Halsey:

- Forberedt på det verste

Stjerna åpner opp om en traumatisk hendelse.

SATT SPOR: Aborten satt spor i Halsey. Foto: Jordan Strauss/Invision/NTB
SATT SPOR: Aborten satt spor i Halsey. Foto: Jordan Strauss/Invision/NTB Vis mer
Publisert

Den siste tida har debatten rundt abort herjet etter at et flertall i amerikansk Høyesterett bestemte seg for å sette til side den historiske dommen fra 1973, som sikrer kvinner retten til abort.

En konsekvens av vedtaket er at abort blir forbudt i en rekke stater.

Flere amerikanske stjerner har i den forbindelse delt sin mening og sine historier. Nå forteller artist Halsey (27), hvis virkelige navn er Ashley Frangipane, sin historie.

OVERRASKET: Hertuginne Meghan viste seg i en videosnutt for CNN. Dette er hertuginnens første opptreden etter avsløringen om at hun hadde opplevd spontanabort. Video: CNN og Dagbladet TV Vis mer

«Reddet livet mitt»

I et åpent brev til Vogue, skriver «Without me»-sangeren at hun stadig får spørsmål om hun har endret syn på abort etter å ha født sønnen Ender Ridley (1). Dette avkrefter hun, og understreker at hun aldri har følt sterkere om temaet.

Videre deler artisten at hun gikk gjennom tre spontanaborter før hennes 24-årsdag.

DYP SORG: Chrissy Teigen og John Legend ventet sitt tredje barn sammen, men i ett innlegg på instagram melder Teigen selv at de har mistet barnet. Vis mer

En av spontanabortene krevde at sangeren trengte en abort for å fjerne fosteret, da kroppen hennes ikke klarte det på egen hånd. I tillegg risikerte hun å få blodforgiftning.

- Aborten reddet livet mitt og ga sønnen min muligheten til få sitt. Hver person fortjener retten til å bestemme når, om og hvordan de vil ha denne farlige og livsendrende opplevelsen. Jeg vil holde sønnen min i en arm, og kjempe alt jeg kan med min andre.

-Jeg gråt gjennom hele behandlingen. Jeg fryktet for meg selv og jeg var hjelpeløs. Jeg var desperat etter å avslutte graviditeten som truet livet mitt», forteller hun åpenhjertig.

Endret testamentet

Opplevelsen satt spor i 27-åringen, som gravid i sitt tredje trimester med sønnen endret testamentet sitt i frykt for at det skulle gå galt.

- Jeg var forberedt på det verste. Jeg ga detaljerte instrukser om organene mine dersom jeg skulle dø eller bli erklært hjernedød, som betyr at hvis hjertet mitt slo, men hjernen min ikke fungerte, ga jeg staten lov til å kutte i mitt varme kjøtt og ta organene mine for å redde andre liv, skriver hun videre til Vogue.

ÅPEN: Hertuginne Meghan avslører at hun mistet ufødt barn. Hoffekspertene hyller henne. Video: Caroline Vagle og Anders Johan Stavseng. Vis mer

Halsey stiller også spørsmål ved at samtidig som hennes eget hjerte ikke ville utgjøre mer enn noen ufrivillige bevegelser på et operasjonsbord, «kan et bankende hjerte i magen hennes bety at hun ikke vil kunne samtykke til å redde eget liv».

«Handler ikke om liv»

I tillegg til artisten, har flere kjente navn delt sine meninger om abort den siste måneden.

Blant dem er komiker Amy Schumer (41). Hun har selv vært en tydelig motstander til høyesterettsdommen, blant annet ved å dukke opp i flere abortdemonstrasjoner.

«Seine aborter via skoleskyting er fortsatt tilgjengelig», skrev hun blant annet på Instagram, til en Twitter-melding om kjennelsen.

KREFTSJOKK: Da Karsten Warholm løp seg inn i de norske hjertene med VM-gull i London i 2017, hadde kjæresten Oda Djupvik nettopp fullført sin siste kreftbehandling. Det kommer frem i NRK-serien «Karsten og Leif». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Også «One Tree Hill»-skuespiller Sophia Bush (39) var rask med å ta til sosiale medier:

«Dette handler ikke om liv. Det handler om kontroll. Kvinner kommer til å dø. Det republikanske parti, dere klarer dette», skrev hun på Instagram, mens på Twitter la hun til:

«De vil aldri stoppe abort. Bare trygg abort. Dette handler ikke om liv. Det handler om kontroll. De jævlene».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer