Trendy Things:

Fører tilsyn med nettbutikk

Isabel Raad og Pierre Louis' nettbutikk undersøkes.

NETTBUTIKK: Isabel Raad startet nylig nettbutikken Trendy Things. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
NETTBUTIKK: Isabel Raad startet nylig nettbutikken Trendy Things. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I slutten av september skrev Dagbladet om influenser Isabel Raad og tidligere reality-deltaker Pierre Louis' nyoppstartede nettbutikk, Trendy Things, som de høstet massiv kritikk for.

Mandag blir det også kjent at Miljødirektoratet vil føre tilsyn i forbindelse med nettbutikken. I et brev fra Miljødirektoratet til Pierre Louis kommer det fram at tilsynet vil finne sted 25. november.

I brevet blir det også kjent at direktoratet fører tilsyn med produsenter, importører og forhandlere av produkter som omsettes på det norske markedet.

«Tema for våre produkttilsyn er internkontroll og forbudte helse- og miljøfarlige stoffer. Vår kontrollaksjon omfatter tilsyn av importører av leketøy, sportsartikler, tekstiler, møbler, smykker/bijouteri, elektriske og elektroniske produkter (EE-produkter) og byggevarer», heter det i brevet.

Allerede før Louis og Raad lanserte nettbutikken begynte kritikken å komme. Like produkter finnes nemlig på internasjonale nettsider til en langt billigere penge.

Dagbladet har over lengre tid forsøkt å få svar fra Raad om flere miljøforhold vedrørende nettbutikken, deriblant spørsmål om hvorvidt smykkene som selges hos Trendy Things inneholder tungmetaller eller andre helse- eller miljøskadelige stoffer.

PRIVAT: Isabel Raad viser mye av privatlivet sitt i sin nye TV 2-serie «Isabel», men hun innrømmer at det er noe hun har holdt skjult for seerne. Vis mer

Ifølge miljøinformasjonslovens paragraf 16 har enhver rett til miljøinformasjon om virksomheter. Raads svar til Dagbladets journalist, som kom over en måned etter den første henvendelsen om å få tilgang på miljøinformasjon, lød som følger:

«Jeg må absolutt ikke svare deg om noe som helst, nei. Du er en journalist. Ha en fin dag».

Dagbladet har også mandag forsøkt å få en kommentar fra Raad, foreløpig uten å lykkes.

- Melding om mistanke

Mathieu Veulemans, seksjonsleder i Tilsyn- og arealavdelingen i Miljødirektoratet, forteller til Dagbladet at Miljødirektoratets tilsynsvirksomhet følger med på samfunnsutviklingen, og kontroller aktørene som selger varer gjennom sosiale medier.

- Vi følger med på produktene influensere selger og markedsfører. Dette er markedssegmentet vi ønsker å følge med på, sier han.

Videre forklarer Veulemans at de i det siste har hatt fokus på smykker, der de har avdekket for mye helse- og miljøskadelige stoffer som kadmium og nikkel.

VENNSKAPET TOK SLUTT: Tidligere «Paradise Hotel»-deltaker Newa Reza forteller at hun er knust over at vennskapet med bestevenninnen Isabel Raad er over. Video: Jonas Scheie Hammer / Reporter: Thea Hope Vis mer

- I tillegg har vi fått melding om mistanke om mulige brudd på miljøregelverket for Trendy Things, fortsetter han, og legger til:

- Derfor skal vi gjennomføre en inspeksjon hos Trendy Things. Vi skal kontrollere at virksomheten har et internkontrollsystem (kvalitetssystem) som sikrer at Trendy Things kun importerer og selger lovlige produkter. I tillegg tar vi en stikkprøvekontroll. Vi kontrollerer med andre ord noen produkter for merking, dokumentasjon og innhold av helse- og miljøskadelige stoffer, inkludert testing av produktene.

- Hvor vanlig, eventuelt uvanlig, er det med slike tilsyn?

- Miljødirektoratet kontrollerer hvert år mellom 50 og 75 virksomheter som omsetter produkter. Vi velger virksomhetene som skal kontrolleres basert på ulike datakilder: Informasjon fra Tolletatens importdata til Norge, tips, egne kartlegginger, samt oppfølging av tidligere tilsyn, svarer han.

- Vi jobber i tillegg med en søkerobot som skal skanne nettet etter mistenkelige varer/annonser som det er verdt at vi som tilsynsmyndighet ser nærmere på.

På spørsmål om hva slags bedrifter som oftest opplever slik tilsyn, svarer han:

- Miljødirektoratet forsøker å gjennomføre et risikobasert tilsyn. Det vil si at vi fører tilsyn der sannsynligheten for og konsekvensen av brudd er størst, og vi kontrollerer blant annet virksomheter som omsetter leketøy og småbarnsartikler, smykker, tekstiler, EE-produkter, sport- og fritidsartikler og byggevarer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer