<strong>KRAFTSALVE:</strong> Malik Obama sparer ikke på kruttet mot lillebroren. Foto: NTB scanpix
KRAFTSALVE: Malik Obama sparer ikke på kruttet mot lillebroren. Foto: NTB scanpix Vis mer

Barack Obama:

Filleristes av store­broren: - En snobb

Malik Obama fyrer løs mot den tidligere amerikanske presidenten i ny bok.

Publisert
Sist oppdatert

Den forrige presidenten i USA, Barack Obama (58), er et kjent navn for de aller fleste. At han har en halvbror som bor i Kenya er kanskje mindre kjent.

Nå er det imidlertid nevnte bror, Malik Obama (62), som skaper overskriftene. Han har nemlig gitt ut ei bok under tittelen «Big Bad Brother from Kenya», som ikke stiller lillebroren i et særlig pent lys.

Ifølge NY Post, som har intervjuet 62-åringen, har forfatteren brukt 22 år på å skrive memoarene, som ble publisert i midten av juli.

- Ville bli forgudet

- Han ble rik og ble en snobb. Det jeg så var at han var en type person som ville at andre skulle forgude ham. Han trengte å bli forgudet, og jeg gjør ikke det. Jeg er hans eldre bror, så jeg gjør ikke det, sier han til avisa.

LANGER UT: Under sin minnetale under begravelsen til John Lewis torsdag 30. juli, benyttet Obama anledningen til å kritisere Trump. Video: AP Vis mer

Den tidligere presidenten har så langt ikke kommentert verken boka eller brorens uttalelser offentlig.

Boka dekker historien mellom brødrene og hvordan forholdet deres gradvis gikk i oppløsning.

Halvbrødrene har felles far, som døde i bilulykke i 1982. Først tre år seinere møttes de hverandre for første gang - da Barack var 24 år gammel.

De skal ha fått et tett forhold, og Malik var forlover da Barack giftet seg med Michelle Obama i 1992. Også under Baracks presidentskap skal de ha vært nære.

<strong>FORLOVER:</strong> I 1992 var tonen mellom Malik og Barack Obama en helt annen enn i dag. Her fra bryllupet til den tidligere presidenten og Michelle Obama. Foto: NTB scanpix
FORLOVER: I 1992 var tonen mellom Malik og Barack Obama en helt annen enn i dag. Her fra bryllupet til den tidligere presidenten og Michelle Obama. Foto: NTB scanpix Vis mer

«Kald og hensynsløs»

En organisasjon i deres fars navn ble imidlertid starten på slutten for det varme forholdet, ifølge Malik.

«Vi hadde en stor krangel på telefonen fordi han ikke støttet meg og insisterte på at jeg skulle legge ned nettsida og slutte med organisasjonen. Han hadde sine grunner, men jeg ville ikke høre. Vi snakket til seint på natta den natta. Han truet med å kutte meg ut hvis jeg fortsatte med ideen» skriver storebroren i boka, ifølge avisa.

NY post skriver imidlertid at organisasjonen to år seinere, i 2011, havnet i skattetrøbbel, og at presidenten derfor kan ha hatt gode grunner til å være skeptisk.

Det skal imidlertid bare være én av disputtene mellom brødrene. Forholdet skal ha blitt enda kjøligere da Obama angivelig nektet deres felles tante, Hawa Auma Hussein, plass under innsettelsen da han ble valgt til president i 2009.

En annen tante, som skal ha bodd ulovlig i Boston før hun fikk asyl i 2010, døde fattig i 2014. Da skal Malik ha bedt Obama om penger for å transportere henne tilbake til Kenya.

IKKE VENNER: USAs president, Donald Trump, mener forgjengeren, Barack Obama, står bak det største lovbruddet i amerikansk politisk historie. Foto: REUTERS/Carlos Barria/File Photo. Video: AP Vis mer

Samtalen, som skal ha foregått inne i Det ovale kontor, skal ikke ha gått i en tilfredsstillende retning for storebroren. Han hevder at han ba om 20 000 dollar, men bare fikk 5000 av presidenten.

«Jeg skjønner ikke hvordan noen som hevder å være slekt eller en bror kan oppføre seg på måten han oppfører seg på, å være så kald og hensynsløs, og bare snu ryggen mot dem han kalte familie», skriver 62-åringen.

Om Trump: - Fryktløs og tøff

Nå som det nærmer seg nytt presidentvalg med stormskritt i USA, uttaler Malik seg om de to kandidatene - nåværende president Donald Trump og demokratenes utfordrer Joe Biden, som var visepresident under Obamas presidentskap.

- Jeg er står fortsatt 110 prosent bak Trump. Han er ikke falsk. Han forteller oss måten han ser ting på. Han er modig og fryktløs og tøff, sier han.

Lillebrorens nære venn Joe Biden har han tilsynelatende ikke noe til overs for.

- Jeg tror ikke han kommer til å overleve det. Tennene hans faller ut. Han ser ut som om han kommer til å falle om død.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer