Kjartan Lauritzen:

Forklarer navnet

For det aller fleste er han kjent som Kjartan Lauritzen. Hans egentlige navn er noe helt annet.

TV-AKTUELL: I fjor kjøpte artisten sitt eget hotell. Nå viser han frem prosessen i en nye NRK-serie. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TV-AKTUELL: I fjor kjøpte artisten sitt eget hotell. Nå viser han frem prosessen i en nye NRK-serie. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Helt siden låta «Havanna» begynte å dundre hos norske radioer i 2015, har Kjartan Lauritzen (28) blitt et kjent navnet i landet.

28-åringen har vært nominert til en rekke priser, og er for tiden aktuell med serien «6899 til eg dør», hvor han har kjøpt seg et hotell i hjembygda sammen med kjæresten Randi Sognnes Aamot (29) og broren Theodor Sigurdsson Kvikne (36).

Hjemme på Balestrand er derimot Lauritzen kjent som Per Áki Sigurdsson Kvikne, som er hans egentlige navn.

Et alter ego

Helt siden karrieren begynte har 28-åringen gått under navnet Kjartan Lauritzen, og det er ofte det han blir kalt av folk han møter for første gang.

- Man må jo ha et artistnavn. Jeg kunne ikke kalle meg Per Áki Sigurdsson Kvikne, sier han til Dagbladet.

Da Kvikne først begynte å leke seg med musikk var det en slags trygghet å kunne gjemme seg bak en annen identitet.

Både Vida Lill Berge og Adrian Sellevoll har vært nakne på TV - en gang eller to. Det er noe de ser tilbake på med blandede følelser. «Reality-legendene» ser du i vårt Pluss-univers. Produsert av: Simpl. Vis mer

- Da ble det litt enklere å si at det bare var for tull. Men så begynte jeg å booke konserter og tjene penger. Da begynte jeg nok å ta det litt mer seriøst.

Navnet Kjartan Lauritzen kommer fra et alter ego som 28-åringen hadde da han var yngre.

- Kjartan Lauritzen var en sånn irriterende bergenser med bitte små briller, og det var den identiteten jeg brukte i starten.

Etter hvert som musikkarrieren tok av, forsvant brillene og dialekten. Navnet forble.

- Så lenge jeg driver med musikk så er jeg Kjartan Lauritzen.

- Tror ikke på meg

Kvikne forteller at artistnavnet kom helt tilfeldig.

- Det er litt gøy å se tilbake for det er nesten litt symbolsk. Det kunne vært hvem som helst. Jeg føler navnet symboliserer at det like så godt kunne vært Ola Nordmann.

Prinsesse Märtha Louise møtte norske medieledere i Bergen. Der fortalte hun om medieoppmerksomheten som førte til en «dyp depresjon» som ung voksen. Video: Medieleder 2023 Vis mer

Alteregoet kommer derimot med en liten bismak.

- Det hender jeg er på fest og introduserer meg som Per, men så tror ikke folk meg. Men sånn er det, jeg har jo på en måte bedt om det selv.

Blant venner og familie går han under navnet Per, noe kjæresten Randi ser ut til å foretrekke.

- Jeg synes det er fint at Per er noe privat her hjemme, også er det Kjartan Lauritzen der ute. Det er fint og funker bra, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer