IDOLER: Zoe «Zoella» Sugg (27) og Jack Maynard (23) har skapt karriere av å legge ut videoer på Youtube, og blir sett opp til av mange unge. Foto: NTB Scanpix
IDOLER: Zoe «Zoella» Sugg (27) og Jack Maynard (23) har skapt karriere av å legge ut videoer på Youtube, og blir sett opp til av mange unge. Foto: NTB ScanpixVis mer

For fem år siden hadde Youtube-stjernene en drøyere tone på Twitter. Nå kommer reaksjonene

Den britiske Youtube-stjerna Jack Maynard måtte forlate TV-show på grunn av gamle Twitter-innlegg.

(Dagbladet): Nylig fikk Youtube-dronninga Zoe Sugg (27), bedre kjent som Zoella, hard kritikk da en Twitter-bruker fant fram til gamle innlegg som ble oppfattet som homofobe og dømmende overfor overvektige. Sugg har senere unnskyldt seg til sine 12 millioner følgere på både Twitter og Youtube.

KRITISERES: Youtube-stjerna Zoe Sugg anklages for å være homofobisk i gamle Twitter-innlegg. Foto: NTB Scanpix
KRITISERES: Youtube-stjerna Zoe Sugg anklages for å være homofobisk i gamle Twitter-innlegg. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nå er det youtuberen Jack Maynard (23) som får gjennomgå.

En journalist fra den britiske tabloid-avisa The Sun gravde opp en rekke Twitter-meldinger fra 2012 og 2015 der Maynard blant annet kaller andre for «neger», «homser» og «tilbakestående».

Dette er ikke første gang youtubere har vært i trøbbel for språkbruken. Tidligere i høst ble den svenske youtuberen Felix Kjellberg (PewDiePie) kritisert for rasistiske kommentarer i videoene sine.

Ble droppet fra TV-show

Maynard, som er den yngre broren til artist Conor Maynard, var ute i jungelen i Australia for innspillingen av det britiske TV-programmet «I'm A Celebrity... Get Me Out Of Here!» da de gamle Twitter-meldingene kom til syne.

En talsperson for 23-åringen svarte raskt på kritikken med at «han skammer seg over de gamle meldingene, og at han aldri ville ha brukt den typen ord i dag».

SENDT HJEM: Jack Maynard var en av årets «I'm A Celebrity... Get Me Out Of Here!»-deltakere, men måtte forlate programmet tidligere enn planlagt. Foto: NTB Scanpix
SENDT HJEM: Jack Maynard var en av årets «I'm A Celebrity... Get Me Out Of Here!»-deltakere, men måtte forlate programmet tidligere enn planlagt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Etter hvert som kritikken vokste ble Maynards representanter og ITV, fjernsynsnettverket som står bak «I'm a Celebrity»-programmet, enige om at det var best at han dro hjem, skriver BBC.

Ikke lenge etter at han landet i Storbritannia publiserte Maynard en video på Youtube-kanalen sin der han forklarer og beklager de gamle utsagnende.

Ingen regler i sosiale medier

Sosiale medier-ekspert Cecilie Staude presiserer at hun ikke er kjent med youtuberne i dette tilfellet, men sier at lærdommen må være at man må bli mer bevisst på det man publiserer på nettet.

- Alle har skrevet noe dumt i sosiale medier, vi er jo bare mennesker! Når man blir eldre får man et bredere perspektiv, og jo mer vi bruker sosiale medier, jo flinkere blir vi, sier hun til Dagbladet.

Staude tror at mange av de som reagerer negativt på gamle Twitter-meldinger ikke har satt seg ordentlig inn i saken.

- Dette er et eksempel på de utfordringene vi har med sosiale medier. Ting som har blitt skrevet for mange år siden kan plutselig dukke opp i feeden uten at det har noen relevans, og folk legger ofte ikke merke til når det ble skrevet. Det kan derfor se ut som det er noe som har blitt sagt nå, sier hun.

- Folk leter etter feil

Den norske youtuberen og community manager i Nordic Screens, Kim Christian Køste, sier til Dagbladet at han synes det er dumt at gamle Twitter-meldinger skal dras opp og skape problemer flere år senere, men er også klar på at folk selv må ta ansvar for det de publiserer på nettet.

- Hvis det ikke var et problem da de skrev det synes jeg ikke det skal være et problem nå, men uavhengig av tid, alder og sted skal man ta ansvar. De burde selvfølgelig ikke ha skrevet de tingene, sier han.

Køste sier også at det blir vanskelig å argumentere for hvorfor man skrev de tingene man skrev for mange år siden.

- De gamle Twitter-postene til Zoella og Jack Maynard er noe mannen i gata kunne ha skrevet. Vi vet at det er folk som sitter og leter etter feil hos andre, spesielt hos profilerte personer, men det er også vårt ansvar å passe på hva vi skriver. Det kan være lett å glemme at jo større følgerskare en har, jo flere er det som finner disse feilene.

- Tenk deg om!

YOUTUBER: Kim Køste har selv erfart at gamle videoer har blitt dratt fram. Foto: Ole Halvor Flatland
YOUTUBER: Kim Køste har selv erfart at gamle videoer har blitt dratt fram. Foto: Ole Halvor Flatland Vis mer

Køste har holdt på med Youtube i tre år og forteller at han i løpet av årene har lagt ut flere ting han angrer på.

- Jeg hadde selv en kanal hvor jeg snakket mye om sex og samliv, noe ungdommer synes er interessant, og der delte jeg kanskje litt for mye om meg selv. Nå har jeg samboer og har sletta en del av de gamle videoene av hensyn til henne, sier Køste.

- Og av hensyn til svigers, legger han spøkefullt til.

Flere av Køstes gamle videoer har også blitt dratt fram.

- Senest for to dager siden i en direktesendt chat var det noen som dro fram gamle ting som kan såre samboeren min, forteller han.

Køste råder derfor dagens unge, og alle andre som publiserer noe på nettet, til å tenke seg om:

- Husk at med en gang du legger ut noe på nettet blir du mottakelig for kommentarer. Før du poster noe bør du vise det til noen du stoler på som kan gi deg en ærlig tilbakemelding som du bør ta i betraktning før du legger det ut. Jeg pleier å vise videoene mine til mamma først. Tenk deg om, og spør deg selv: «Hva ville mamma sagt», sier Køste.