Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

«Into the Wild»

Fjernet livsfarlig turistfelle

Bussen i Alaska, som ble berømt gjennom filmen og boka «Into the Wild» ble denne uka fjernet med helikopter.

FLØYET UT: Den forlatte bussn ble fløyet ut av villmarken i Alaska ved hjelp av et helikopter. Video: AP Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): Den forlatte bussen fra 1940-tallet på Stampede Trail i Alaska ble torsdag fjernet av nasjonalgarden i Alaska med et CH-47 Chinook-helikopter, melder CNN.

Bussen, som har fått tilnavnet «Fairbanks Bus 142» eller «Magic Bus», er blitt verdensberømt gjennom boka og seinere filmen «Into the Wild».

BERØMT: Den forlatte bussen i Alaska er blitt et reisemål for turister fra hele verden. Foto: Alaska Department of Natural Resources/Handout
BERØMT: Den forlatte bussen i Alaska er blitt et reisemål for turister fra hele verden. Foto: Alaska Department of Natural Resources/Handout Vis mer

Reiste inn i villmarken

Boka til Jon Krakauer fra 1996 handler om Christopher McCandless. Han vokste opp i et velstående nabolag i Washington. Men etter at han var ferdig med å studere ved Emory University i Atlanta i 1990 forlot han det behagelige livet og reiste vestover uten å fortelle noe til venner og familie.

I april 1992 haiket han helt til Alaska hvor en mann slapp ham av ved Stampede Trail, ifølge boka. Noen dager seinere fant han den forlatte bussen. Der ble han boende i tre måneder før han besluttet å dra tilbake til sivilisasjonen.

I VILLMARKA: Emile Hirsch portretterer Chris McCandless i filmen «Into the Wild» (2007). Video: Paramount Vis mer

Men da han skulle dra tilbake, hadde elva Teklanika steget kraftig på grunn av snøsmelting, og han klarte ikke å krysse den. Derfor vendte han i stedet tilbake til bussen hvor han ble værende en måneds tid før han døde av sult i august 1992, 24 år gammel.

6. september ble levningene hans funnet av en gruppe jegere som kom forbi bussen.

Livet hans ble grundig beskrevet i boka. I 2007 spilte Emile Hirsch ham i en film regissert av Sean Penn.

Beslutningen om å fjerne bussen ble tatt av hensyn til sikkerheten, opplyser nasjonalgarden.

Døde

Mange har nemlig forsøkt å følge i McCandless fotspor opp gjennom åra. Det har ført til en rekke redningsaksjoner. Noen har også dødd. I februar i fjor måtte redningsmannskaper redde fem italienske turgåere på Stamped Trail etter at de hadde besøkt den forlatte bussen. Mindre enn et år før det døde en hviterussisk kvinne da hun forsøkte å krysse Teklanika-elva for å se bussen.

Det er foreløpig ikke avklart hvor den berømte bussen skal plasseres.

- Vi oppfordrer folk til å nyte Alaskas villmark på en trygg måte, og vi forstår grepet denne bussen har hatt på folks fantasi. Men det er et forlatt og forfallent kjøretøy som har krevd farlige og kostbare redningsaksjoner. Og enda viktigere så har det krevd livet til noen av de besøkende, sier Alaskas kommisjonær for naturressurser, Corrie Feige, i en uttalelse, ifølge The Guardian.

Bussen som er fra 1940-tallet ble opprinnelig brukt som innkvartering for arbeidere under utbyggingen av en adkomstsvei. Da arbeidet var ferdig i 1961, ble bussen forlatt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!