Fikk sin «Askepott» til slutt

Den kjekke, unge prinsen fra «Tre nøtter til Askepott» er blitt 58 år, er skilt to ganger og har en kjæreste på 23 år. Men han glemmer aldri Askepott.

||| PRAHA (Dagbladet): Den tysk-tsjekkiske eventyrfilmen «Tre nøtter til Askepott» fra 1973 er enormt populær blant nordmenn. Seertallene har vært stabilt høye på julaften de siste seks åra, ifølge analysesjef Kristian Tolonen i NRK. I dag vil over en halv million nordmenn se den yndige Askepott få prinsen nok en gang. Kanskje ser også prinsen på «Tre nøtter til Askepott» akkurat i dag.

- Jeg ser filmen innimellom og drømmer meg tilbake, innrømmer Pavel Travnicek (58).

Han var 20 år og hadde bare spilt i en kort studentfilm da han fikk rollen som selveste prinsen.

På audition var det 20 andre prinseemner. Pavel ble valgt fordi han passet best sammen med Libuse Safrankova, den vakre 17-åringen som skulle spille Askepott. Hun var allerede kjent fra en annen barnefilm.

- Jeg var så kry da jeg fikk rollen som prinsen. Det føltes som om samtlige menn i Tsjekkia var misunnelige på meg. Alle ønsket å spille mot Libuse fordi hun var så vakker, sier Pavel.

Kysset i skogen
Ingen av dem hadde kjærester på den tiden. Og Pavel lot seg begeistre.

- Vi ble forelsket i hverandre under innspillingen. Da filmteamet var opptatt med andre ting, snek vi oss bort i skogen og kysset hverandre. Det var så kaldt på filmsettet at vi måtte dele på kroppsvarme for ikke å bli helt blåfrosne, sier Pavel.

Filmen ble hovedsakelig spilt inn i Sør-Tyskland i bitende vinterkulde. Pavel mener det jevnt over var 20 minusgrader. Han ler når han forteller om kostymene de hadde på seg, som egentlig var beregnet for sommerbruk.

- Det var ikke særlig mye varme i den tynne strømpebuksa jeg løp rundt i. Det jeg husker aller best fra innspillingen er at vi frøs hele tida, sier Pavel.

Måtte lære å ri
Han måtte lære seg å ri på hest, skyte med pil og bue og finpusse på dansetrinnene før filminnspillingen.

- Når jeg ser på det i ettertid, synes jeg det er utrolig at jeg klarte alt det der. Hesten jeg rir på i filmen var faktisk spesielt vanskelig, også i virkeligheten, sier Pavel.

Under filminnspillingen trodde han det kom til å bli ham og Libuse for resten av livet, men slik gikk det ikke.

Begge var travle skuespilleren på hver sin front, og livene deres gikk i forskjellige retninger. Tre år seinere giftet Libuse seg med en annen tsjekkisk skuespiller.

Vant norske hjerter
Opp gjennom åra har Pavel vunnet flere norske kvinnehjerter, skal vi tro frierbrevene han har fått i posten.

- Jeg fikk flest kjærlighetsbrev fra norske damer.

Det var veldig hyggelig, men jeg dro aldri til Norge for å oppsøke dem. Kanskje kan jeg gjøre det nå, sier han skøyeraktig.

Kjæreste på 23
Når Dagbladet møter ham, går han med bandasje rundt magen fordi han akkurat har falt ned en trapp. Tsjekkiske tabloidaviser skriver om det på sine forsider.

- Det er ikke så farlig. Jeg overlever, sier Pavel.

Han snakker ikke et ord engelsk, og intervjuet går derfor via tolk. I et fasjonabelt boligstrøk et stykke utenfor Praha bor han sammen med sin 23-årige kjæreste, Monika Fialková. Det er hun som står i porten når vi kommer. Hun ønsker velkommen og roper på Pavel.

De møtte hverandre da Pavel var tv-vert for en tsjekkisk musikkonkurranse som likner på Idol. Monika var en av de påmeldte deltakerne, bare 18 år den gang. Siden har de to spilt inn cd sammen.

- Nå er det hun som er min Askepott, sier Pavel. Monika smiler.

- Jeg så ham på tv og sa til vennene mine at han skulle jeg ha. Og så ble det sånn, sier Monika.

Skryter av Askepott
Men selv om Pavel har funnet kjærligheten igjen etter å ha vært gift og skilt to ganger, må han tørke en tåre når Dagbladet viser ham filmklipp fra «Tre nøtter til Askepott».

- Nå er det lenge siden jeg har sett filmen. Det var en vakker tid for Libuse og meg. En skuespiller som henne fødes bare hvert hundrede år, sier Pavel.

- Han ser på den filmen hele tida, sier Monika.

Les også om «Askepott» - Libuse Safrankova