Forfatter Elizabeth Wurtzel (52) er død

Gikk bort tirsdag.

BRYSTKREFT: Elizabeth Wurtzel gikk bort tirsdag. Foto: NTB Scanpix
BRYSTKREFT: Elizabeth Wurtzel gikk bort tirsdag. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forfatter og journalist Elizabeth Wurtzel, som står bak bestselgeren «Prozac Nation», gikk bort tirsdag.

Hun ble 52 år gammel, og døde av brystkreft, skriver The Guardian.

Wurtzel snakket flere ganger åpent om at hun hadde testet positivt for BRCA-genet, som er forbundet med svært høy risiko for bryst- og eggstokkreft. For to år skrev hun i The Guardian at hun ikke ønsket at folk skulle synes synd på henne:

- Jeg hater når folk sier at de er lei seg for kreften min. Virkelig? Har de møtt meg? Jeg er ikke noen å synes synd på. Jeg er den originale, slemme jenta. Og nå har jeg oppgraderingsprivilegier på fjerde stadium. Jeg kan gå helt i front, men det har alltid vært sånn. Jeg var tidlig ute. Jeg var tidlig ute for historien.

SISTE MED MARIE SIMONSEN: Sakprosaforfatter og journalist Marta Breen gjestet Marie Simonsens livepod på Chat Noir i Oslo. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

Wurtzel fikk kreftdiagnosen i 2015.

Bestselger

Som nevnt er Elizabeth Wurtzel best kjent for boka «Prozac Nation», som ble gitt ut i 1994. Der utforsket forfatteren sin egen erfaring med depresjoner kombinert med medisiner. Samtidig forklarte hun sin egen oppførsel, hvordan hun ble sett.

FORFATTERSUKSESS: Elizabeth Wurtzel sto bak bestselgeren «Prozac Nation». Her er hun avbildet i 1998. Foto: NTB Scanpix
FORFATTERSUKSESS: Elizabeth Wurtzel sto bak bestselgeren «Prozac Nation». Her er hun avbildet i 1998. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«Jeg var så borte at jeg ikke ble oppfattet som lei meg lenger. Bare irriterende», skrev Wurtzel i boka.

Wurtzels bok ble en stor hit, og hun ble sett på som en pionér i et voksende felt av memoarer basert på mental helse. Særlig kombinasjonen av selvbevissthet og narsissisme fanget leserne hennes.

MINNEMARKERING: Søndag kveld hadde mange samlet seg i Ari Behns hjemby, Moss, for å minnes ham. Reporter: Marcus Brenden. Video: Langsem. Klipp: Rydning / Dagbladet Vis mer

Sleit med depresjoner

Allerede som elleveåring begynte hun å gå i terapi, etter at hun skadet seg selv på badet på skolen. I tenåra ble hun sendt på flere ulike behandlingssentre i håp om at noen kunne hjelpe til med depresjonene.

Da hun studerte ved eliteuniversitetet Harvard, tok hun både Ecstacy og kokain for å medisinere seg selv, før hun gikk over til Prozac og litium. På samme tid begynte hun også å jobbe innen journalistikken - der hun endte som musikkanmelder i The New Yorker.

Etter «Prozac Nation»-suksessen ga hun ut flere bøker, deriblant «Bitch: In Praise of Difficult Women». I etterkant av utgivelsen innnrømmet hun at hun skrev boka mens hun var påvirket av flere narkotiske stoffer.

De seinere åra skrev Wurtzel for det meste saker som kom ut i aviser.

Blant annet skrev hun om ekteskap og det å bli eldre, samt om kreftdiagnosen. I 2018 skrev hun en detaljert artikkel i The Cut om at hun hadde funnet ut hvem som egentlig var hennes far - fotografen Bob Adelman, best kjent for sine bilder av Martin Lurther King Jr. sine taler.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer