- Føler meg helt forferdelig syk

Selma Blair (46) er brutalt ærlig om sykdomsmarerittet.

SYK: Det var i høst at skuespiller Selma Blair (46) avslørte at hun hadde fått påvist sykdommen Multippel Sklerose (MS). Her er hun avbildet i begynnelsen av 2018. Foto: NTB Scanpix
SYK: Det var i høst at skuespiller Selma Blair (46) avslørte at hun hadde fått påvist sykdommen Multippel Sklerose (MS). Her er hun avbildet i begynnelsen av 2018. Foto: NTB ScanpixVis mer

I fjorhøst sto skuespiller Selma Blair (46), kjent fra filmer som «Cruel Intentions» og «Legally Blonde», fram og fortalte at hun lider av den autoimmune sykdommen Multippel Sklerose (MS).

Det gjorde 46-åringen i en lengre tekst på Instagram, der hun også fortalte at diagnosen kom etter hele 15 år med store helseutfordringer.

Selv om Blair flere ganger har vært ærlig på at hun sliter med helsen som følge av sykdommen, har hun ofte vist et tøft ansikt utad. På Vanity Fairs Oscar-etterfest strålte hun på den røde løperen med en spesialdesignet stokk.

- Rørt

Nå deler Blair et glimt fra sin hverdag med sykdommen, som åpenbart er krevende. I et innlegg på Instagram, publisert forrige uke, skriver hun følgende:

- Her er sannheten. Jeg føler meg helt forferdelig syk, starter hun innlegget med.

Bildet viser Blair i sengen, hvor hun holder rundt et kosedyr.

- Jeg spyr og alle andre ting som ikke er høflig å fortelle om. Sønnen min stakk av. Fra meg. Jeg er nødt til å få ham på skolen. Helsepersonellet gjør sitt for å hjelpe, skriver hun videre.

Det såre innlegget kommer dagen etter at Blair publiserte et langt mer positivt innlegg, der hun forteller at hun får plasma-behandling.

BRUKER STOKK: Selma Blair smilte tappert til fotografene på gata i Los Angeles forrige måned. Foto: NTB Scanpix
BRUKER STOKK: Selma Blair smilte tappert til fotografene på gata i Los Angeles forrige måned. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Slapper av. Får plasma. Jeg ble så rørt da jeg fikk høre at det trengs alt fra 1000 til 15 000 donorer for én enkelt dose. Det er en fantastisk gave jeg mottar, og den har hjulpet meg utrolig mye, skrev hun - og la blant annet til at hun er evig takknemlig overfor både donorer og familie og venner som støtter henne.

Saken fortsetter under.

- Vil gjøre mitt beste

Det var i oktober at Blair avslørte at hun hadde fått påvist sykdommen, to måneder tidligere.

«Jeg faller noen ganger. Jeg mister ting. Minnet mitt er tåkete. Og min venstre side ber om veibeskrivelse fra en ødelagt GPS. Men vi gjør det. Og jeg ler og jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre, men jeg vil gjøre mitt beste», skrev hun i det lange innlegget på Instagram.

Ifølge MS-forbundet kan personer med MS oppleve symptomer som synsforstyrrelser, kraftsvekkelser i arm eller bein, balanseproblemer, nedsatt arbeidsevne og tretthet og endret hudfølelse.

Årsaken til MS er ikke kjent. Sykdommen kan ikke helbredes, men den kan bremses og lindres, blant annet via cellegift og medisiner.

Gledestårer

På besøk hos «Good Morning America», gjengitt av CNN, fortalte Blair at hun begynte å gråte gledestårer da diagnosen ble oppdaget.

- Jeg gråt, men det var ikke fordi jeg hadde panikk. Jeg gråt fordi jeg visste at jeg måtte akseptere at jeg mistet kontroll over kroppen, og det var av en eller annen grunn en lettelse, fortalte Blair.

Allerede da hennes syv år gamle sønn Arthur ble født, begynte hun å vise tegn til sykdommen. Hun prøvde derimot å fremstå så normal som mulig, men det var ingen enkel jobb.

- Jeg selvmedisinerte meg selv da han ikke var med meg. Jeg drakk. Jeg hadde smerter. Jeg drakk ikke alltid, men det var ganger der jeg rett og slett ikke taklet det, uttalte hun i intervjuet.