekkert fyrer opp år etter år. 2017 ble året The Weedens gikk fra 4 til 3, et royalt set back rent livssuksessmessig, det var og året jeg ble nominert til Gullrute for så å få Nordens Perler 2 avlyst uten grunn 5 uker før opptaksstart. Men og året jeg fikk holde foredrag for tusenvis av glade damer, kom meg til en 6B+ bulder og lærte meg å sove alene. Nok engang innså jeg at man skal holde venner man stoler på hardt til brystet og la folk som ikke unner en godt vandre. Jeg mener det er alt for mye bitterhet og misunnelse i vårt lille land, og hvis vi alle bare konsentrerte oss om å være gode mot hverandre, søke egen lykke og ønske det beste for den neste, så ville alt vært såre enkelt. Jeg går nøkternt inn i 2018, stiller ikke for høye krav til hverken meg selv eller mine nære og kjære. Jeg har lovet meg selv å si tusen takk når jeg får et kompliment og prøve å overse kommentarer som sårer. Det syns jeg du og skal. Jeg ser frem til nye, spennende prosjekter i året som kommer, jeg ser frem til nye klatreruter og naturopplevelser. Jeg ser frem til gode samtaler om folk og fe, om tro og tvil, om kjønn og kjærlighet. Jeg ser frem til alt dette, men uten alt for høye forventninger og uten alle de uoppnåelige forsettene. Måtte 2018 bli året der rasister tier, netthatere stilner og oppdagelsen av nestekjærlighet blir overvelvende! Ønsker deg som kom helt hit et riktig godt nytt år. Hils de som stoppet halvveis ⭐️

A post shared by Jannecke Weeden (@janneckeweeden) on

Fikk panikkanfall på tv

I løpet av det ti minutter lange direktesendte intervjuet på TV 2 opplever TV3-programlederen nok et panikkanfall, men velger å bli sittende og snakke med programlederen Vår Staude.

Weedens åpenhet har fått stor oppmerksomhet, og TV3-profilen har blitt hyllet både av privatpersoner og helsepersonell for sin åpenhet rundt det som for mange er et vanskelig tema.

HYLLES FOR ÅPENHETEN: Weeden har fått mye skryt etter at hun valgte å være åpen om tematikken. Foto: Privat
HYLLES FOR ÅPENHETEN: Weeden har fått mye skryt etter at hun valgte å være åpen om tematikken. Foto: Privat Vis mer

Til Dagbladet forklarer hun at valget om å være åpen om lidelsen på direktesendt tv, nettopp var for å bryte det hun anser som stigmatiserende og skremmende holdninger.

- Av allmennheten oppfattes gjerne psykiske lidelser som at man ikke har kontroll på egne tanker, men i dette tilfellet er det helt feil. Jeg har full kontroll på mine kognitive tanker, det er det fysiske som tar over tankene.

- Et kunstig skille

Det har tatt 41-åringen mange år og mange forskjellige behandlingstyper for å få bukt med angsten, men til tross for at hun den dag i dag lever med angst, er det til stor hjelp å lære seg å forstå hva som skjer med kroppen hennes.

Panikkangst

  • Et panikkanfall kommer uventet og oppleves som en intens frykt, sammen med symptomer som hjertebank, skjelving, pustevansker, brystsmerter, svimmelhet
  • Anfallet har ikke forbindelse med spesielle situasjoner eller til objektiv fare, og fremstår som uforklarlig.
  • Panikkangst forekommer hos omtrent 1% av befolkningen. I løpet av livet vil 1 til 5% oppleve å ha panikklidelse.
  • Kvinner rammes dobbelt så hyppig som menn

Kilde: Norsk Helseinformatikk.

Er det en ting hun er skeptisk til, er det samfunnets måte å inndele kroppen i en fysisk og en psykisk del. Weeden mener dette er et kunstig skille.

- Det fysiske og det psykiske utsondrer de samme hormonene i kroppen, og det er derfor angst er så vondt, forklarer Weeden.

En gang hørte hun et barn si «jeg har så vondt i følelsene mine», noe hun syntes var veldig fint.

- Det er jo nettopp fysisk vondt det er, selv om følelser ikke er en fysisk del av kroppen.

Saken fortsetter nedenfor.

Må normaliseres

Weeden mener sammenhengen mellom fysikk og somatikk bør bli snakket om i langt større grad, og at psykiske lidelser bør snakkes om på en annen og mer folkelig måte.

- Filmer og uvitenhet har skapt et skummelt bilde av hva psykisk sykdom er, uten noen nyanser. Det synes jeg er trist. For hva vil det for eksempel si «å gå på en smell?», spør Weeden.

Tilbakemeldingene på Weedens åpenhet har vært overveldende og utelukkende positive.

Og det er ikke bare privatpersoner som har takket Weeden for åpenheten. Også leger, psykiatere og fysioterapeuter har takket for at hun bidrar til å normalisere et tabubelagt og stigmatiserende tema.

- Jeg svømmer i fine tilbakemeldinger, og kan ikke få uttrykket nok hvor rørt jeg blir av alle ord, kommentarer og andre som vil dele sine opplevelser, legger hun til.

TRIKS: Kjendisene deler triksene sine på rød løper i forkant av Gullruten. Reporter: Ruben Pedersen / Video: Ingrid Cogorno Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer