DØD: Filmkomponisten Ennio Morricone er død. Her avbildet i 2006. Foto: NTB Scanpix
DØD: Filmkomponisten Ennio Morricone er død. Her avbildet i 2006. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ennio Morricone:

Filmkomponist er død

Den italienske filmkomponisten gikk bort 91 år gammel.

Publisert

Den prisvinnende italienske filmkomponisten Ennio Morricone er død, 91 år gammel. Det rapporterer det italienske nyhetsbyrået Ansa. Dødsårsaken til Morricone er foreløpig ikke kjent.

Morricone er spesielt kjent for å stå bak musikken til Serio Leones spagettiwestern «The Good, the Bad and the Ugly»

Prisvinnende filmkomponist

91-åringen har komponert musikk til over 500 filmer og flere tv-serier, og har utmerket seg som en av de største innen sjangeren, spesielt når det gjelder westernfilmer.

I 2007 vant italieneren en Æres-Oscar under den 79. Oscar-utdelingen. En Æres-Oscar deles ut etter skjønnsmessig vurdering av Board of Governors i Academy of Motion Picture Arts and Sciences for å hedre bidrag til filmindustrien som ikke dekkes av de øvrige Oscar-prisene.

GIKK BORT: Ennio Morricone gikk bort 91 år gammel. Her avbildet under filmfestivalen i Cannes i 2002. Foto: NTB Scanpix
GIKK BORT: Ennio Morricone gikk bort 91 år gammel. Her avbildet under filmfestivalen i Cannes i 2002. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I 2016 vant han en Oscar for beste originalmusikk for Quentin Tarantinos film «The Hateful Eight» fra 2015.

Morricones filmmusikk i «The Mission» fra 1986 ble kåret til tidenes 23. beste filmlydspor fra USA av det amerikanske filminstituttet.

I januar i fjor spilte Morricone i Telenor Arena i Bærum.

I år ble 91-åringen tildelt Fyrstinnen av Austrias` pris for kunst som er en årlig pris som deles ut i Oviedo. Prisen består av en skulptur laget av kunstneren Joan Miró og et pengebeløp på 50 000 euro.

Ennio Morricone var bare seks år gammel da han komponerte sin første musikk hjemme i Roma.

DØD: Skuespiller Nick Cordero har vært innlagt på sykehuset i over 90 dager. Nå forteller kona, Amanda Kloots, at han ikke overlevde komplikasjonene som fulgte etter at han testet positivt for coronaviruset. Video / foto: NTB SCANPIX. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Brukte mye tid på å elske

Da Dagbladet møtte Morricone for to år siden fikk han spørsmål om hvordan han klarte å ikke kopiere seg selv eller andre han har hørt. På det svarte den verdenskjente filmkomponisten følgende:

- Jeg håper jeg klarer ikke å kopiere noen andre eller meg selv. Hvordan jeg gjør det er kanskje fordi jeg ikke er en komponist som lager musikk for hvelvet, musikk som skal lagres ned. Jeg komponerer konkret mot filmer og tv-serier. Jeg arbeider der og da med et konkret prosjekt, og etter at dette arbeidet er ferdig så sitter jeg ikke og lager musikk for meg selv.

I intervjuet ønsket ikke filmkomponisten å snakke så mye om sine tidligere dager, men han svarte likevel spøkefullt på hvordan han hadde holdt seg åndsfrisk og sunn i løpet av livet sitt.

- Jeg har levd et regulert og normalt liv. Aldri tatt et trekk av en sigarett, alltid trent mye, seinest i dag tidlig. Spist vanlig, sunn og god, tradisjonell italiensk mat. Lagt meg regelmessig og stått opp tidlig, og arbeidet og aldri rørt sterke saker. Grappa? Nei, det har jeg aldri smakt. Bare vin. Men, jeg kan tilstå at jeg tidligere brukte mye tid på å elske, sa han med et lurt smil.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer