Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Marine Le Pen og Emmanuel Macron:

Forlatt av mora, overlevde bombe og giftet seg med 24 år eldre lærer. Slik er de franske kandidatene helt privat

Marine Le Pen og Emmanuel Macron kjemper for å vinne makten i Frankrike. 

ÉN VINNER: Den 7. mai går franskmenn til valgurnene for andre gang. De skal bestemme om det blir Emmanuel Macron eller Marine Le Pen som får sitte i presidentstolen de kommende åra. Begge kandidatene har hver sine historier, og mye kan skje fram mot valgdagen. Foto: NTB Scanpix
ÉN VINNER: Den 7. mai går franskmenn til valgurnene for andre gang. De skal bestemme om det blir Emmanuel Macron eller Marine Le Pen som får sitte i presidentstolen de kommende åra. Begge kandidatene har hver sine historier, og mye kan skje fram mot valgdagen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I midten av april ble det klart at det skal stå mellom liberale Emmanuel Macron (39) og høyrepopulistiske Marie Le Pen (48) i det franske valget som avholdes 7. mai. Av totalt 46 millioner stemmer fikk Macron, med navnet som minner om en fransk dessert, 23,9 prosent, mens Le Pen sikret seg en oppslutning på 21,4 prosent.

Verdens største medier har tapetsert forsidene sine med kandidatene, som har svært svært forskjellige politiske synspunkter når det gjelder emner som EU, innvandring og økonomi.

Deres private bakgrunn har også fått oppmerksomhet i hjemlandet, og flere journalister har gravd godt i arkivet for å finne gamle skandaler og svin på skogen.

Begge kommer fra forskjellige kår, og har hatt sitt å stri med i livet. Slik har Le Pen og Macrons dramatiske vei til makten vært.

Bombe, nakenhet og juks

Det hersker liten tvil om at franske Marine Le Pen hadde store sko å fylle allerede fra fødselen av. Politikeren, som inntil nylig ledet partiet Front National, kan bli Frankrikes neste president om hun får flest stemmer i starten av mai. Hennes far, den berømte og utskjelte politikeren Jean-Marie Le Pen, grunnla partiet og var leder fram til 2011.

På grunn av partiets til tider kontroversielle politikk og synspunkter, eksempelvis rettet mot benektelse av holocaust og rasistiske bemerkninger, var familien ofte utsatt. Da Marine var åtte år gammel, i 1976, ble leiligheten deres totalskadd av en bombe. Ifølge Bloomberg uttalte politiet den gang at bomben var et forsøk på å drepe faren hennes.

DATTER OG FAR: Både Marine og Jean-Marie Le Pen har hatt en stor karriere innenfor politikken. Faren til den nåværende presidentkandidaten stiftet partiet hun i dag leder. I 2015 sparket Marine faren ut av partiet, etter at han hadde kommet med flere negative bemerkninger.  Foto: AP Photo/Lionel Cironneau, NTB Scanpix
DATTER OG FAR: Både Marine og Jean-Marie Le Pen har hatt en stor karriere innenfor politikken. Faren til den nåværende presidentkandidaten stiftet partiet hun i dag leder. I 2015 sparket Marine faren ut av partiet, etter at han hadde kommet med flere negative bemerkninger.  Foto: AP Photo/Lionel Cironneau, NTB Scanpix Vis mer

Hun kom seg uskadd fra hendelsen. Le Pen har tidligere uttalt at angrepet var startskuddet for hennes politiske bevissthet. Som følge av hendelsen flyttet familien til et landlig område i Frankrike. Da presidentkandidaten var 16 år gammel forlot moren hennes familien, til fordel for en elsker. De hadde ikke kontakt på over 15 år etter tillitsbruddet.

Familieproblemene stoppet ikke der. Ifølge franske The Local stilte Le Pens mor, Pierrette Le Pen, opp som midtsidepike i Playboy i 1987. Hun var ikke helt naken, men bildene etterlot lite til fantasien. En tidligere topp i partiet har uttalt at hendelsen var svært traumatiserende og ødeleggende for familien.

FAMILIEN: Dette bildet ble tatt i 1974, og viser Le Pen-familien. Fra venstre ser vi mamma Pierrette og døtrene Yann, Marine og Marie-Caroline. Bakerst sitter Jean-Marine, daværende partileder. Foto: AFP, NTB Scanpix
FAMILIEN: Dette bildet ble tatt i 1974, og viser Le Pen-familien. Fra venstre ser vi mamma Pierrette og døtrene Yann, Marine og Marie-Caroline. Bakerst sitter Jean-Marine, daværende partileder. Foto: AFP, NTB Scanpix Vis mer

På tross av et noe dysfunksjonelt familieliv, fulgte den unge Le Pen veien inn i politikken. Før hun tok over farens parti, var hun advokat i seks år og forsvarte innvandrere som risikerte å bli sendt tilbake til hjemlandene sine.

Da hun tok over partiet, ble det klart at hun hadde planer om å gå en annen vei enn faren. Marine Le Pen har hele tida blitt beskrevet som mer demokratisk enn han, og fikk som nevnt faren kastet ut av partiet han selv startet. Utkastelsen kom i kjølvannet av kommentarer han hadde kommet med om minoriteter og holocaust, ifølge Al Jazeera. Han har blant annet blitt bøtelagt tre ganger for å bagatellisere gasskamrenes betydning under krigen, ifølge The Guardian.

Presidentkandidaten valgte en annen ideologisk vei enn faren, men har likevel sine svin på skogen. I 2014 fikk hun over 90 000 kroner i bot, etter å ha promotert forfalsket propaganda.

KONTROVERSIELL: Marine Le Pen har høy oppslutning i Frankrike, men er fortsatt et godt stykke unna motkandidaten. Hennes politikk og familiehistorie kan ha noe med saken å gjøre, mener en norsk ekspert. Foto: NTB Scanpix
KONTROVERSIELL: Marine Le Pen har høy oppslutning i Frankrike, men er fortsatt et godt stykke unna motkandidaten. Hennes politikk og familiehistorie kan ha noe med saken å gjøre, mener en norsk ekspert. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Reuters skrev da at partiet hennes hadde fabrikkert en plakat som fikk det til å se ut som at hovedkonkurrenten, Jean-Luc Mélenchon, ba arabere stemme på ham. Plakaten ble blant annet brukt av Le Pen i en tv-debatt, der hun holdt den opp for å understreke et poeng. Hun ble funnet skyldig i bedrageri den gang.

48-åringen kan nå bli Frankrikes neste president, om hun vinner kampen om stemmene 7. mai. Professor George Chabert ved NTNU følger det franske valget tett. Han har bemerket seg at kandidatenes fortid har hatt mye å si for hvordan de blir oppfattet av velgerne, og spiller i visse tilfeller en like stor rolle som politikken som faktisk føres.

Chabert sier at Le Pen hele valgkampen har slitt med å kvitte seg med partiets og farens stempel som holocaustfornektere og rasister, og at dette fortsatt er et inntrykk folk har den dag i dag.

- Hun forsøker jo å løsrive seg fra det, men det går ikke spesielt bra. Både medier og velgere knytter fortsatt Marine og Jean-Marie sammen, selv om hun flere ganger har forsøkt å distansere seg, sier han og fortsetter:

- Jeg tror hun skaper mye frykt. Man blir redd for flere ting, fordi man ikke klarer å glemme fortida. En annen faktor går jo på politikken hennes. Det aggressive forholdet hun har mot EU og den kritiske holdningen til innvandring er blant temaene folk reagerer på, forklarer han.

Giftet seg med dramalæreren

Skal Le Pen ha håp om å dra inn flest stemmer neste uke, må hun overbevise sine egne landsmenn om at hun er bedre enn motkandidaten Emmanuel Macron. I 2016 stiftet han partiet En Marche!, et sentrumsparti som anser politikken sin som sosialliberal og pro-europeisk. Det er dette partiet han nå har i ryggen som presidentkandidat, en stilling de siste prognosene viser at han sannsynlig får.

I ung alder bodde franskmannen i kommunen Amiens, der han raskt fant en interesse både innenfor drama og litteratur. Da han var 15 år gammel ble han kjæreste med dramalæreren Brigitte Trogneux, som på dette tidspunktet var 39 år gammel.

GIFT MED TIDLIGERE LÆRER: Emmanuel Macron leder an til å bli Frankrikes neste president. Her er han sammen med kona Brigitte Trogneux, som han møtte for første gang da han var 15 år gammel. Den gang var hun læreren hans. Foto: NTB Scanpix
GIFT MED TIDLIGERE LÆRER: Emmanuel Macron leder an til å bli Frankrikes neste president. Her er han sammen med kona Brigitte Trogneux, som han møtte for første gang da han var 15 år gammel. Den gang var hun læreren hans. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det utviklet seg sterke følelser mellom de to, som inngikk et forhold. Foreldrene hans forsøkte å sende ham vekk på en privatskole i Paris fordi de ønsket å bryte opp forholdet.

Det gikk imidlertid ikke spesielt bra, og Macron og Trogneux ble offisielt et par da han var 17 år gammel, ifølge Linternaute. Forholdet, der partene har en aldersforskjell på 24 år, sørget naturlig nok for reaksjoner. Kjærligheten dem i mellom var imidlertid sterk, og i 2007 giftet de seg. Hans kone har ifølge The Independent forlatt jobben som lærer.

Al Jazeera mener at den unge Macron hadde gode forutsetninger til å gå inn i politikken. Han studerte ved en toppskole, og har jobbet mye innen finans. Han er blant annet landets tidligere finansminister, en stilling han forlot i august 2016 til fordel for å jobbe med sitt eget parti. Det skrev BBC.

Som politiker har han unngått å omtale blant annet islamske klesplagg som burka og niqab. Han har imidlertid ved flere anledninger uttalt at han er for god integrering og bedre rutiner når det kommer til å ta i mot flyktninger til Frankrike.

SENTRUM: Marcon har valgt å ikke definere hvor partiet hans hører hjemme på den partipolitiske aksen, og mener selv at de er i midten. Foto: NTB Scanpix
SENTRUM: Marcon har valgt å ikke definere hvor partiet hans hører hjemme på den partipolitiske aksen, og mener selv at de er i midten. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Han har også gått til angrep på sin egen nasjon, blant annet da han tidligere i år kalte Frankrikes kolonisering av Algerie for en «forbrytelse mot menneskeheten». Det for å rette opp i en tidligere uttalelse i 2016, da han sa at koloniseringen hadde sørget for velstand i landet, ifølge Liberation.

STUNT: Emmanuel Macrons ansikt ble redigert på en toppløs kropp, som et stunt fra magasinet Garcon sin side. Foto: Faksimile
STUNT: Emmanuel Macrons ansikt ble redigert på en toppløs kropp, som et stunt fra magasinet Garcon sin side. Foto: Faksimile Vis mer

Macron er også kjent for å være litt av en spøkefugl. Hunden hans har han kalt Figaro, som også er navnet på en høyre-avis i Frankrike. Avisa støttet motstander François Fillon i første runde av valgkampen.

Nylig valgte magasinet Garçon å avbilde kandidaten på sin førsteside. Homomagasinet hadde redigert Macrons ansikt på en bar overkropp, akkompagnert av tittelen «Å komme ut: En nødvendighet». Det har gått homorykter om kandidaten i flere år, på tross av at han har vært godt gift i ti år. Til franske Mashable fortalte magasinets redaktør, Christophe Soret, at stuntet handlet om å understreke at Frankrike kunne ha hatt en homofil kandidat.

Macron har ikke kommentert forsida selv, men har avvist homoryktene tidligere.

Ifølge Sky News blir det trolig Macron som tar over presidentsetet etter valget. I nye målinger leder han med 61 prosent, mens Le Pen har 39 prosent.

Svartmaling

NTNU-professoren mener at Macron i kontrast mot Le Pen framstår som relativt ren:

- Det dukker nok trolig opp litt mørke historier om Macron etter hvert. At han giftet seg med sin tidligere lærer er oppsiktsvekkende, men det forandrer ikke landets mening om ham, slår professoren fast overfor Dagbladet.

Han forteller at de fleste franskmenn oppfatter den mannlige kandidaten i racet som gjennomført og veloppdragen. Han mener at Frankrike som land er store når det kommer til rykter i pressen, og det ble blant annet spekulert i om Macron var homofil. Chabert mener imidlertid at det i dagens samfunn ikke er noe som sverter en kandidat.

FØLGER MED: NTNU-professor George Chabert følger valget tett, og forteller til Dagbladet at folket har forskjellige syn på kandidatene. Foto: NTNU
FØLGER MED: NTNU-professor George Chabert følger valget tett, og forteller til Dagbladet at folket har forskjellige syn på kandidatene. Foto: NTNU Vis mer

- En ting jeg har bemerket meg med Macron, er at han kan oppfattes som lite empatisk og lite troverdig. Politikken forsvinner også ofte når han prater. Et eksempel var da både han og Le Pen besøkte en fabrikk som skulle flagges ut til Polen neste år, sier han.

KANDIDAT: Den populistiske og nasjonalistiske Marine Le Pen (48) skal kjempe mot Emmanuel Macron om å bli Frankrikes neste president. Lederen for det franske politiske partiet Front national. Men hvem er egentlig Marine Le Pen? Video: CNN Vis mer

Mens Macron møtte med representanter for staben, møtte Le Pen menneskene som ved fabrikkflyttingen ville bli arbeidsledige. Dette ga inntrykk av at hun var langt mer empatisk, ifølge professoren.

- Etter det forsøkte han å svartmale henne, ved å ta opp et sitat angående deportasjon av jøder under krigen. Hun hadde tidligere uttalt seg om det, og hans tre neste offentlige opptredener var i forbindelse med holocaust og deportasjon. Det var et forsøk på å svartmale henne, forklarer han.

Han er imidlertid sikker på at det blir Macron som går seirende ut av valget 7. mai. Professoren mener imidlertid at han bør få over 60 prosent av stemmene om Macron skal kunne tiltre med god samvittighet.