Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Evan Spiegel:

For tre år siden bodde Evan (27) på gutterommet. I dag er han milliardær og gift med en supermodell

Ett ord: Snapchat.

STOR SUKSESS: Snapchat-gründer Evan Spiegel har tidligere fortalt at han ikke var blant de kuleste på skolen. I dag er han mangemilliardær og sammen med supermodell Miranda Kerr. Her er paret avbildet sammen på en middag i Det hvite hus i Washington D.C. Foto: Cheriss May/NurPhoto/ NTB scanpix
STOR SUKSESS: Snapchat-gründer Evan Spiegel har tidligere fortalt at han ikke var blant de kuleste på skolen. I dag er han mangemilliardær og sammen med supermodell Miranda Kerr. Her er paret avbildet sammen på en middag i Det hvite hus i Washington D.C. Foto: Cheriss May/NurPhoto/ NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Med sine flere millioner daglige brukere er bildedelingstjenesten Snapchat for lengst i toppsjiktet blant verdens største sosiale nettsamfunn.

Én av mennene bak den appen, som for mange fungerer som et supplement til allerede eksisterende storapper som Facebook og Instagram, heter Evan Spiegel. Han er bare 27 år gammel, og var bare 22 år da appen ble laget.

I dag er det anslått, ifølge Business Insider, at Spiegel er god for hele 17,5 milliarder kroner, eller 2,1 milliarder dollar. Selv om det kan virke som om 27-åringens reise fra å være «ingen» til å bli en av verdens rikeste har vært et seilas på åpen sjø, har ikke framgangen alltid gått like enkelt for seg.

Slik gikk en av verdens yngste dollarmilliardærer fra å bo på gutterommet til å erobre sosiale medier.

Heldig oppvekst

Spiegel vokste opp i Pacific Palisades-området i Los Angeles, som ligger like ved Malibu. Han er sønn av to høyt utdannede foreldre, som skilte seg da han gikk på high school i den solfylte delstaten. Han ble likevel godt tatt vare på av foreldrene, som i 16-årsgave ga ham en flunkende ny bil fra Cadillac.

Familien var vellykket, og var medlemmer av flere eksklusive klubber i området, som blant annet spesialiserte seg på tennis. I oppveksten reiste de også ofte på feirer til Europa, hadde en hushjelp ansatt på fulltid og dro på snowboard-tur til Canada - via helikopter.

Spiegel kjørte ofte til skolen, som befant seg innenfor et inngjerda samfunn. Han gikk også på den eksklusive skolen Crossroads i Santa Monica, som koster hundretusenvis av kroner hvert semester. Blant skolens andre elever gjennom tidene finner vi Kate Hudson, Tinder-skaper Sean Rad og Gwyneth Paltrow.

UNG: Evan Spiegel er en av Hollywoods yngste milliardærer. For få år siden bodde han hjemme på gutterommet, men kan nå kjøpe flere hus og leilighetskomplekser om han ønsker. Foto: NTB scanpix
UNG: Evan Spiegel er en av Hollywoods yngste milliardærer. For få år siden bodde han hjemme på gutterommet, men kan nå kjøpe flere hus og leilighetskomplekser om han ønsker. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det var ingen tvil om at Spiegel var i et kreativt miljø hele veien. Ifølge Business Insider fikk han på samme tid en praktikantstilling hos Red Bull. Da det var tid for å gå videre til college, var valget klart. Han valgte Stanford, som hans far også studerte ved.

Den unge amerikaneren ble med i brorskapet Kappa Sigma, der han møtte sine kamerater Reggie Brown og Bobby Murphy. Ifølge e-poster fra brorskapet, som dukket opp da Spiegel ble kjent, var han glad i en fest da han studerte, skriver Mirror.

Det var her eventyret om Snapchat startet.

PÅ BØRSEN: Snapchat-gründerne Evan Spiegel og Bobby Murphy (t.v.) sammen med New York Stock Exchange Group-president Thomas Farley (t.h.) i starten av mars, like før Snapchat ble børsnotert. Foto: Lucas Jackson/ Reuters/ NTB scanpix
PÅ BØRSEN: Snapchat-gründerne Evan Spiegel og Bobby Murphy (t.v.) sammen med New York Stock Exchange Group-president Thomas Farley (t.h.) i starten av mars, like før Snapchat ble børsnotert. Foto: Lucas Jackson/ Reuters/ NTB scanpix Vis mer

- Ung, hvit og velutdannet

Evan Spiegel har fortalt til Forbes tidligere at trioen ikke ble oppfattet som spesielt kule på skolen, og at de kompenserte for det med å lage kule ting. Det var denne trioen som kom på ideen om den nå svært populære appen.

Han bodde på skolen under studietida, men det skulle ikke vare hele veien ut.

Spiegel valgte å forlate Stanford da han var få poeng unna en bachelorgrad, for å jobbe med Snapchat på fulltid. Det skulle vise seg å være en god idé.

«Jeg er en ung, hvit, velutdannet mann. Jeg har vært skikkelig, skikkelig heldig. Og livet er ikke rettferdig» har Evan Spiegel tidligere sagt om rikdommen som dukket opp.

Snapchat het først Picaboo, før navnet etterhvert ble endret til Snapchat. Brown hadde ideen, Spiegel hadde erfaringen og Murphy hadde kodeferdighetene de trengte. De jobbet på prosjektet i flere måneder, før lanseringen den 8. juli i 2011.

I 2014 kom det fram at Brown var misfornøyd med at Spiegel og Murphy hadde gjort seg rike på prosjektet, ettersom det var han som kom opp med ideen. Forbes skrev da at det ble inngått et hemmelig forlik med Brown, uten at de oppga hva summen var på.

I 2013: Evan Spiegel avbildet høsten 2013 - bare 24 år gammel. Allerede den gang var han en vellykket gründer. Foto: AP/ NTB scanpix
I 2013: Evan Spiegel avbildet høsten 2013 - bare 24 år gammel. Allerede den gang var han en vellykket gründer. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

Konseptet var nytt, med tanke på at bildene som ble sendt forsvant etter opptil ti sekunder etter at de var blitt åpnet. Dette likte folket, og i mai 2012 ble 25 bilder sendt i sekundet gjennom appen. I november samme år var over en milliard bilder delt, mens 20 millioner bilder ble sendt hver eneste dag.

I mai 2017 offentliggjorde Snapchat at de hadde 166 millioner daglige brukere.

På tross av den store suksessen allerede i starten, valgte Spiegel å være økonomisk. Han bodde hos faren i flere år, fordi det var billigere å leie der enn noe annet sted.

KREATIV SØKNAD: Elski Felson er nok litt mer kreativ enn de andre som søkte jobb hos app-giganten Snapchat. Han leverte nemlig søknaden i form av en tre minutter lang «My Story». Video: Elski Felson Vis mer Vis mer

I november 2014 fikk han derimot nok, og kjøpte et hus i Brentwood til 26,7 millioner kroner. I 2015 ble han utropt til verdens yngste dollarmilliardær.

Interessen for de tre guttas arbeid begynte å bli stor, og til og med Facebook-sjefen Mark Zuckerberg lot seg engasjere. Han forsøkte å kjøpe selskapet for hele 25 milliarder kroner i 2013, men ble sendt på dør av gründerne.

Traff kjærligheten

Spiegel, som også er omtalt som en av verdens kjekkeste milliardærer, har hatt hell i kjærligheten. I tillegg til at han angivelig skal ha hatt flere stevnemøter med kjente popartister og modeller, skjøt han i 2015 «gullfuglen».

Han ble sammen med supermodellen Miranda Kerr (34), og i fjor sommer offentliggjorde de to at de skulle gifte seg. Kerr annonserte forlovelsen med et tydelig Snapchat-inspirert innlegg på Instagram.

Paret møtte hverandre for første gang på en Louis Vuitton-middag i New York i 2014, og i juni året etter begynte de å date.

FANT LYKKEN: Evan Spiegel og Miranda Kerr avbildet sammen på Baby2Baby-gallaen i Culver City, California i 2016. Foto: Tommaso Boddi/Getty Images for Baby2Baby/AFP/ NTB scanpix
FANT LYKKEN: Evan Spiegel og Miranda Kerr avbildet sammen på Baby2Baby-gallaen i Culver City, California i 2016. Foto: Tommaso Boddi/Getty Images for Baby2Baby/AFP/ NTB scanpix Vis mer

I et intervju med Net-a-porter i fjor fortalte Miranda at aldersforskjellen mellom henne og Spiegel slett ikke er en utfordring - snarere tvert imot.

- Han er 25, men han oppfører seg som om han er 50. Han er ikke ute og fester. Han går på jobb og kommer hjem etterpå. Vi går ikke ut. Vi vil heller være hjemme, spise middag og legge oss tidlig, avslørte hun, og la til:

- På noen områder så føles han som en yngre mann. Jeg har virkelig fått det beste av to verdener.

Selv om verken Spiegel eller Kerr har bekreftet det, skrev flere medier i mai at de to hadde giftet seg i en privat og intim seremoni i Spiegels hus. Vogue skriver at bryllupet vil være en del av deres august-utgave, noe som indikerer at paret har solgt historien sin eksklusivt til magasinet.

I mai i fjor sommer kjøpte paret et stort hus, tidligere eid av Harrison Ford, til svimlende 100 millioner norske kroner.

Kerr var tidligere gift med Hollywood-stjernen Orlando Bloom, men ekteskapet gikk i oppløsning i 2013.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!