- Folk betaler for å være kule

Hvem sa finanskrise-fashion? Fretex holdt show i går.

||| (Dagbladet.no): Kjendiser og motefolk utgjorde publikum i salen under den lukkede åpningen av Oslo Fashion Week i går.

Men på catwalken hadde de gamle plaggene til vanlige folk fått nytt liv.

Frelsesarmeens Fretex hadde sitt eget moteshow, laget av noen av de 11 000 tonnene klær de mottar hvert eneste år. Resultatet var en varm glad-kolleksjon, ganske langt unna den dystre finanskrisemoten man har sett på catwalkene i Europa i år.

Designer Katarina Grønmyr har stor tro på at bruktklærne selger minst like bra, selv når de koster opp mot 2000 kroner.

- Finanskrisen gjør at folk blir mer engasjerte. Bytting og gjenbrukt har lenge vært trendy, mens krisen er mer på å forsterke og gjøre det enda kulere.

Kjærlighet
Grønmyr står bak Fretex-kolleksjonen som kjendiser som Mira Craig og Jenny Skavlan fikk se i går. I løpet av våren er de samme klærne ute i utvalgte Fretex-butikker.

- Klærne er inspirert av kjærlighet. Fordi det er det vi står for. Folk som jobber hos Fretex eller handler her gjør det fordi de ønsker å bidra med noe. Vi er ikke så bundet opp til sesong som andre designere, og det er viktigere å knytte verdiene våre til et tema, forteller designeren.

Buksene, draktene og kjolene vil bli å finne i samme type i alle størrelser, og er en redesign - altså satt sammen av ulike klær som folk har gitt bort.

Folk gir og kjøper tilbake
Klærne strømmer inn fra hele landet, by som land og østkant som vestkant. Her er det ingen forskjell, ifølge Grønmyr.

De færreste aner noe om forskjellen på uttrykk som vintage, retro, second hand, bruktklær og third hand, annet enn at det er svært i tiden.

Folk som handler på bruktsjapper, er i ferd med å endre seg.

- De som gir klær til Fretex er nå de samme som kjøper tilbake, mener designeren.

- Folk gir bort for å bidra, og handler brukt og redesign selv. Ikke for å få noe billig, men noe unikt. Man vil være spesielle og det er folk villige til å betale for.

Se flere bilder nedenfor.

Handler du brukt? Diskuter nederst på siden.