GEOGRAFI OG FITTE SKAL SAMMEN SITTE: Wikimedia Norge tror det er helt tilfeldig at ordet fitte er havnet sammen med vitenskap og historie når man googler Wikipedia. Skjermdump: GOOGLE.COM
GEOGRAFI OG FITTE SKAL SAMMEN SITTE: Wikimedia Norge tror det er helt tilfeldig at ordet fitte er havnet sammen med vitenskap og historie når man googler Wikipedia. Skjermdump: GOOGLE.COMVis mer

«Fitte» og Justin Bieber sidestilt med historie og vitenskap

Slik fremstilles Wikipedia på Google.

||| Dagbladet): «Fitte er en gammel, norsk, folkelig betegnelse for det kvinnelige kjønnsorganet (vagina) og for kjønnsåpningen (vulva).» Slik innledes Wikipedia-artikkelen til begrepet «fitte» på den norske utgaven av det brukerredigerte nettoppslagsverket.

Men er det like viktig å tilegne seg informasjon om det kvinnelige kjønnsorganet som det er å ha kunnskap om vitenskap og historie?

Wikipedia synes kanskje det.

Justin Bieber-historie
For når man søker på ordet «Wikipedia» på Google får man opp en link til Wikipedias norske nettside, samt en del underkategorier som linker til ulike Wikipedia-artikler.

Disse underkategoriene, eller sitemaps som de egentlig heter, er blant annet «Historie», «Geografi» og «Vitenskap», «Fitte» og «Justin Bieber».

Det er altså slik Wikipedia fremstilles på Google.

- Dette har jeg ingen kjennskap til, og synes ærlig talt at det er veldig rart. Det har ikke noe med det er den mest leste Wikipedia-artikkelen, for det er ett og et halvt år siden at artikkelen om fitte sist var inne på topp 150-listen, sier styreleder Jarle Vines i Wikimedia Norge til Dagbladet.

- Dårlig artikkel
Til sammenligning: Om man googler ordet «kredittilsynet» kommer det opp en link til Kredittilsynets hjemmeside og underkategoriene «Eiendomsmegling», «Inkasso» og «Revisjon».
Vines er ikke spesielt fornøyd med at fitteartikkelen ligger som nummer én blant sitemapsene. Men det er ikke på grunn av artikkelens litt pikante natur.

- Den er jo forferdelig dårlig. Det bedrives så mye «hærverk» på artiklene om kjønnsorganene at ingen som gidder å gjøre den skikkelig, sier Wikimedia Norge-styrelederen.

- Man melder inn sitemaps selv
Iløpet av juli ble artikkelen vist 5064 ganger på Wikipedia. Det gjør den til den 119. mest leste Wikipedia-artikkelen forrige måned.

- Det må nok være helt tilfeldig at fitte har havnet som øverste underkategori på Google. Men om det er noen som bør vite hvordan dette har skjedd, er det jo Google selv, sier Vines.

GOOGLE NORGE-SJEF: Jan Grønbech sier at bedrifter selv velger hvordan de vil frestå på Google.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
GOOGLE NORGE-SJEF: Jan Grønbech sier at bedrifter selv velger hvordan de vil frestå på Google. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

Daglig leder i Google Norge, Jan Grønbech, forklarer imidlertid at det er bedriftene selv som velger hvordan de vil fremstå om de havner øverst i et Google-søk.

- Når en bedrift melder inn nettstedet sitt i Google, legger de selv inn disse sitelinkene i noe som heter Webmaster Central i Google. Dette er i alle fall ikke noe vi har kontroll på, og Wikipedia må endre disse ordene selv om de vil at de skal bli fjernet, sier Grønbech, som likevel ikke vil spekulere i hvordan fitte og Justin Bieber har havnet ved siden av historie og vitenskap i Wikipedias sitemaps.

HJERTEKNUSER: Justin Bieber er den vestlige verdens hotteste mannlige tenåringsstjerne akkurat nå. Foto: Scanpix/ AP Photo/Charles Dharapak
HJERTEKNUSER: Justin Bieber er den vestlige verdens hotteste mannlige tenåringsstjerne akkurat nå. Foto: Scanpix/ AP Photo/Charles Dharapak Vis mer