Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Linn Skåber i «Best før»:

- Fornektelse er den beste måten å takle alderen på

Linn Skåber (46) spiller en nyskilt og arbeidsledig 40-åring i krise. Det speiler seg ikke i hennes eget liv. 

BLID: Linn Skåber er sjeldent å se uten et smil om munnen, og latteren sitter løst i den 46 år gamle skuespilleren. Nå er hun aktuell med serien «Best før», som handler om en kvinne som mister både mann og jobb på 40-årsdagen. Hun ser ikke seg selv i karakteren. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BLID: Linn Skåber er sjeldent å se uten et smil om munnen, og latteren sitter løst i den 46 år gamle skuespilleren. Nå er hun aktuell med serien «Best før», som handler om en kvinne som mister både mann og jobb på 40-årsdagen. Hun ser ikke seg selv i karakteren. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg tror jeg prøvde å overse det, som jeg gjør med det meste her i livet som jeg ikke setter pris på, forteller Linn Skåber (46) til Dagbladet.

Det er seks år siden hun fylte 40 år, noe karakteren hennes Lena i den nye humorserien «Best før» gjør i første episode. TV 2-serien følger karakteren gjennom flere problemer, og allerede i første avsnitt mister hun både jobb og ektemann.

Skåber legger ikke skjul på at de lot seg inspirere av det virkelige liv da serien ble skrevet, men hun kjenner seg ikke igjen i tv-karakteren hun nå gir liv til. Den tidligere paneldeltakeren i «Nytt på nytt» har aldri hatt noe stor midtlivskrise, men har likevel kjent på følelsen av å bli eldre.

- En stor gave

- Det er nesten så lenge siden jeg fylte 40 at jeg ikke husker det, men det er jo ikke himla mange år siden. Grunnen til at jeg synes det er kjipt å bli eldre, er jo fordi jeg er ekstremt glad i livet, sier hun og fortsetter:

- Å leve er en stor gave, og det er derfor jeg ikke synes noe spesielt om å bli minnet på alder hele tida. Man nærmer seg hele tida slutten, og fornektelse er den beste måten å takle det på, forklarer hun.

ALDERSPARADOKSET: Linn Skåber har egentlig ingen store problemer med å bli eldre, og har unngått midtlivskrisa. Samtidig mener hun det er leit å tenke på at man hele tida nærmer seg slutten. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
ALDERSPARADOKSET: Linn Skåber har egentlig ingen store problemer med å bli eldre, og har unngått midtlivskrisa. Samtidig mener hun det er leit å tenke på at man hele tida nærmer seg slutten. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Da den meritterte skuespilleren ble halvveis til 80 feiret hun med en nabo, som hadde med elggryte og brettspill opp til henne. Da hun fylte 42 slo hun derimot på stortromma, med hele 200 gjester.

- Jeg har aldri likt å feire runde tall. Det minner meg for mye om jul, påske og andre høytider. Om jeg heller slår til med en fest på et vilkårlig tall, blir det mer som en hverdag, sier hun.

- Har ikke sjans

KJÆRESTER: Linn Skåber anslår at hun og kjæresten Simon har bodd sammen i nærmere to år nå. Her er de på rød løper sammen. Foto: Andreas Fadum
KJÆRESTER: Linn Skåber anslår at hun og kjæresten Simon har bodd sammen i nærmere to år nå. Her er de på rød løper sammen. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Når hun ikke er dommer i «Norske Talenter», spiller i og skriver neste sesong av «Best før» eller tar andre oppdrag, er Skåber hjemme med samboeren Simon Malm (41) og sønnen Niels (14) på Grünerløkka i Oslo.

Her har hun bodd i fem forskjellige leiligheter totalt, og hun er veldig glad i den sentrale bydelen i hovedstaden.

- Jeg er så sykt glad for hvert år jeg har fått her på jorda, og håper det finnes et Grünerløkka i himmelen også, sier hun og smiler.

Hun har siden debuten ved Oslo Nye i 1997 levd av å stå på scenen, noe som anses som et svært sosialt yrke.

Da hun nylig gjestet Harald Eia og Nils Brennas podcast «Big Five», der personlighetstrekk testes etter det som heter femfaktormodellen, fant hun ut at hun scoret høyt på alt som gjaldt sosial interaksjon.

- Jeg er oppvokst med mennesker rundt meg hele tida. Jeg er jo enebarn, men mamma hadde for eksempel alltid venner på besøk om morgenen. Jeg er glad i å ha folk rundt meg, men jeg trenger også alenetid. Jeg har ikke sjans til å være med folk hele tida, forteller hun.

- Høres cocky ut

Skåber anslår at hun har venner i aldersspennet 22 til 80 år, som hun både beundrer og ser opp til. Hun liker å være omgitt av mennesker, og har ikke noe problem med å bli stoppet på gata.

Det var da hun først dukket opp i «Nytt på nytt» at hun for alvor ble kjent. Oppmerksomheten rundt Skåber ble stor, men nå har det bare blitt en del av hverdagen.

- Det er jo litt rart, men det er nå sånn jeg lever. For meg var det stort da jeg hadde spilt på Sentralteateret foran 200 mennesker og noen kom bort til meg på Ryen t-banestasjon og sa de hadde sett meg, sier hun, og fortsetter:

- Det høres jo litt cocky ut, men jeg blir stoppet og kjent igjen hele tida. Det er bare en del av hverdagen. Jeg gjør ikke så mye ut av det, sier den norske tv-stjerna.

- Må låse ham ute

Det var en spent Skåber Dagbladet møtte mandag kveld på Grünerløkka. Hun skulle rett videre til premièrefest for «Best før» på utestedet Blå, der mange av hennes venner og bekjente skulle få et første møte med serien.

Hun var spesielt redd for hvordan samboeren skulle takle det hele.

- Kjæresten min har jo egentlig ikke mage til sånn tv, og han synes at enhver dramaserie kan være litt pinlig. Jeg må nok egentlig låse ham ute mens det vises. Ikke fordi det er meg han skal se på, men fordi han er en høflig type, forteller hun.

- Jeg har forsøkt å ikke lage kleinhet for kleinhetens del, men det er jo en naturlig del av livet, forklarer hun.

På tross av «kleinhet», har Skåber og de andre serieforfatterne også forsøkt å få med en viss ømhet i serien.

- Det er et humorprogram, men vi vil få fram noe ekte, og. Hun står ofte der med skjegget i postkassa, men det er jo bare menneskelig.

Hele serien er allerede lagt ut på TV 2 Sumo, men skal likevel vises hver lørdag framover på kanalen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!