Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

#Metoo i motebransjen:

Flere titalls anklager mot to av verdens fremste fotografer: - Vi er dypt rystet

Bruce Weber og Mario Testino benekter anklagene, men mister fortsatt gigantkunde.

I KNIPA: Fotografene Bruce Weber (bildet t.v.) og Mario Testino er de siste dagene blitt anklaget for upassende oppførsel fra flere hold. En ekspert mener dette trolig bare er toppen av isfjellet. Her er stjernefotografene avbildet med henholdsvis Mary-Kate Olsen og Kate Moss. Foto: NTB scanpix
I KNIPA: Fotografene Bruce Weber (bildet t.v.) og Mario Testino er de siste dagene blitt anklaget for upassende oppførsel fra flere hold. En ekspert mener dette trolig bare er toppen av isfjellet. Her er stjernefotografene avbildet med henholdsvis Mary-Kate Olsen og Kate Moss. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De har gitt ut fotobøker, fotografert verdens største stjerner og sørget for noen av de mest ikoniske forsidene og reklamekampanjene de siste 40 åra. Fotografene Mario Testino (63) og Bruce Weber (71) har på hver sin kant imponerende karrierer, men nå har omdømmet fått seg en knekk.

Flere titalls modeller, intervjuet av The New York Times, anklager begge fotografer for upassende oppførsel og seksuelle overgrep. Anklagene kommer utelukkende fra menn, og flere av episodene som nevnes skal ha funnet sted på 1990-tallet.

Nå får anklagene alvorlige konsekvenser for begge fotografer. Verdens største motemagasin, amerikanske Vogue, har i flere tiår jobbet med fotografene. Det vil de ikke gjøre lenger.

- Er dypt rystet

Imidlertid er det ikke bare amerikanske Vogue de to fotografene mister som oppdragsgivere.

Det amerikanske forlaget Condé Nast ønsker nemlig ikke å bli assosiert med Testino og Weber framover i det hele tatt:

- Vi er dypt rystet av disse anklagene og tar dette svært alvorlig, som tidligere påpekt i vår uttalelse om seksuell trakassering. I lys av disse påstandene vil vi ikke bestille nye arbeider fra dem i nærmeste framtid, heter det i en uttalelse fra Condé Nast, gjengitt av CNN.

Condé Nast utgir en lang rekke magasiner i tillegg til amerikanske Vogue. Blant disse kan kjente merkenavn som Allure, Architectural Digest, Glamour, GQ, Teen Vogue, The New Yorker, Vanity Fair og W nevnes.

STO FRAM: Allerede i starten av desember sto modellene Mark Ricketson (t.v.) og Jason Boyce, her sammen med advokat Lisa Bloom, fram og fortalte om sine anklager mot Bruce Weber. Foto: Frederick M. Brown/Getty Images/AFP/ NTB scanpix
STO FRAM: Allerede i starten av desember sto modellene Mark Ricketson (t.v.) og Jason Boyce, her sammen med advokat Lisa Bloom, fram og fortalte om sine anklager mot Bruce Weber. Foto: Frederick M. Brown/Getty Images/AFP/ NTB scanpix Vis mer

Flere titalls anklager

Mario Testino har blant annet tatt bilder av stjerner som Kate Moss, og står bak kampanjer for merker som Gucci, Versace og Michael Kors. Han har vunnet utallige priser fra starten av 2000-tallet fram til i dag. Den peruanske fotografen har også foreviget den britiske kongefamilien.

ANERKJENT: Mario Testino har blant annet fotografert prins William og hertuginne Kate, en portrettserie han fikk internasjonal oppmerksomhet for. Bildet er fra 2010. Foto: Mario Testino, AFP, NTB scanpix
ANERKJENT: Mario Testino har blant annet fotografert prins William og hertuginne Kate, en portrettserie han fikk internasjonal oppmerksomhet for. Bildet er fra 2010. Foto: Mario Testino, AFP, NTB scanpix Vis mer

Han tok blant annet magasinforsiden til Vogue for februar, der Serena Williams og datteren er fotografert.

13 mannlige modeller har kommet med anklager mot fotografen. Han skal angivelig ha tatt modeller i skrittet og onanert dem, mot deres vilje. Ryan Locke, en modell som jobbet med Testino i forbindelse med en kampanje for Gucci, omtaler fotografen som «et seksuelt rovdyr».

En av hans tidligere assistenter hevder Testino prøvde å kysse ham, og at han fysisk ble holdt fast i en seng og måtte få hjelp til å komme seg løs fra fotografens grep. Det skal også være snakk om overdreven beføling.

Testinos advokater, fra firmaet Lavely & Singer, benekter anklagene. De har snakket med flere av fotografens samarbeidspartnere, som angivelig skal ha blitt sjokkert da de fikk høre anklagene.

Weber blir på sin side anklaget av hele 15 modeller. Josh Ardolf, som jobbet med han under en fotoshoot, hevder at fotografen tok på kjønnsorganene hans. En annen modell hevder Weber forsøkte å ta ham i buksa under en casting i 2007.

MOTE: Brittany Murphy sa at dette bildet, tatt av Bruce Weber, var favorittbildet hennes av seg selv. Rundt rammen står ektemannen Simon Monjack og mora hennes, Sharon Murphy. Brittany døde i 2009. Foto: AP/ NTB scanpix
MOTE: Brittany Murphy sa at dette bildet, tatt av Bruce Weber, var favorittbildet hennes av seg selv. Rundt rammen står ektemannen Simon Monjack og mora hennes, Sharon Murphy. Brittany døde i 2009. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

Anklager mot fotografen har de siste ukene versert i sosiale medier, men fra anonyme kilder. Det er først nå at enkelte modeller tør å stå fram med navn, på tross av at de fleste holder seg anonyme.

Fotografen benekter selv alle anklagene mot ham.

- Jeg er lei meg og sjokkert av disse opprørende anklagene som kommer min vei. Jeg benekter alt, sier han til avisa.

Vogue-nekt

Anna Wintour, redaktør for amerikanske Vogue, sier ifølge The Guardian at det trolig blir lite jobb på de to fotografene fra magasinet og konsernet Condé Nasts side framover.

INNSTILLER SAMARBEID: Anna Wintour, en av verdens mest kjente redaktører, sier samarbeidet med Weber og Testino er lagt på is inntil videre. Foto: NTB scanpix
INNSTILLER SAMARBEID: Anna Wintour, en av verdens mest kjente redaktører, sier samarbeidet med Weber og Testino er lagt på is inntil videre. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg tror sterkt på verdien av anger og tilgivelse, men jeg tar disse anklagene veldig alvorlig. Vi i Condé Nast har bestemt oss for å sette det profesjonelle forholdet med begge fotografene på pause i nærliggende framtid, sier hun i en uttalelse.

Flere av mediene som har omtalt saken trekker paralleller til motefotografen Terry Richardson, som i fjor ble anklaget for upassende oppførsel av flere kvinnelige modeller og kolleger.

Han ble bannlyst fra å jobbe med motemagasiner som Vogue, GQ og Vanity Fair. Fotografen har i en årrekke blitt anklaget for seksuelt upassende oppførsel mot modeller han jobber med, og etter Harvey Weinstein-skandalen fikk anklagene ny vind i seilene.

- Toppen av isfjellet

Moteekspert og redaktør i norske Vixen, Ida Elise Eide Einarsdottir, mener at bransjen egentlig bare har ventet på at anklagene mot de tre fotografene skulle begynne å dukke opp.

- Det er rett og slett Weinstein-effekten. Motebransjen er ikke på noen måte unntatt seksuell trakassering - dessverre, sier hun og fortsetter:

FRYKTER FLERE SAKER: Moteekspert Ida Elise Eide Einarsdottir tror dette bare er toppen av isfjellet når det kommer til #metoo-saker i motebransjen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FRYKTER FLERE SAKER: Moteekspert Ida Elise Eide Einarsdottir tror dette bare er toppen av isfjellet når det kommer til #metoo-saker i motebransjen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- I Richardsons tilfelle kom det fram for alvor i 2010, og først nå får det konsekvenser ved at blant annet Vogue og Condé Nast nekter å jobbe med ham. Det samme gjelder nå altså Mario Testino og Bruce Weber - to av verdens fremste motefotografer.

Hun mener det sender ut et viktig signal at Vogue, som verdens største aktør, nå har bestemt seg for å sette det profesjonelle forholdet med begge designerne på vent.

- Jeg er overbevist om at dette ikke er det siste vi hører om #metoo i motebransjen, og er redd det bare er toppen av isfjellet, forklarer hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!