Freddy Mercury:

For 25 år siden avslørte han dødsdiagnosen. Dagen etter var rockelegenden død

Det er 25 år siden Queen-vokalist Freddie Mercury gikk bort. 

DØDE FOR 25 ÅR SIDEN: 24. november 2016 markerte at det er 25 år siden Queen-vokalist og stilikonet Freddie Mercury gikk bort. Han har alltid vært myteomspunnet, og holdt kortene tett til brystet helt til han døde. Foto: NTB scanpix 
DØDE FOR 25 ÅR SIDEN: 24. november 2016 markerte at det er 25 år siden Queen-vokalist og stilikonet Freddie Mercury gikk bort. Han har alltid vært myteomspunnet, og holdt kortene tett til brystet helt til han døde. Foto: NTB scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Han var like kjent for sin vakre sangstemme som han var for overbittet, som i dag har ikonstatus.

Freddie Mercury var på mange måter en av 80-tallets mest markante skikkelser, og som vokalist i Queen definerte han god musikk med låter som «Bohemian Rhapsody» og «Radio Ga Ga».

Barten, kostymene og det flytende kjønnsutrykket var karakteristisk for sangeren, som fortsatt står sterk som skikkelse innenfor populærkulturen. På slutten av karrieren og livet var det derimot helt andre faktorer han ble gjenkjent for.

Mercury ble stadig tynnere, barten forsvant og han ble stadig i verre forfatning. 24. november var det er 25 år siden den legendariske vokalisten tapte kampen mot aids.

Han gikk faktisk bort dagen etter at dødsdiagnosen, som det var den gang, ble kjent for offentligheten.

Flyktet til England

- Mercury var uten tvil en av rockehistoriens største, ikke minst fordi han skapte musikk som kombinerte ulike sjangere og dermed skapte et eget sound. I tillegg var han en svært god sanger og en glimrende liveartist, forteller Arve Hjelseth, ekspert på populærkultur og førsteamanuensis ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap på NTNU til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.