Det svenske kongehuset

Fjernes fra kongehuset

Holdt pressekonferanse.

ENDRINGER: Det svenske kongehuset skriver i en pressemelding at barna til prinsesse Madeleine og prins Carl Philip ikke lenger vil tilhøre kongehuset. Foto: NTB Scanpix
ENDRINGER: Det svenske kongehuset skriver i en pressemelding at barna til prinsesse Madeleine og prins Carl Philip ikke lenger vil tilhøre kongehuset. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mandag formiddag skriver det svenske hoffet i en pressemelding at prinsesse Madeleine (37) og Chris O'Neill (45), og prins Carl Philip (40) og prinsesse Sofia (34) sine barn ikke lenger kommer til å tilhøre kongehuset, ifølge Aftonbladet.

«Hans Majestet Kongen har besluttet forandringer i kongehuset. Hensikten med disse endringene er å klargjøre hvilke personer i den kongelige familien som det forventes at blir brukt til offisielle oppgaver som statsoverhode, eller er i slekt med statsoverhode», heter det blant annet i pressemeldingen.

TREBARNSFORELDRE: Prinsesse Madeleine og Chris O'Neill har barna Leonore, Nicolas og Adrienne sammen. Foto: NTB Scanpix
TREBARNSFORELDRE: Prinsesse Madeleine og Chris O'Neill har barna Leonore, Nicolas og Adrienne sammen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
TO SØNNER: Prins Carl Philip og prinsesse Sofia med sønnene Alexander og Gabriel. Foto: NTB Scanpix
TO SØNNER: Prins Carl Philip og prinsesse Sofia med sønnene Alexander og Gabriel. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Fortsetter å jobbe

Videre kommer det fram at endringene innebærer at prins Philip og prinsesse Sofia, og prinsesse Madeleine og Chris O'Neills barn ikke lenger kommer til å tilhøre kongehuset.

«Prins Alexander, prins Gabriel, prinsesse Leonore, prins Nicolas og prinsesse Adrienne er fortsatt medlemmer av kongefamilien. De har derimot ikke lenger tittel som Kongelige Høyheter, og forventes ikke å i framtida påta seg kongelige oppdrag», heter det videre.

Barna vil også beholde sine hertug- og hertuginnetitler som de ble tildelt av kongen ved fødselen. Prins Carl Philip, prinsesse Sofia og prinsesse Madeleine kommer på sin side til å fortsette å jobbe i stiftelser og virksomheter som de har grunnlagt og engasjerer seg i.

Får ikke apanasje

Klokka 12.00 møtte riksmarskalk Fredrik Wersäll, den høyeste embetsmannen ved Det kongelige hoff i Sverige, pressen.

Wersäll forteller at kronprinsesse Victoria (42) i økende grad tar ansvar for oppdrag som landets representant. Til tross for at barna får beholde sine hertug- og hertuginne titler, vil de ifølge Wersäll betraktes som privatpersoner.

Barnas levekostnader vil ikke dekkes av den kongelige apanasjen. Prinsesse Madeleine og prins Carl Philips støtte er også ventet å minske.

På spørsmål om hvorfor endringen kommer nå, svarer riksmarskalken følgende:

- Da kongebarna ble født var ikke kongefamilien så stor. Nå har vi en situasjon med ti personer i tronfølget. Derfor har kongen kommet fram til denne store begrensningen.

Videre påpeker han at beslutningen innebærer større frihet for barna til å forme sin egen framtid, noe han tror både Madeleine og Carl Philip er positive til.

Todelt årsak

Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, mener det er en todelt årsak bak det faktum at barna nå er «fjernet» fra kongehuset og mister sin kongelige tittel.

- For det første står barna friere til å gjøre hva de vil, og de vil få en løsere tilknytning til kongefamilien. På mange måter kan vi sammenligne det med da prinsesse Märtha Louise sa fra seg tittelen Hennes kongelige høyhet (HKH) for å bli forretningskvinne og lese eventyr og dra inn penger på bøker og engleskole, sier han, og legger til:

- Det er en klok beslutning Carl Gustaf har gjort. Kronprinsesse Victoria og prins Daniels familie vil være grunnsteinen i kongefamilien i åra som kommer - med hjelp fra prins Carl Philip og prinsesse Madeleine. Rett og slett slik det fungerer i dag. Kongens nevøer og nieser er ikke en del av kongehuset i dag. De er heller ikke prinser og prinsesser av Sverige - slik Madeleine og Carl Philips barn er.

Reaksjoner

Som pressesjefen uttalte er det allerede kommet en rekke spørsmål i forbindelse med endringene. Ifølge Aftonbladet er det flere som reagerer, og blant andre politiker Robert Hannah har ventet på denne forandringen lenge.

- JEG STREVER: Hennes Kongelige Høyhet prinsesse Madeleine røpet hos «Skavlan» at hun aldri har vent seg til å være i oppmerksomhetens sentrum. - Jeg strever med det, sier svenskeprinsessen. Video: NRK Vis mer

Han mener også at apanasjen bare skal gis til kongen og tronarvingen.

- Min oppfatning er at det har vært etterspurt. Og det her er smart for å sikre kongehusets framtid. Nå blir det mindre å sette spørsmålstegn ved, sier han.

Under pressekonferansen ble det kjent at barna ikke vil motta apanasje. Robert Hannah uttalte tidligere i dag at det ikke var et alternativ at barna fremdeles skulle få motta støtten.

- Tilhører man ikke kongehuset kan man ikke lenger få apanasje. Det er sånn det skal være, sier han.

- Verner om barna

Tidligere sjefredaktør i Svensk Damtidning, Karin Lennmor, sier til SVT at det er uvanlig at kongehus gjør slike endringer.

- Det er et fantastisk stort og uventet steg, sier hun, samtidig som hun fastslår at hun ikke tror beslutningen vil bety så mye for selve kongefamilien.

Ifølge Lennmor handler beslutningen i bunn og grunn om omsorg for barna.

- Å frigjøre dem fra de kongelige pliktene gir dem en sjanse til å leve et noenlunde vanlig liv. Jeg tror faktisk at det eneste er at det verner om barna, at de får en friere og enklere oppvekst.

Hun understreker også at dette kommer til å merkes tydeligere når barna blir eldre, blant annet ved at de kommer til å være friere når det kommer til for eksempel fremtidige yrkesvalg.

Positiv

Prinsesse Birgitta (82), kong Carl Gustafs søster, er positiv til brorens beslutning. Til Expressen sier hun følgende:

- Folk lurer og synes og tenker så mye. Det er like greit at det blir en ordning på det. Det blir nok riktig og bra i alle fall, det tror jeg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer