GIKK BORT: Forfatter Harper Lee, her i 2007 da hun ble belønnet med presidentens frihetsmedalje for boka «Drep ikke en sangfugl». Foto: NTB Scanpix
GIKK BORT: Forfatter Harper Lee, her i 2007 da hun ble belønnet med presidentens frihetsmedalje for boka «Drep ikke en sangfugl». Foto: NTB ScanpixVis mer

Forfatter Harper Lee er død

Ble 89 år.

(Dagbladet): Den amerikanske forfatteren Nelle Harper Lee er død, 89 år gammel, skriver Alabama Local News.

Lees publisist bekrefter dødsfallet overfor New York Times.

Lee var mest kjent for boka «Drep ikke en sangfugl» («To Kill a Mockingbird») fra 1960, som omhandlet rasismen hun var vitne til som barn i hjembyen Monroeville i Alabama.

Litterær superstjerne Romanen vant Pulitzerprisen året etter og ble filmatisert i 1962. Filmen fikk tre Oscar-priser.

Romanen gjorde Lee til en litterær superstjerne, en tittel forfatteren ikke var særlig begeistret for, skriver New York Times.

- Jeg forventet ikke noe suksess med boka, og fryktet at den ville få totalslakt. At den ble så populær er nesten like skremmende, sa Lee i et radiointervju i 1964.

Forventningene til Lees neste bok var skyhøye, men det skulle gå et halvt århundre før forfatteren slapp en ny roman. «Go Set a Watchman» ble hennes andre og siste bok, og ble utgitt i fjor.

Ville ikke takke Utgivelsen kom overraskende på de fleste. Lee ble nemlig rammet av et slag i 2007, og var bortimot døv og blind da boka kom. «Go Set a Watchman» var riktignok basert på en tekst hennes advokat fant i Lees gamle papirer.

Lee ble belønnet med presidentens frihetsmedalje i 2007, overrakt av daværende president George W. Bush. Prisen anses å være den høyeste sivile utmerkelsen i USA. 

Hun mottok ellers en rekke utmerkelser, og var kjent for å nekte å holde takketale.

«Drep ikke en sangfugl» har i seinere tid blitt pensum på amerikanske skoler og universiteter. Boka brukes til å se på spørsmål om urettferdighet, samfunnsklasser, rasistiske fordommer og kjønnsroller. Blant annet.