Ari Behn:

Foreldrene om den siste dagen

I et intervju med Se og Hør forteller Ari Behns foreldre åpenhjertig om året som er gått.

ETT ÅR SIDEN: Første juledag markerer ett år siden Ari Behn døde. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ETT ÅR SIDEN: Første juledag markerer ett år siden Ari Behn døde. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det blir en annerledes jul for de fleste, men for Marianne Behn og Olav Bjørshol blir den ekstra spesiell og vanskelig. Første juledag for et år siden tok nemlig deres sønn, Ari Behn, livet sitt.

Jula vil aldri bli det samme for foreldrene, som nå ser på at høytida nærmer seg med stormskritt. I et intervju i fredagens utgave av Se og Hør, forteller ekteparet om året som er gått.

Trenger du noen å snakke med?

  • Akutt selvmordsfare: 113
  • Legevakt: 116 117
  • Mental Helses hjelpetelefon: 116 123, sidetmedord.no
  • Kirkens SOS Telefon: 22 40 00 40, kirkens-sos.no
  • Kors på halsen (Røde kors): 800 33 321, korspaahalsen.rodekors.no
  • Mer informasjon om krisetelefoner og nettsteder finnes på Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebyggings informasjonssider: nssfinfo.no

Lette etter sønnen

Her snakker de blant annet om den siste julefeiringen med sønnen, og hva som skjedde første juledag. Ari og faren hadde hatt en rolig og fredelig julaften sammen, selv om førstnevnte knapt spiste noe. Dagen etter skulle de i juleselskap hjemme hos foreldrene, sammen med resten av familien.

SNAKKER UT: Ari Behns foreldre snakker ut i den siste utgaven av Se og Hør. Faksimile
SNAKKER UT: Ari Behns foreldre snakker ut i den siste utgaven av Se og Hør. Faksimile Vis mer

Da Ari skulle gjøre seg klar, ble han imidlertid borte for faren, som måtte lete etter sønnen. Han forklarer at han la merke til at ytterdøra sto på gløtt, og satte derfor beina mot atelieret i huset.

Etter å ha banket på døra, svarte Ari at han trengte litt tid for å slappe av. Etter en prat gikk faren inn i huset igjen for å vente, og etter ei tid dro han tilbake til atelieret. Da fikk han ikke svar.

UTSTILLING: Prinsesse Märtha Louise og døtrene Emma Tallulah Behn Leah Isadora Behn og Maud Angelica Behn under presentasjon av utstilling med Ari Behns verker på Galleri Varden på Jeløya. Maud Angelica snakker om sin avdøde far. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg brukte litt tid på å komme meg inn, for døra var låst. Jeg hadde ikke i tankene at han hadde tatt sitt liv. Jeg er fortsatt så forundret over det, sier han.

Som følge av flere fysiske utfordringer ble Ari lagt inn på sykehus 17. desember, tappet for krefter. Da pappa Behn så sønnen på permisjon i jula, fikk han sjokk.

- Det gjorde vondt å se ham så sliten og avkreftet. Det var ikke så lenge siden jeg hadde sett ham. Hva var det som hadde skjedd med Ari på den korte tiden? Det var helt ufattelig. Jeg trodde ikke mine egne sanser. Det var så sterkt, forteller han.

OSLO DOMKIRKE: Ari Behns foreldre, Marianne Behn og Olav Bjørshol, holdt en rørende tale i bisettelsen til sønnen sin, som gikk bort første juledag i 2019. Bilder fra NRK Vis mer

Ett år seinere

Foreldrene valgte fra start å være åpne om dødsårsaken. De har gjennom året stilt opp på flere intervjuer, og har fått ros for å være åpne om noe som gjør så vondt.

- Ari var er en kjent person. Vi valgte å si det som det var for ikke å skape spekulasjoner - og med håp om å kunne være til hjelp for andre, fortalte Marianne Behn til Se og Hør kort tid etter dødsfallet.

MOR OG SØNN: Her er Marianne Behn avbildet sammen med sønnen i 2017. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
MOR OG SØNN: Her er Marianne Behn avbildet sammen med sønnen i 2017. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Da fortalte også pappa Bjørshol at han var med sønnen da han døde.

Ari etterlot seg også de tre døtrene Maud Angelica (17), Leah Isadora (15) og Emma Tallulah (12).

Særlig eldstedatteren har vært åpen om farens død, og talen i bisettelsen er nok noe mange nordmenn vil huske i mange år framover. Også Leah Isadora har tatt steget ut i offentligheten dette året, gjennom sine første intervjuer med norsk presse.

Prinsesse Märtha Louise (49) har også fortalt offentligheten ærlig om hvordan hun har hatt det etter eksmannens død.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer