SYR OM: Jenny Skavlan syr om og låner gjerne plagg fra kjæresten for å gjøre egen stil så særegen som mulig. Her er hun avbildet på sin egen boklansering av boka «Sy om med Jenny». Foto: Mona Ranum/Stella Pictures
SYR OM: Jenny Skavlan syr om og låner gjerne plagg fra kjæresten for å gjøre egen stil så særegen som mulig. Her er hun avbildet på sin egen boklansering av boka «Sy om med Jenny». Foto: Mona Ranum/Stella PicturesVis mer

Forny garderoben uten å kjøpe et eneste plagg

Prøv Jenny Skavlans enkle klestriks.

Har du et skap stappfullt av klær, men ingenting å ha på deg?

Da har du muligens sett deg blind på alt tøyet som ligger der.

Det handler om å se ting med nye øyne, mener Jenny Skavlan, som bruker mye tid på å gjøre gamle plagg nye.

- Man kan for eksempel forsøke å sette sammen plagg man ikke har kombinert før. Først må man vaske, rense, reparere og stryke alt som ligger krøllete bakerst i skapet eller strykekurven, sier Skavlan til Kvinneguiden.

- Lån klær av kjæresten Skavlan, som i det siste har vært travelt opptatt som programleder for Melodi Grand Prix og lansert boka «Sy om med Jenny», som handler om å redesigne og sy om gamle plagg slik at de kan brukes på ny, forteller at hun lar seg inspirere av gatemote og visninger når hun skal gjøre garderoben sin ny.

- Finn gjerne fram til ulike looks du har lyst til å skape om til ditt eget. Ofte kan man oppnå samme drømmelook ved å kombinere plaggene sine på en ny måte - og kanskje spe på med lånte klær av kjæreste og venner, foreslår Skavlan.

Hun mener at det kan være smart å sette av en time eller to til å prøve seg fram, gjerne med plagg man aldri hadde tenkt over å sette sammen.

Sjansen er stor for å få noen åpenbaringer underveis:

LÅN AV KJÆRESTEN: Eksempler på herreplagg man enkelt kan style sammen med sine egne, feminine plagg. Foto: NELLY/H&M Vis mer

- Se for deg klær kortere, kanskje uten ermer, kortere ermer, med nye knapper eller uten krage - enkle grep man kan gjøre for å forandre klær. Husk at klær også kan farges. Kanskje en beige eller brun kjole hadde blitt mye finere i mørkegrønt, oker eller burgunder? Falmede sorte plagg og jeans kan også føles nye ved å farge dem sorte igjen, tipser Skavlan og fortsetter:

- Flicelintape eller dobbel flicelin er et nyttig hjelpemiddel som gjør at man ved hjelp av strykejern kan legge opp ermer og lengder, og så får man en veldig pen finish. Dobbel flicelin er et tynt stoff som fungerer som et tekstillim når du legger det mellom to tekstilflater og stryker oppå. Det tåler 40 grader og gjør at man får sømløse ender, sier hun.

Særegen garderobe For å få en så særegen og unik garderobe som mulig, bruker Skavlan tid på å prøve seg fram.

- Særegen og unik stil er jo for de spesielt interesserte som vil bruke mye tid på det, fordi det krever tid og ikke minst ekte lidenskap, sier hun.

Likevel mener designeren at ingen skal prakkes på en stil som ikke faller naturlig for en:

- Det tror jeg kan bli ubehagelig om man ikke er komfortabel med det. Men alle har godt av å få det meste de kan ut av klærne sine, tror Skavlan.

Hun forsøker å være mer vågal på mønstre og farger, i tillegg handler hun mye brukt.

- Da får man unike klær, som oftest i spennende mønstre, farger og stoffer - stoffer som ikke lenger er å oppdrive. For eksempel håndlagde blonder, og mye stoffer med struktur, forteller Skavlan videre.

Lag din egen designerkjole Å skape seg en unik look gjennom å designe sine egne klær er også noe det nystartede firmaet Tailor Heaven har spesialisert seg på.

TAILOR HEAVEN: Damene bak konseptet er også mor og datter. Daglig leder Elsa Fredrikke Nedrebø og kreativ leder Gunn Auglend Nedrebø. Foto: BETHI DIRDAL JÅTUN Vis mer

Firmaet på Bryne har utviklet et konsept med en nettbutikk der kundene kan kombinere og mikse ulike design, stoff og farger som de selv velger ut, og deretter få sydd klær som sitter som støpt ved å legge inn egne kroppsmål.

Damene bak konseptet, daglig leder Elsa Fredrikke Nedrebø og kreativ leder Gunn Auglend Nedrebø, som også er mor og datter, forteller at målet først og fremst er å gjøre det enklere og billigere for folk i Norge og resten av Europa å skaffe seg skreddersydde kjoler og dresser.

- Kunden finner sin favorittmodell, og klikker seg inn på denne. Så begynner det morsomme ved at man velger ermlengde, farge, materiale og så videre, sier damene til Kvinneguiden.

En trang til å skille seg ut Elsa Fredrikke Nedrebø merker at folk i stor grad har en trang til å skille seg ut.

- Butikkene produserer mye av de samme moteplaggene, med svært få forskjeller. De store merkevarekjedene kjører samme innkjøp, og kjører på samme stilen. Dette er veldig bra for dem som vil ha enkle hverdagsantrekk, sier hun.

Men på en fest hvor man ønsker å skille seg mer ut, blir kampen om oppmerksomhet mer tydelig.

- Alle vil se unike ut og samtidig vise fram sin beste side. De fleste liker å bli berømmet for valg av kjole og antrekk, og hva er bedre enn å si at de har designet det selv, sier Nedrebø videre.

Skavlan mener blant annet at sosiale medier har ført til at folk vil være mer unike i klesveien.

UNIK LOOK: Ulike eksempler på forskjellige komposisjoner fra Tailor Heaven, kunden bestemmer farge, lengde og andre detaljer selv før kjolen settes sammen. Foto: MICO FOTO Vis mer

- Det faktumet at vi deler mer på sosiale medier, steder hvor visuelle ting som klær og interiør synes veldig godt, tror jeg har gjort at flere dyrker en særegen stil. Og så er jo de forumene et sted folk med bra stil, som ikke er kjent fra før av, kan skinne, sier Skavlan.

Les også:
Vinterklærne du like gjerne bruker til våren
Kjolen som passer alle anledninger
Genial løsning for støvlettene
Rumpa skal være fast og fargerik

Saken ble opprinnelig skrevet av Kvinneguiden for Klikk.no. Les her.