Prins Henrik:

Forlates av familien på julaften

Det kan bli en ensom jul for prins Henrik og dronning Margrethe.

ENSOMT: Dronning Margrethe og prins Henrik er begge glade i jul, men årets tradisjon blir noe annerledes. De må nemlig feire alene. Foto: NTB scanpix
ENSOMT: Dronning Margrethe og prins Henrik er begge glade i jul, men årets tradisjon blir noe annerledes. De må nemlig feire alene. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Når ribba står på bordet og Sølvguttene synger klokka fem, er julaften ofte i gang for fullt for de aller fleste. Tradisjoner står sterkt hos juleentusiaster, og det samme gjelder for de kongelige.

I det danske kongehuset har det lenge for eksempel vært tradisjon med and og risengrynsgrøt på julaften. Det har dronning Margrethe tidligere fortalt i et intervju. Slik blir det utvilsomt i år også.

MISFORNØYD: Franskfødte prins Henrik av Danmark er misfornøyd med sin kone, nemlig dronningen. Manglende likestilling i forholdet gjør at prinsen ønsker å gå imot tradisjonen om å gravlegges ved siden av hverandre. Foto/Video: NTB Scanpix, AP, ATP og Reuters Vis mer Vis mer Vis mer

Spørsmålet som nå stilles, etter et særdeles turbulent år, er om det kommer til å være like mange til bords som til vanlig og hvordan stemningen blant de gjenværende familiemedlemmene blir.

Mutters alene

Det danske kongehus bekrefter nemlig overfor Ekstra Bladet at det kan bli relativt folketomt på Marselisborg Slot. Barn og barnebarn reiser til utlandet, som medfører at dronningen og prins Henrik blir sittende mutters aleine på julaften.

«I år vil regentene tradisjonen tro feire jul på Marselisborg Slot i Aarhus. Dronningen og Hans Kongelige Høyhet prins Henrik fikk slottet i 1967 som en gave av dronningens far, Kong Frederik 9., og har siden feiret jul her i mange år», heter det i et presseskriv på nettsidene til kongehuset.

SKAL FEIRE HER: I dette slottet feirer kongefamilien tradisjonen tro jul. Slik blir det ikke for alle denne gangen. Prinsen og hans dronning må feire alene her. Foto: NTB scanpix
SKAL FEIRE HER: I dette slottet feirer kongefamilien tradisjonen tro jul. Slik blir det ikke for alle denne gangen. Prinsen og hans dronning må feire alene her. Foto: NTB scanpix Vis mer

Kronprinsparet skal nemlig til Australia for å feire med kronprinsesse Marys familie. De tar med seg barna prins Christian, prinsesse Isabella og tvillingene prins Vincent og prinsesse Josephine.

Prins Joachim og prinsesse Marie er også opptatt denne jula. De reiser til utlandet, uten at kongehuset spesifiserer hvor de skal. Med seg har de barna prins Henrik og prinsesse Athena. Joachims eldste sønner, prins Nikolai og prins Felix, tilbringer høytida med mora - grevinne Alexandra.

Med et sterkt ekteskap bak seg bør ikke det å feire jul alene være noe problem, og anden dukker nok opp på julebordet også i år. Hvorvidt året feiring blir lik de tidligere for prins Henrik, er derimot usikkert.

GLADE I JUL: Den danske dronningen er glad i sine juletradisjoner, og skal trolig opprettholde dem - selv om det blir ensomt på julaften. Foto: NTB scanpix
GLADE I JUL: Den danske dronningen er glad i sine juletradisjoner, og skal trolig opprettholde dem - selv om det blir ensomt på julaften. Foto: NTB scanpix Vis mer

Rammet av demens

For prinsen, som aller helst skulle vært titulert som kongegemal, ble tidligere i år diagnostisert som dement. Dette etter at han i flere måneder kom med oppsiktsvekkende uttalelser, som dansk og internasjonal presse viet stor omtale. Det danske folket snudde ham til og med ryggen. Da det ble kjent at prinsen faktisk var dement, trakk pressen seg unna.

Demens er en sykdom som rammer hjernen. Ifølge Nasjonalforeningen for folkehelsen blir hukommelsen gradvis dårligere, man får problemer med språket og enkelte kan bli surrete.

Noen opplever vansker med å orientere seg i hverdagen. Rundt 77 000 nordmenn lider i dag av demens, og det er fryktet at antallet vil doble seg de neste 24 åra, ifølge nettstedet.

Han hadde allerede før diagnosen kom, trappet ned på sine kongelige plikter, men har vært mindre synlig enn noen sinne denne høsten.

Tidligere i november uttalte en kamerat av ham at det går bra med prinsen etter oppholdet fra rampelyset. Han spiller bridge, jakter og drikker. Dronning Margrethe har også ved flere anledninger snakket om prinsens tilstand.

- Han har det riktig så utmerket for øyeblikket. Jeg har akkurat hørt fra ham, og han er på et deilig sted i et varmt land ved havet og nyter det og har det virkelig godt, og det gleder meg, sa hun til danske TV 2.

Lager gaver selv

Overfor Billed-Bladet kunne dronningen avsløre at prinsen hadde tatt turen til Sharm-el-Sheik i Egypt, der han slapper av. Dronningen avslører at ikke så mye har forandret seg i deres samliv etter at diagnosen ble kjent.

- Den største endringen er for så vidt at folk nå er klar over hvordan det går med mannen min. Jeg må også si at folk har vært utrolig vennlige og imøtekommende overfor oss, og det har hjulpet mye. Vi tar det videre derfra, avslører regenten.

Hvordan dette påvirker julefeiringen, har hun ikke uttalt seg om. I fjor, ifølge Ekstra Bladet, kunne hun derimot åpne opp om hvordan foregående feiringer har vært.

- Det er deilig, for vi kan alle samles sammen en gang, og det gleder jeg meg meget til. Det blir hyggelig og gøy. I min familie har vi aldri spist riskrem, vi spiser risengrynsgrøt. Med mandel i. Og det er selvfølgelig mandelgave til personen som får den, slo hun fast.

Selv om hun kan anses å være en av Danmarks rikeste, flyter det ikke av penger under juletreet. Dronningen har nemlig selv uttalt at hun ofte er kreativ når det kommer til å lage sine egne julegaver.

- Som barn lagde vi alltid gavene selv. Vi malte alltid på kleshengere, for det var noe praktisk. Og det er ikke få kleshengere vi malte heller, har hun uttalt og la til at det nå heller går i selvbroderte verk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer