Rutger Hauer:

Filmskurk (75) er død

Skuespilleren gjorde seg berømt som skurk i en rekke filmer.

DØD: Den nederlandske skuespilleren Rutger Hauer er død. 75-åringen var kjent for en rekke roller i storfilmer, der han ofte spilte skurken. Her fra «Blade Runner». Foto: Warner / NTB scanpix
DØD: Den nederlandske skuespilleren Rutger Hauer er død. 75-åringen var kjent for en rekke roller i storfilmer, der han ofte spilte skurken. Her fra «Blade Runner». Foto: Warner / NTB scanpixVis mer

Den nederlandske skuespilleren Rutger Hauer er død. Det opplyser agenten hans overfor BBC. Skuespilleren, som gjorde karriere som skurk i en rekke storfilmer, ble 75 år gammel, og døde på fredag etter kort tids sykdom.

Mange husker kanskje Hauer best for sin rolle som Roy Batty i «Blade Runner», der han spilte mot Hollywood-favoritten Harrison Ford. Filmen fra 1982 blir i dag sett på som en av de viktigste science fiction-filmene fra den tidsepoken. I 2017 fikk filmen en slags oppfølger, da med Ryan Gosling i en av hovedrollene.

Hauers karriere stoppet imidlertid ikke der. Han var også å se i en rekke andre storfilmer opp gjennom åra, deriblant «Sin City» og «Batman Begins». Han hadde også en rolle i tenåringsserien «True Blood».

NIFS: Hauer spilte antagonisten Roy Batty i den kjente science fiction-filmen fra 1982. Det ble en blodig affære. Foto: Warner / NTB scanpix
NIFS: Hauer spilte antagonisten Roy Batty i den kjente science fiction-filmen fra 1982. Det ble en blodig affære. Foto: Warner / NTB scanpix Vis mer
KJENT: Hauer spilte i «Batman Begins» i 2005. Foto: NTB scanpix
KJENT: Hauer spilte i «Batman Begins» i 2005. Foto: NTB scanpix Vis mer

Han kunne til og med smykke seg med tittelen Golden Globe-vinner, en pris han stakk av med i 1987 på grunn av sin medvirkning i den britiske tv-filmen «Escape from Sobibor».

Han spilte i filmer fra 1969 helt fram til sin død i år. Totalt medvirket 75-åringen i over 50 filmer og minst 30 tv-serier. Han har også lånt ut stemmen sin til diverse videospill opp gjennom åra.

TRAILER: Se den ferske traileren til «Blade Runner 2049». Video: Warner Bros. Pictures Vis mer

I 2013 ble Hauer utnevnt som ridder i hjemlandet, som følge av den enorme innsatsen han hadde lagt inn i den lokale og internasjonale filmindustrien.

Når han ikke drev med film, var han opptatt av filantropisk arbeid. Hauer har blant annet startet Rutger Hauer Starfish Association, som jobbet for å bekjempe aids.

AKTIV TIL SLUTTEN: Hauer, her fotografert under en filmfestival i Italia i april, jobbet helt til siste slutt. Det er ikke kjent hva slags sykdom han hadde, men det skal ha gått fort fra diagnostisering til han døde. Foto: NTB scanpix
AKTIV TIL SLUTTEN: Hauer, her fotografert under en filmfestival i Italia i april, jobbet helt til siste slutt. Det er ikke kjent hva slags sykdom han hadde, men det skal ha gått fort fra diagnostisering til han døde. Foto: NTB scanpix Vis mer

Han var gift to ganger, og etterlater seg enka Ineke, en datter og et barnebarn. BBC skriver at han ble gravlagt på onsdag. Flere i bransjen tar dødsfallet tungt. Den Oscar-vinnende regissøren Guillermo del Toro skriver følgende på Twitter:

- Hvil i fred til den store Rutger Hauer: En intens, dyp og genuin skuespiller som viste sannhet, makt og skjønnhet i filmene sine.