- Folk sier de skal voldta meg og myrde familien min

Popkometen Zara Larsson (17) om netthets, kroppspress, frierbrev og USA-drømmen.

STJERNESKUDD: Stockholm-jenta Zara Larsson (17) har blitt en popyndling i hjemlandet, og har store planer for framtida. Dagbladet møtte henne for en prat under et Oslo-besøk denne uka. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STJERNESKUDD: Stockholm-jenta Zara Larsson (17) har blitt en popyndling i hjemlandet, og har store planer for framtida. Dagbladet møtte henne for en prat under et Oslo-besøk denne uka. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

(Dagbladet): - Jeg lever ikke særlig annerledes enn andre 17-åringer. Jeg har mine vanlige venner, går på skole og har et helt vanlig liv, sier Zara Larsson til Dagbladet.

Den unge Stockholm-jenta har likevel rukket å oppnå mer enn de fleste kan drømme om. Allerede i 2008, bare 10 år gammel, visste Sverige hvem hun var - da hun kapret førsteplassen i den svenske utgaven av «Norske Talenter».

Først de siste åra har popyndlingens navn spredt seg utenfor svenske landegrenser, og i sommer har hun herjet hitlistene i Nord-Europa med låta «Lush Life».

Nett-dronning Men det er ikke bare musikken som gjør Larsson populær.

17-åringen legges godt merke til på sosiale medier, der hun ofte tar et oppgjør med stigmatisering og kritikk. Larssons frittalende uttalelser har vekket mye interesse i svensk presse, og følgerskaren vokser i takt med overskriftene.

- Jeg får mer oppmerksomhet på sosiale medier, enn jeg får på gata. Følgerne mine er sinnssykt aktive, sier Larsson fra en kafé i Oslo.

Instagram-kontoen hennes har snart nådd én millon følgere. Viralverdenens moder-nettsted, Buzzfeed.com, døpte 17-åringen til dronninga av Twitter i juni.

- Det er ganske surrealistisk, og jeg vet faktisk ikke hva som har skjedd. Men jeg har alltid vært veldig åpen rundt hva jeg tenker og mener, så kanskje det ligger noe i det. Og så jeg elsker hele greia rundt sosiale medier.

- Jeg hadde vært like engasjert om jeg ikke var kjent, muligens med litt færre følgere, sier hun og ler. 

«Feministisk geni» Larsson er selverklært feminist, og det er særlig hennes ord om feminisme som satt Stockholm-jenta på nett-tronen.

Da hun tredde et kondom over beinet på Instagram i fjor, som et stikk til alle menn som argumenterer mot kondombruk - ble hun kalt et «feministisk geni». Også supersjerna Nicki Minaj hyllet stuntet.

- Jeg mistenker at den kommentaren fra hennes Twitter-konto var skrevet av en annen. Men det var uansett gøy at det ble en stor greie, selv om jeg ville ha gjort større ting for feminismen enn det der, sier Larsson.

- Hvor viktig er feminisme for deg?

UREDD: 17-åringen bruker sosiale medier til å ta et oppgjør med både stigmatisering og kritikk. Det går ikke ubemerket hen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
UREDD: 17-åringen bruker sosiale medier til å ta et oppgjør med både stigmatisering og kritikk. Det går ikke ubemerket hen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg vet ikke helt hvordan det vokste fram, men jeg var ganske ung da jeg innså at mye ikke stemte. Så ble jeg artist, og fikk ekle kommentarer som bare jenter får. Da var det gjort.

- Folk er sjuke i hodet Larsson har vært åpen om netthets tidligere, og forklarer at det for lengst har blitt en normalitet.

- Blokkering og fjerning av kommentarer går på autopilot. Jeg har blitt så vant til det.

- Hva er det verste folk skriver til deg?

- Noen sier at de skal voldta meg og myrde familien min. Eller at de skal komme hjem til meg og brenne meg. Folk er helt sjuke i hodet.

- Hva gjør det med deg?

- Det er jo ubehagelig, men det meste preller av. Dette kommer i all hovedsak fra menn som har latt seg provosere av noe, og det gidder jeg ikke å bruke tid på. Jo mer jeg engasjerer meg, jo mer latterlige blir kommentarene.

Sminkepress Heldigvis utgjør nettrollene bare en brøkdel av de daglige tilbakemeldingene Zara Larsson leser gjennom hver eneste dag.

Sangeren, som for tida er singel, forteller om både frierbrev i posten og kjærlighetserklæringer på nett.

- Hehe, jeg får kommentarer fra gutter som sier at de elsker meg. De fleste folk er fine og støttende, sier hun.

Å skaffe seg kjæreste er ikke et tema for Larsson akkurat nå, men det betyr ikke at hun ikke er opptatt av å se bra ut.

- Jeg tror alle jenter kjenner på det presset. Det er ikke sånn at jeg våkner opp og tenker at jeg må sminke meg for å «blidgjøre» andre, men jeg kjenner likevel på frykten.

- Jeg skulle ønske at jeg ikke brydde meg, men det gjør jeg jo, sier hun.

Dødsklubb Den populære Stockholm-jenta er snart aktuell med et nytt album, og har en hektisk timeplan om dagen. Og mer hektisk skal det bli - om 17-åringen får det som hun vil:

NOBELARTIST: Zara Larsson opptrådte under Nobelkonserten i Oslo i 2013. Foto: Tommy Arnesen / Dagbladet
NOBELARTIST: Zara Larsson opptrådte under Nobelkonserten i Oslo i 2013. Foto: Tommy Arnesen / Dagbladet Vis mer

- Jeg vil gjøre det bra i USA. Slår man gjennom der, så klarer man alt, sier hun.

- Hva gjør du om ti år?

- Oi, da er jeg 27 år. La oss håpe at jeg ikke havner i den dødsklubben, sier hun og refererer til såkalte «27 Club», et fenomen som har oppstått etter at flere prominente musikere gikk bort på sitt tjuesyvende år.

Hun fortsetter:

- Nei, da har jeg vært på verdensturneer, solgt flere millioner album, hatt rekorder på Billboard og vunnet masse Grammys. Jeg vil så mye, sier den unge stjerna.

To all the guys saying "my dick is too big for condoms" TAKE A SEAT

Et bilde publisert av Zara Larsson (@zaralarsson)