«Orange is the New Black»-stjerna:

Forlater USA

Yael Stone kvitter seg med arbeidsvisumet for å spare miljøet.

TENKER PÅ MILJØET: Yael Stone (34) kommer ikke til å være skuespiller i USA lenger. Foto: NTB scanpix
TENKER PÅ MILJØET: Yael Stone (34) kommer ikke til å være skuespiller i USA lenger. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I sommer var det slutt for «Orange Is the New Black» etter sju sesonger. En rekke av skuespillerne slo gjennom nettopp som følge av den suksessrike Netflix-serien.

Yael Stone (34) hadde allerede gjort karriere i flere tv-serier før hun dukket opp som Lorna Morello i serien, og gjennom alle sesongene hadde hun en profilert karakter.

Dropper visum

Det er derfor ingen grunn til å tro at det skorter på tv- og filmtilbud for australieren. Hun kommer imidlertid ikke til å jobbe mer som skuespiller i USA.

- Jeg er i gang med prosessen med å gi fra meg visumet mitt, og sier farvel til livet i Amerika. Jeg kommer til å være her i Australia for å jobbe for å gjøre en forskjell her. Fordi tida er nå, sier hun i en video på Twitter.

Bakgrunnen for avgjørelsen er at Stone mener det ikke er miljøetisk å ha et liv på to kontinenter, og at karbonavtrykket flyreisene står for alene gjør at hun ikke kan stå for et slikt liv.

- Dette er krig, og vi har bare ti år på oss, så la oss ofre ting og gjennomgå endringer. La oss bli med i spillet å si «ja, jeg bryr meg, og dette er det jeg vil gjøre med saken», fortsetter hun.

Stone avslutter videoen med å si at dette bare er begynnelsen for henne.

Donerer penger om hun må fly

Den siste tida har en rekke kjendiser donert millioner av kroner til brannmannskaper i Australia på grunn av de katastrofale skogbrannene som herjer kontinentet.

Stone sier ikke noe i videoen om det er dette som har fått henne til å ta beslutningen. 34-åringen lastet også opp en ny video onsdag, hvor hun forteller at hun ikke utelukker at hun kommer til å gjøre jobber internasjonalt.

- Å gi opp visumet kommer til å redusere karbonavtrykket mitt betydelig. Men det kommer ikke til å stoppe behovet mitt for å fly, jeg er en skuespiller, og jeg må på et tidspunkt fly - det er en del av jobben.

AUSTRALIA: I staten South Australia er det vedtatt å skyte 10 000 ville kameler fra helikopter. Jakter begynne onsdag. Video: AP/NTB Vis mer

Da vil hun i så fall donere halvparten av inntektene fra jobben til en australsk organisasjon som satser på solenergi.

- La oss redusere behovet vårt for å fly, og når vi må, la det bety noe.

Artister gjør endringer

Stone er ikke den eneste med flyskam blant kjendisene. I fjor ble det klart at Coldplay dropper verdensturné på grunn av klimabekymring.

- Vår neste turné vil bli den beste mulige klimamessige versjonen av en turné. Vi vil være skuffet om den ikke blir karbonnøytral, sa vokalist og frontfigur Chris Martin i et intervju med BBC i november.

Han innrømmet at det var vanskelig å ikke dra på turné uten å fly, men at bandet ville bruke et eller to år på å finne ut av hvordan man kan turnere på en bærekraftig måte.

Bandet Massive Attack annonserte i starten av 2020 at de ville gjennomføre Europa-turneen sin ved hjelp av tog som transportmiddel, skriver NME.

NB! STERKE INNTRYKK: Det var et tragisk syn som møtte forbikjørende i byen Batlow i Australia, som er hardt rammet av de enorme skogbrannene som har herjet de siste månedene. Video: AP via NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer