DØD: Forfatter Amos Oz. Foto: NTB scanpix
DØD: Forfatter Amos Oz. Foto: NTB scanpixVis mer

Amos Oz

Forfatter Amos Oz er død

Den israelske forfatteren ble 79 år gammel.

Den israelske forfatteren Amos Oz er død. Det melder The Jerusalem Post fredag ettermiddag. Han ble 79 år gammel, og skal ha dødd som følge av kreft, ifølge Haaretz.

Oz, hvis opprinnelig navn er Amos Klausner, har bemerket seg verden over for sine litterære verk. Han var også professor i litteratur ved Ben-Gurion-universitetet.

Gjennom karrieren har han mottatt en rekke prestisjetunge priser, som blant annet Israels litteraturpris i 1998. Han er også blitt tildelt Den norske Forfatterforenings ytringsfrihetspris i 2001.

VERDENSKJENT: Amos Oz var en av Israels mest kjente forfattere internasjonalt. Foto: NTB scanpix
VERDENSKJENT: Amos Oz var en av Israels mest kjente forfattere internasjonalt. Foto: NTB scanpix Vis mer

Han debuterte som forfatter i 1963, og siden har det ballet på seg for Oz.

Sammenlagt skrev han over 18 bøker på hebraisk, og han har i tillegg skrevet en rekke artikler og essays. Det er anslått at hans forfatterskap er oversatt til rundt 30 språk.

Titler som «En fortelling om kjærlighet og mørke», «Judas» og «Min Michael» er blant hans mest kjente. Han var også politisk aktiv, og skrev flere ganger om at han støttet en tostatsløsning mellom Israel og Palestina.

I 1978 var han en av grunnleggeren av den israelske fredsbevegelsen Peace Now, og han sto i mange år det israelske arbeiderpartiet og dets leder Shimon Peres nær. Da Peres trakk seg som partileder, ble Oz nevnt som en mulig etterfølger som partileder, sammen med Ehud Barak.

På 1990-tallet trakk Oz seg fra partiet og sluttet i stedet opp om venstrepartiet Meretz.

Selv om Oz av mange ble regnet som fredsaktivist, støttet han helhjertet opp om Israels krig mot Libanon i 2006 og mot Gazastripen to år senere.

Oz etterlater seg tre barn og kona Nily.