Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut
DØDE 8. JULI: Den tidligere alpinisten ble 54 år gammel. Vis mer

Finn Christian «Finken» Jagge:

«Finken» er død

Den tidligere alpinisten ble 54 år gammel.

Den tidligere alpinisten Finn Christian Jagge, kjent under kallenavnet «Finken», er død. Jagge ble 54 år gammel, og gikk bort onsdag.

Det skriver TV 2. Kanalen siterer kona, Trine-Lise Jagge, som bekrefter dødsfallet på Facebook.

«Vår største kjærlighet, vår største helt og klippe. Verdens beste Pappa og verdens beste MesterHubby, døde i dag, etter akutt sykdom. Det er ubeskrivelig vondt og vi er helt knust», skriver Trine-Lise Jagge på Facebook.

Flere utmerkelser

Da Jagge satte utfor i smoking i sitt aller siste renn i Bormio i 2000, kunne han se tilbake på en lang og innholdsrik karriere.

«Finken» fikk med seg fire OL mellom 1988 og 1998 - og teknikeren opplevde karrierens høydepunkt da han ble olympisk mester i slalåm i Albertville i 1992.

STOLT: OL-gullet i 1992 var utvilsomt et av karrierens store høydepunkt. Foto: NTB Scanpix
STOLT: OL-gullet i 1992 var utvilsomt et av karrierens store høydepunkt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Jagge, som konkurrerte mot kjente utøvere som Alberto Tomba, Thomas Sykora og Jure Košir, tok også sju verdenscupseire. Slalåmeksperten klatret også opp til tredjeplassen i verdenscupen i slalåm i 1992, 1997 og 1999.

Han har i tillegg åtte NM-gull og to kongepokaler på cven. I 1992 ble han dessuten tildelt Morgenbladets gullmedalje (i dag Aftenpostens gullmedalje, journ.anm.), en av de høyeste utmerkelsene som blir utdelt innenfor norsk idrett. Medaljen tildeles for «årets største idrettsbragd»

DØD: Finn Christian Jagge døde denne uka, 54 år gammel. Her er han fotografert i 2006, i forbindelse med at han trente kvinnelandslaget i alpint. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DØD: Finn Christian Jagge døde denne uka, 54 år gammel. Her er han fotografert i 2006, i forbindelse med at han trente kvinnelandslaget i alpint. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Mangfoldig karriere

Etter at han sluttet som aktiv alpinist, var han trener for kvinnelandslaget i alpint på midten av 2000-tallet, fra 2005 til 2007.

I seinere tid gikk han blant annet seirende ut av NRK-suksessen «Mesternes mester» i 2011, etter å ha slått tidligere håndballspiller Trine Haltvik (55) i en balansetest.

I SMOKING: Under sitt siste renn i 2000, satte Jagge like gjerne utenfor i smoking. Her bæres han av Ole Kristian Furuseth og Hans Petter Buraas. Foto: NTB Scanpix
I SMOKING: Under sitt siste renn i 2000, satte Jagge like gjerne utenfor i smoking. Her bæres han av Ole Kristian Furuseth og Hans Petter Buraas. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Dette er noe man bruker så lang tid på, så det var en virkelig deilig følelse å komme hjem til familien. Det å vite at det snart kommer en serie som mange venner vil se på, som jeg i tillegg vinner, det er gøy. Sånn sett er det veldig stor forskjell på å bli nummer en og nummer to, fortalte han til Se og Hør om seieren.

Allerede i 2007 prøvde han seg dessuten på parketten i «Skal vi danse». Innsatsen i programmet sikret ham og dansepartner Therese Cleve en respektabel fjerdeplass. I 2015 var han dessuten å se i TV 2-serien «Dropped: Heltenes kamp».

PÅ PARKETTEN: Tross problemer med knærne, som følge av en iherdig karriere med skiene spent på, klarte Jagge å danse seg inn på en fjerdeplass i «Skal vi danse» i 2007. Her fotografert med partner Therese Cleve. Foto: NTB Scanpix
PÅ PARKETTEN: Tross problemer med knærne, som følge av en iherdig karriere med skiene spent på, klarte Jagge å danse seg inn på en fjerdeplass i «Skal vi danse» i 2007. Her fotografert med partner Therese Cleve. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det samme året valgte han også å være åpen om helseproblemene den innholdsrike skikarrieren hadde brakt med seg. Da opererte han inn en protese i kneet, etter å ha slitt med det i 15 år.

- For at jeg skulle klare å gå tur med bikkja, så måtte jeg få nytt kne, sa han til NTB den gang, uten å legge skjul på at det trolig var den lange karrieren på skiene som sørget for smertene.

Artig

«Finken» har vært et kjent og kjært navn i alpinistmiljøet. Da han samlet andre tidligere utøvere til 50-årsfeiring i 2016, kunne Lasse Kjus (49) omtale ham som «fryktelig sterk på oneliners og morsomme kommentarer».

- En gang hadde vi fått ny trener, som ikke fikk det helt til. Det var litt rot. Da tok «Finken» ordet, og sa rolig:

GIFT: «Finken» var gift med Trine-Lise Jagge. I løpet av ekteskapet fikk de to barn, dattera Otilie og sønnen Finkus. Her er ekteparet fotografert sammen i 2010 på en festmiddag for OL- og parlympicsdeltagerne i Oslo. Foto: Kyrre Lien / NTB Scanpix
GIFT: «Finken» var gift med Trine-Lise Jagge. I løpet av ekteskapet fikk de to barn, dattera Otilie og sønnen Finkus. Her er ekteparet fotografert sammen i 2010 på en festmiddag for OL- og parlympicsdeltagerne i Oslo. Foto: Kyrre Lien / NTB Scanpix Vis mer

- Vi gutta har snakket sammen, og vi er enige om å gi deg én sjanse til! Det er slik Finn Christian er, sa Kjus lattermildt til Se og Hør den gang.

Privat var den tidligere idrettshelten gift med Trine-Lise Jagge. I løpet av ekteskapet fikk paret de to barna Finkus og Otilie. De siste åra av livet jobbet han for selskapet Dynamic People, der han var partner og hodejeger. Der jobbet han fra 2013. Kona var sjefen hans.

JOBBET SAMMEN: Finken og kona jobbet sammen de siste åra. Her er de fotografert på hytta i Uvdal i 2006. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
JOBBET SAMMEN: Finken og kona jobbet sammen de siste åra. Her er de fotografert på hytta i Uvdal i 2006. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Trine-Lise er jo sjefen, og hun er verdens beste sjef. Det pleier ikke være problemer å søke om fri eller andre frynsegoder. Men vi har også mange dyktige, hyggelige kolleger som sørger for at vi har et fantastisk miljø på jobben, sa han til Her og Nå i 2015.

54-åringen jobbet også for Idar Vollviks Ludo Mobil i noen år på slutten av 2000-tallet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!