Rasmus Thall:

- Føler jeg allerede har vunnet

I 2010 holdt Robin på å dø etter å ha fått en isblokk i hodet. Lørdag skal broren Rasmus hedre han på MGP-scenen.

FØRSTE DELFINALE: Rasmus Thall deltar med låta «Tresko» i den første delfinalen av MGP. Reporter: Jonathan Gaathaug Nielsen. Video: Nora Skavhaug/Privat. Vis mer
Publisert

Rasmus Thall (30) skal ut i ilden i den første delfinalen av Melodi Grand Prix lørdag 14. januar.

Der skal han prøve å overbevise det norske folk om at han, i første omgang, fortjener en plass i den store finalen 4. februar.

Thall deltar med låta «Tresko». En låt som er laget til ære for broren hans Robin, som i 2010 var døden nær etter å ha fått en isblokk i hodet.

- Låta er inspirert av broren min sin seiershistorie. I 13 år nå har han kjempet seg tilbake på beina.

COMEBACK: Disse deltar i delfinale 1 i MGP 2023. Video: NRK Vis mer

Se intervjuet med Rasmus Thall øverst i saken!

Det var på vei hjem etter å ha fullført en eksamen på skolen da den alvorlige ulykken skjedde. Øyeblikket da han måtte ringe moren for å fortelle hva som hadde skjedd med broren husker han godt.

- Mamma trodde det var noe galt med signalet, fordi jeg fikk ikke ordene ut. Men jeg fikk forklart hva som hadde skjedd – at Robin hadde havnet i koma, og mest sannsynlig ikke kom til å overleve.

I seks måneder var Robin ut og inn av koma. Legene var ikke optimistiske, og trodde ikke det kom til å gå bra.

BRØDRE: Rasmus (t.v.) og broren Robin (t.h.). Foto: Privat.
BRØDRE: Rasmus (t.v.) og broren Robin (t.h.). Foto: Privat. Vis mer

Men han overlevde. Etter flere operasjoner kunne han igjen se, og han kunne bevege på fingrene igjen, forteller den MGP-klare artisten.

- På et tidspunkt, da Robin var hjemme igjen, hørte familien en lyd fra rommet hans. Jeg tror det første hans første ord var «Faen». Ikke sånt surt, men mer «faen ta at det her skjedde».

MGP: Alejandro Fuentes er aktuell i Melodi Grand Prix 2023. Video: Nora Skavhaug. Reporter: Jonathan Gathaug. Vis mer

Trodde han skulle miste broren

Rasmus forteller Dagbladet at han brukte lang tid på å takle ulykken til broren. I seinere tid slet han med katastrofetanker, og gikk konstant og tenkte: «Hva hvis...?»

- En ting er miste noen, men en annen ting er å tro du skal miste noen. Det var det jeg sleit mye med etterpå. Jeg gikk rundt i seks-sju måneder og trodde at jeg ikke lenger skulle ha han i livet mitt. Vi fikk høre det fra legene også, som ikke trodde det kom til å gå bra.

Robin kan i dag gå, men blir fort sliten, forteller Rasmus videre. Det har tatt utallige timer med trening - og broren trener fortsatt daglig.

- Han er i kjempegodt humør, han er håpefull, og han er dypt investert i meg og i MGP.

Det var nemlig Robins idé å melde «Tresko» på Melodi Grand Prix.

Disse deltar i delfinale 2 i MGP 2023. Video: NRK Vis mer

- Jeg viste Robin demoen, og da «klikka» han. Han elska konseptet, og sa: «Jeg har trent meg tilbake på beina i så mange år nå, og jeg kjenner meg så igjen i det du synger. Når jeg går på beina er det som å ha på tresko», og da ba han meg om å fullføre sangen og melde den på MGP. Han lovte meg også at jeg kom til å vinne, sier han lattermildt.

Rasmus er ikke like sikker på seier som broren, men sier at han hvert fall er et steg nærmere nå.

- Robin fortalte meg: «Folk drikker seg så fulle at de ikke greier å gå, mens jeg gjør alt jeg kan for å lære å gå». Så teksten er basert på ironien rundt det, rundt en person som blir så drita at han ikke klarer å gå. Det er humor i teksten, fordi livet er ikke bare fryd og gammen, men det er ikke bare trist heller. Det har Robin lært meg, forteller 30-åringen videre.

SMÅ: Rasmus og brødrene som barn. Foto: Privat.
SMÅ: Rasmus og brødrene som barn. Foto: Privat. Vis mer

Det er ikke bare MGP-deltakelsen han har broren å takke for.

Hadde det ikke vært for han hadde nemlig ikke Rasmus drevet med musikk i dag.

VIDERE: Farida gikk videre fra årets andre MGP-delfinale. Bilder fra NRK Vis mer

- Robin har pushet meg. Han fikk sneket meg inn på Slottsfjellfestivalen da jeg var 15 år gammel, og der viste han meg alle disse kule artistene. Det var helt eventyrlig.

- Han sa: «Du skal spille her en dag, du skal stå på hovedscenen».

Lover show

Lørdag framfører Rasmus låta med den personlige historien.

- Hvordan blir det å gå opp på scenen og framføre låta for hele Norge?

- Oi, det var et stort spørsmål. Det har jeg ikke tenkt på tror jeg. Det er vanskelig å forstå konseptet av å skulle synge for så mange, og Eurovision blir hvert fall bare et eventyr. Bare å opptre i delfinalen har jeg nådd det jeg ønsker med å formidle. Alt derfra er en bonus.

SÖTA BROR: Vi spurte de svenske Eurovision-tilhengerne om hvem de tror vinner mellom Sverige og Norge. Dette er dommen. Reportere: Agusta Magnusdottir og Ørjan Ryland / Dagbladet. Vis mer

- Jeg føler jeg allerede har vunnet. Jeg elsker låta, og hva den står for. De som ikke liker den, hadde ikke likt den uansett. Sånn er det bare.

På «Tresko» har Rasmus fått hjelp av kjæresten Farida, som var å se på MGP-scenen i fjor med «Dangerous». Med Rasmus bak pianoet tok de seg til finalen, men det stoppet der den gangen.

Barnebarn av MGP-legende

Det er ikke hvem som helst Rasmus slekter på. Han er nemlig barnebarnet til skuespiller og sanger Anita Thallaug (84), som blant annet representerte Norge i Eurovision Song Contest i 1963 med låta «Solhverv».

- Mormor er en av de tøffeste som finnes. Hun er skikkelig talentfullt, og har tatt teateret og dramaet inn i livet vårt. Det kommer dere til å se på scenen også.

TABBE: Alt gikk ikke helt etter planen under NRKs Melodi Grand Prix-sending mandag 7. februar. Video/bilder: NRK Vis mer

På scenen er det naturlig at både mormor og broren er med i tankene.

- Det er mormor og hennes arv, og Robin og hans historie, jeg synger for. Det kommer til å bli en ut-av-meg-selv opplevelse, avslutter han.

Om Rasmus og «Tresko» tar seg videre til MGP finalen i Trondheim 4. februar får vi svar på lørdag kveld på NRK 1.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer