Andresen-søstrene:

Formuen sank med elleve milliarder

Katharina og Alexandra Andresens formuer har krympet enormt, om vi skal tro skattelistene.

IKKE RIKEST: Alexandra og Katharina Gamlemshaug Andresen har lenge vekslet mellom å være landets rikeste kvinner. Når skattelistene for 2018 slippes i november, vil formuen deres være betraktelig mye mindre enn hva den har vært. Foto: Frédéric Boudin / Ferd
IKKE RIKEST: Alexandra og Katharina Gamlemshaug Andresen har lenge vekslet mellom å være landets rikeste kvinner. Når skattelistene for 2018 slippes i november, vil formuen deres være betraktelig mye mindre enn hva den har vært. Foto: Frédéric Boudin / Ferd Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Katharina Gamlemshaug Andresen (24) er en av landets desidert rikeste. Når skattelistene om noen få uker slippes, har det vært ventet at formuen hennes nok en gang vil skape overskrifter verden over.

Som døtre av industri- og finansmannen Johan H. Andresen (58) var hun og søstera, Alexandra Andresen (23), oppført med formuer på 6,8 milliarder kroner, ifølge skattelistene for 2017.

Formuen ble tjent i tobakksindustrien, men forvaltes nå gjennom selskapet Ferd i dag - som de to arvingene altså i prinsippet eier. Skattelistene kommer ikke før 5. november, men tall Dagens Næringsliv sitter på viser at de to damenes skatteoppførte formue har krympet med rundt elleve milliarder kroner.

Det er derimot ikke reelt, kan selskapet forsikre om.

- UBEHAGELIG: Katharina Andresen regner som en av Norges rikeste. Hos Skavlan snakket hun i 2015 ut om hvordan hun taklet dette i barndommen. Video: NRK Vis mer

Derfor krympet formuen

Alt bunner i at de to arvingene fram til nå har eid aksjene sine privat. På tampen av 2018 bestemte de imidlertid seg for å opprette egne aksjeselskap for sine andeler, noe som gjør at formuen virker mindre enn hva den eventuelt er.

- Dette gir dem et bedre grunnlag til å være gode og langsiktige eiere i Ferd, og det er en langsiktig eierform som de fleste investorer velger, forklarer administrerende direktør i Ferd, Morten Borge, overfor Dagens Næringsliv.

FORMUEN FALT: Den totale formuen til Andresen-søstrene har falt med elleve milliarder. Det er derimot ikke permanent, opplyser Ferd. Foto: Frédéric Boudin / Ferd
FORMUEN FALT: Den totale formuen til Andresen-søstrene har falt med elleve milliarder. Det er derimot ikke permanent, opplyser Ferd. Foto: Frédéric Boudin / Ferd Vis mer

Ifølge DNB har slike aksjeselskaper, kjent som holdingselskaper, klare fordeler. Eier man aksjene privat er skatten høy på utbytte, men den forsvinner nærmest om et selskap er satt opp for å eie aksjene dine. Mange investorer benytter seg av slike selskapsstrukturer.

Formuen blir altså ikke synlig når tallene for fjoråret slippes, og de to kvinnene vil ifølge avisa stå oppført med en formue på rundt én milliard kroner hver.

Det betyr at den samlede formuen deres er rundt 11,6 milliarder kroner lavere enn den har pleid å være.

Direktøren kan derimot opplyse om at formuen til de to kvinnene er like høy som den alltid har vært, noe som vil vises når tallene for 2019 slippes om et års tid. Det skal også nevnes at skattelistene ikke nødvendigvis viser reell formue, for de tar ikke alle faktorer med i betraktning.

I 2017 sto Katharina Andresen oppført med en inntekt på null kroner, mens søstera tjente spede 1746 kroner. Begge skattet rundt 58 millioner kroner hver. I fjor skattet de derimot bare ni millioner kroner hver, skriver DN.

Flytter

Alexandra har satset på idrett, og er mer enn gjennomsnittlig opptatt av hest - noe hun ofte viser fram i sosiale medier.

De siste åra har storesøster Katharina hatt en rolle i farens selskap Ferd. Formuen ble tjent i tobakksindustrien, men forvaltes nå gjennom ovennevnte selskap. 24-åringen har dessuten jobbet i Innovasjon Norge.

Tross det mange allerede vil omtale som en imponerende karriere, er hun ikke helt ferdig med studiene. Hun skal etter planen flytte til London, der hun skal ta en bachelor i Global Management ved Regent's.

Ifølge universitetets nettsider koster det rundt 90 000 kroner i semesteret å studere ved den kjente skolen, en regning som hun tvilsomt har problemer med å betale - tross formuefall.

Begge søstrene er aktive på Instagram, og viser gjerne fram den luksuriøse hverdagen formuen deres har gitt dem - som dyre eiendommer, vesker og annen luksus mannen i gata bare kan drømme om.

Likevel skal ingen ta dem for ikke å være ærlige om hvorfor de er styrtrike. For omtrent et år siden skapte Alexandra Andresen overskrifter i flere finansaviser her til lands, da hun ærlig svarte en følger som lurte på hvordan i alle dager hun hadde klart å bli så rik.

«Skal jeg være ærlig; Jeg har ikke gjort en dritt. Alt er arvet. All «kred» går til faren min og de hardtarbeidende menneskene i Ferd», skrev hun den gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer