REAGERER: Den svenske bloggeren Isabella Löwengrip reagerer på at det norske magasinet Det Nye gjort de svarte buksene hennes til blå jeans med Photoshop. Foto: Stella Pictures / Faksimile
REAGERER: Den svenske bloggeren Isabella Löwengrip reagerer på at det norske magasinet Det Nye gjort de svarte buksene hennes til blå jeans med Photoshop. Foto: Stella Pictures / FaksimileVis mer

Fjernet Blondinbellas svarte bukser

Det Nye ville heller ha blå jeans, og fant fram Photoshop.

Den svenske bloggeren Isabella Löwengrip, mest kjent som Blondinbella, stilte for en tid tilbake siden opp til intervju og fotoshoot med det norske motemagasinet Det Nye.

Men da hun fikk tilsendt en faksimile av utgaven, som kommer i butikkene fredag neste uke, fikk hun seg en overaskelse.

De svarte buksene hun hadde på seg under fotograferingen, finnes nemlig ikke på coveret av Det Nye-utgaven. Buksene er i stedet byttet ut med et par slitte blå jeans.

- Jeg hadde på meg et par svarte jeans da vi tok bildene, men så så jeg at de hadde photoshopet inn slitte jeans i stedet. Jeg viste ikke at de kunne gjøre det, skriver Löwengrip på sin blogg.

Bekrefter bukseredigering Mari Midtstigen, redaktør i Det Nye, bekrefter overfor Dagbladet at de brukte Photoshop for å forandre Löwengrips bukser.

- Vi hadde planlagt jeans til coveret, men så hadde vi dårlig tid og fikk ikke tak i jeans til henne da vi var i Sverige og møtte henne. Da vi fikk bildet så vi at det ble veldig mørkt og trist i forhold til det visuelle utrykket vi ville ha, så da endret vi fargene i Photoshop.

Midtsitgen presiserer at det er sjelden de gjør så store redigeringer av bilder

- Jeg kan huske en annen gang hvor vi endra farge på en topp. Men i bransjen for øvrig er det ikke uvanlig at man endrer farger på klær, sier hun.
 
- Ikke lov Kristine Nyborg er fungerende leder for pressefotografene. Hun sier at et bilde som er manipulert på den måten ikke kunne ha blitt publisert i en avis.

- I vår bransje er ikke det der greit, det er ikke lov, sier Nyborg til Dagbladet.

Midtstigen sier til Dagbladet at hun er klar over at bildet ikke kunne vært publisert i en avis.

- Det er jeg selvfølgelig klar over, og jeg er helt sikker på at leserne våre også er klar over at det er stor forskjell på et reportasjefoto i en avis og et forsidefoto i et motemagasin. En magasinforside er i større grad en salgsplakat enn journalistisk dokumentasjon. Bildet er som regel lyssatt i studio, modellen har makeup, klærne er valgt av en stylist og så videre, sier Midtstigen.

- Informerte Löwengrip - Jeg skjønner at folk kan reagere dersom de føler det blir en for stor manipulering av virkeligheten. Men vi så på dette som en uskyldig fargejustering. Vi hadde ingen onde hensikter, sier Midtstigen.

- Var Løwengrip  informert redigeringen?

- Ja, vi ga henne beskjed og fikk tilbakemelding om at hun syntes det var greit. Jeg ble litt overaska da jeg så at hun har gjort et poeng ut av det på bloggen sin. Vi vil jo helst ikke røre bildene våre, og det kan godt hende vi burde vurdert det slik at det var best å beholde buksa svart. Men der og da mente vi det var relativt uskyldig, sier Midtstigen.

- Ga beskjed: Mari Midtstigen, redaktør i Det Nye, sier at de ga beskjed til Löwengrip om at de ville endre på buksa, og at hun syntes det var greit. Foto: Nils Harald Ånstad/Dagbladet
- Ga beskjed: Mari Midtstigen, redaktør i Det Nye, sier at de ga beskjed til Löwengrip om at de ville endre på buksa, og at hun syntes det var greit. Foto: Nils Harald Ånstad/Dagbladet Vis mer