Trude Mostue:

Føler seg mobbet av språkprofessor etter nynorsk-opprøret

Trude Mostue får kritikk for sitt kritiske innlegg. 

FØLER SEG MOBBET: Trude Mostues oppgjør med nynorsk fikk flere til å reagere. Nå føler hun seg mobbet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FØLER SEG MOBBET: Trude Mostues oppgjør med nynorsk fikk flere til å reagere. Nå føler hun seg mobbet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Mandag gikk kjendis-veterinær Trude Mostue hardt ut i et innlegg på Facebook, der hun kritiserte nynorskundervisningen. Veterinærens innlegg kom i kjølvannet av at Høyre forrige uke foreslo å fjerne eksamen og karakter i faget fra sitt partiprogram.

Da Mostue gikk ut av skolen, var det nettopp karakteren hennes i nynorsk som sørget for at hun ikke kom inn på veterinærstudiene.

I et langt innlegg påpeker hun at hun støtter partiets forslag fullt ut, og at saken engasjerer henne på likt nivå med saker omhandlende dyre- og barnevern.

Det har ikke gått ubemerket hen. Flere har kritisert henne, deriblant professor Øystein Vangsnes. Han er professor i nordisk språkvitenskap ved universitetet i Tromsø.

- Kunnskapsløst

Twitter har Vangsnes lagt ut et bilde av Mostues Facebook-status. I stedet for å diskutere saken, har han valgt å rette på de grammatiske feilene som innlegget inneholder. Det gjelder blant annet kommafeil og feil vedrørende særskriving.

«Kjære Trude @mostue! Her er en gjennomgang primært av rettskrivinga. Kommentarer på retoriske virkemilder kan vi ev. ta i neste runde», skriver han på nettstedet.

Innlegget er også lagt ut på Facebook, og har fått mye oppmerksomhet. Til Dagbladet forteller professoren at dette er noe han ikke vanligvis gjør, men at han ikke kunne sitte på sidelinja under denne debatten.

- Det kan oppfattes som uthenging, noe det også har blitt. Alt bunner i at hun har lagt ut en hatsk, intolerant og kunnskapsløs melding om nynorsk som har fått ufortjent mye oppmerksomhet, forteller Vangsnes til Dagbladet og fortsetter:

- Jeg hadde et retorisk poeng. Hun forteller i innlegget om sine problemer med nynorsk, men det virker som hun har litt mer generelle vansker hva det gjelder rettskriving. Det er interessant, fordi mange som er imot nynorsk, forfekter det synet at det er bedre å bruke tida på ett av skriftspråka, forteller han.

Føler seg mobbet

Språkprofessoren mener nynorsk er viktig av flere grunner, og synes det er trist at det etter hans skjønn er blitt sosialt akseptabelt å mobbe skriftspråket.

- Over 80 000 barn i den norske grunnskole bruker nynorsk i dag, og blant dem er det sikkert noen hestejenter som ser opp til Trude Mostue. Hva slags signal sender et innlegg fra henne om dette til dem? spør han.

Vangsnes mener det er leit dersom kommentarene hans har såret henne, eller om de har blitt oppfattet som mobbing. Det har han også beklaget for på Facebook. Han står likevel på sitt, og mener innlegget til veterinæren er «kunnskapsløst og hatsk».

Det er imidlertid ikke alle som tar spøken. Mostue mener selv at dette er mobbing, og bare ett av flere hetsende innlegg hun de siste dagene har mottatt.

- Sist jeg opplevde noe som det her, var da døtrene mine gikk i fjerde klasse. Det er en klar mobbesituasjon, og jeg er overrasket over den aggressive responsen jeg har fått, forteller hun til Dagbladet.

- Huff

Mostue mener at hovedpoenget med innlegget var å belyse en frustrasjon over at nynorsk skulle telle like mye som realfag når det gjelder snittkarakter. Hun skjønner viktigheten av språket, og mener det bør læres.

- Det må bare ikke vektlegges like mye som nå. I hvert fall ikke her på Østlandet. Disse nynorskmenneskene våknet skikkelig til live av det jeg skrev på Facebook, sier hun.

Hun mener det er usaklig at Øystein Vangsnes trekker inn hennes evner til å skrive på bokmål. Hun skylder på at hun har bodd i utlandet i flere år.

- Jeg kan ikke fatte og begripe hvordan det er relevant i debatten. Jeg er kanskje elendig, men det er ikke poenget, sier hun.

Mostue tror at nynorskbrukere legger mye av skriftspråket inn i identiteten sin, og at det er derfor hun de siste dagene har fått så mange reaksjoner.

- Hvis dette skal representere nynorskforkjempere... Huff, sier jeg bare. Det er virkelig ikke bra.

- Jeg synes at en voksen mann som Vangnes burde være et bedre eksempel overfor barn og unge om hvordan man skal føre en respektfull debatt. Jeg har debattert nynorsk i skolepensum, mens han gjorde stort poeng ut av å gå til simpel uthenging av mine skrivefeil, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer