«Zen og kunsten å vedlikeholde en motorsykkel»:

Forfatter av kultbok er død

Amerikaneren Robert M. Pirsig, som skrev en verdenskjent bok om motorsykler og filosofi, er død, 88 år gammel. 

DØDE: Forfatteren Robert M. Pirsig er død 88 år gammel. Han er mest kjent for boka «Zen og kunsten å vedlikeholde en motorsykkel, en undersøkelse av verdier» som ble en bestselger. Foto: William Morrow via AP/ NTB scanpix
DØDE: Forfatteren Robert M. Pirsig er død 88 år gammel. Han er mest kjent for boka «Zen og kunsten å vedlikeholde en motorsykkel, en undersøkelse av verdier» som ble en bestselger. Foto: William Morrow via AP/ NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Forlagshuset William Morrow opplyser at Pirsig døde mandag i sitt hjem i South Benwick i Maine, etter lengre tids helseproblemer. Han ble 88 år gammel.

Pirsigs mest kjente verk handler om en motorsykkelreise gjennom USA, der forfatteren bruker tiden på sykkelen til å kartlegge sin egen nær fatale utforskning av tankenes verden. Boka kom etter lang tids arbeid ut i 1974 og overrasket da den ble svært populær. Uten reklame solgte den over 100.000 eksemplarer på to måneder.

Det ble etter hvert flere millioner solgte eksemplarer av boka «Zen og kunsten å vedlikeholde en motorsykkel, en undersøkelse av verdier», som først ble returnert med negativ respons fra 121 forlag. Det tok over 20 år før den endelig ble utgitt på norsk i 1994.

Pirsig levde selv et omflakkende liv. På reise i Korea fikk han øynene opp for Østens kultur og filosofi, og prøvde å integrere østlig kultur og vestlig filosofi. På sine mange reiser var han også i Norge, på begynnelsen av 1980-tallet i egen båt, en selvbygd seilskøyte etter Colin Archer-modell, og senere i forbindelse med utgivelsen av boka hans.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer