DØDE FOR 25 ÅR SIDEN: 24. november 2016 markerte at det er 25 år siden Queen-vokalist og stilikonet Freddie Mercury gikk bort. Han har alltid vært myteomspunnet, og holdt kortene tett til brystet helt til han døde. Foto: NTB scanpix 
DØDE FOR 25 ÅR SIDEN: 24. november 2016 markerte at det er 25 år siden Queen-vokalist og stilikonet Freddie Mercury gikk bort. Han har alltid vært myteomspunnet, og holdt kortene tett til brystet helt til han døde. Foto: NTB scanpix  Vis mer

Freddy Mercury:

For 25 år siden avslørte han dødsdiagnosen. Dagen etter var rockelegenden død

Det er 25 år siden Queen-vokalist Freddie Mercury gikk bort. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Han var like kjent for sin vakre sangstemme som han var for overbittet, som i dag har ikonstatus.

Freddie Mercury var på mange måter en av 80-tallets mest markante skikkelser, og som vokalist i Queen definerte han god musikk med låter som «Bohemian Rhapsody» og «Radio Ga Ga».

Barten, kostymene og det flytende kjønnsutrykket var karakteristisk for sangeren, som fortsatt står sterk som skikkelse innenfor populærkulturen. På slutten av karrieren og livet var det derimot helt andre faktorer han ble gjenkjent for.

Mercury ble stadig tynnere, barten forsvant og han ble stadig i verre forfatning. 24. november var det er 25 år siden den legendariske vokalisten tapte kampen mot aids.

Han gikk faktisk bort dagen etter at dødsdiagnosen, som det var den gang, ble kjent for offentligheten.

Flyktet til England

- Mercury var uten tvil en av rockehistoriens største, ikke minst fordi han skapte musikk som kombinerte ulike sjangere og dermed skapte et eget sound. I tillegg var han en svært god sanger og en glimrende liveartist, forteller Arve Hjelseth, ekspert på populærkultur og førsteamanuensis ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap på NTNU til Dagbladet.

Queen-vokalisten ble født Farrokh Bulsara den 5. september 1946 i Zanzibar, av indiske foreldre med persisk herkomst. Han tilbragte store deler av barndommen i India.

Som 17-åring flyttet han og familien til England på grunn av den voldelige revolusjonen, der unggutten begynte å studere kunst. Han hadde allerede tatt pianotimer i barndommen, og ble uteksaminert fra Ealing Art Collage med diplom i kunst og grafisk design. På tross av ferdigheter innenfor faget, var det hans stemme han skulle bli kjent for.

MØTTES SOM UNGDOM: Det var i 1970 at gutta i Queen traff hverandre og dannet gruppen. Det skulle vise seg å være en lur idé. Bandet ble et av de mest suksessfulle gjennom tidene, og huskes fortsatt for sine utallige hitsingler. Her fra en konsert i Paris i 1984.Foto: AFP PHOTO FILES, NTB scanpix 
MØTTES SOM UNGDOM: Det var i 1970 at gutta i Queen traff hverandre og dannet gruppen. Det skulle vise seg å være en lur idé. Bandet ble et av de mest suksessfulle gjennom tidene, og huskes fortsatt for sine utallige hitsingler. Her fra en konsert i Paris i 1984.Foto: AFP PHOTO FILES, NTB scanpix  Vis mer

I 1970 møtte han Brian May og Roger Taylor, og plutselig var bandet Queen dannet. Det var ikke før gjennombruddet med «Bohemian Rhapsody» i 1975 - ene og alene skrevet av gruppas vokalist - at Mercury ble Englands første indiske popstjerne.

Videre ble ikke gruppa noe mindre suksessfull. Sju medlemmer har vært innom bandet, femten album er gitt ut og de gjenlevende medlemmene var nylig ute på bandets 18. turné.

Av nevneverdige låter kan blant annet «We Will Rock You», «Another One Bites The Dust» og «Somebody To Love» trekkes fram.

Flamboyant

Selv om Mercury, som tok navnet Freddie etter å ha blitt kalt det i ungdomstida av venner, var kjent for enorme vokalprestasjoner, hadde han også andre kjennetegn.

KJENT ANTREKK: Freddie Mercury slo ofte på stortromma når det gjaldt sceneantrekk. Dette, fra 1985, har blitt ett av de mest ikoniske gjennom tidene. Foto: NTB scanpix 
KJENT ANTREKK: Freddie Mercury slo ofte på stortromma når det gjaldt sceneantrekk. Dette, fra 1985, har blitt ett av de mest ikoniske gjennom tidene. Foto: NTB scanpix  Vis mer

Artisten stilte gjerne på scenen i militærfrakker, glitterdrakter eller bar overkropp. Bilder av artisten i hvit singlet og hvite, tettsittende bukser kan likevel sies å være stilen man husker han best for. Dans og sminke var han heller aldri redd for å gå i bresjen for.

- Som artist og stilikon har han hatt stor innflytelse, skriver eksperten på populærkultur i en e-post og fortsetter:

- Kanskje kan man si at han som stilikon, på samme måte som Bowie, bidro til å åpne et større rom for hvordan maskulinitet kunne uttrykkes, noe som kan ha bidratt til en normalisering av seksuelle minoriteter, forklarer Hjelseth.

Han mener imidlertid at det er en mer indirekte påvirkning, ettersom at Mercury aldri sto fram som verken biseksuell eller homofil.

Eksperter strides derimot til hvorvidt artisten hintet til legningen sin, eller om han var åpen om det hele tida. Det hevdes ifølge Daily Mail at «Bohemian Rhapsody» var hans måte å komme ut av skapet på.

- Freddie var alltid offentlig blyg om sin seksualitet, hevdet den engelske kulturkommentatoren Waldemar Januszczak i 2001.

Han skal også ha sneket med prinsesse Diana på homsebar på 80-tallet.

Oppstyret rundt legningen skal derimot ha sørget for at bandet sin heterofile fanskare sa farvel til dem. Da videoen til «I Want To Break Free» kom ut i 1984, hvor Mercury er ikledd kvinneklær, ble det amerikanske markedet lamslått.

LEKTE MED KJØNNSROLLER: Allerede tidlig inn i Queen og Freddie Mercurys karriere, her i 1974, gikk vokalisten i bresjen for andre kjønnsutrykk og utfordret dermed folk oppfatning av maskulinitet. Her i en kreasjon fra Zandra Rhodes. Foto: Rex Features, NTB scanpix 
LEKTE MED KJØNNSROLLER: Allerede tidlig inn i Queen og Freddie Mercurys karriere, her i 1974, gikk vokalisten i bresjen for andre kjønnsutrykk og utfordret dermed folk oppfatning av maskulinitet. Her i en kreasjon fra Zandra Rhodes. Foto: Rex Features, NTB scanpix  Vis mer

Døde etter å ha offentliggjort sykdommen

Ifølge Mercurys partner Jim Hutton, som har blitt omtalt som hans store kjærlighet, fikk sangstjerna aids-diagnosen etter påsken i 1987.

Allerede året i forveien hadde britisk presse spekulert i om han var smittet med hiv-viruset, som den gang da var en dødsdom. Det fantes lite informasjon, og behandlingen var ikke god nok til å redde liv.

24. november 1991 døde Freddie Mercury i sitt hjem i Kensington, London. Offisiell dødsårsak var lungebetennelse.

Da var det over fire år siden Queen-sangeren først fikk diagnosen hiv-positiv. Men først 23. november 1991, dagen før han døde, godkjente han en pressemelding som fortalte at han hadde aids. Han skal ha jobbet med musikken helt til siste slutt.

Ifølge Mary Austin, Mercurys tidligere samboer, donerte han flere millioner pund til veldedige organisasjoner i hemmelighet.

- Det var noe han ikke snakket om. Freddie var alltid veldig dedikert til aids-saken og til dem som led samme skjebne som han gjorde, har hun uttalt.

Mercury døde 45 år gammel for 25 år siden. Han er derimot ikke glemt. Populærkulturekspert Hjelseth mener storheter fra 80-tallet huskes fordi de inspirerer folket.

- Generelt er det jo flere storheter fra 70- og 80-årene som fortsatt både lyttes til og inspirerer andre, så det er ikke så overraskende. Pop- og rockekulturen er blitt 60 år gammel og dermed vil det beste stå seg over generasjonene, påpeker han.

ÅRET FØR DØDEN: Her har Freddie Mercury, Roger Taylor og Brian May akkurat vunnet under BRIT Awards i 1990. Året etter døde Mercury av sykdom i sitt eget hjem. Foto: NTB scanpix 
ÅRET FØR DØDEN: Her har Freddie Mercury, Roger Taylor og Brian May akkurat vunnet under BRIT Awards i 1990. Året etter døde Mercury av sykdom i sitt eget hjem. Foto: NTB scanpix  Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer