Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Knut Anders Sørum:

Forrige gang Knut Anders Sørum hadde kjæreste, var han i skapet. Så forelsket han seg på ny

- Ved å fortelle, slipper jeg å lyve.

NY VÅR: Knut Anders Sørum har stua som arbeidssted. Nå handler det meste om vårens 70 konserter. Og kjæresten.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NY VÅR: Knut Anders Sørum har stua som arbeidssted. Nå handler det meste om vårens 70 konserter. Og kjæresten.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Det står et elpiano i stua. Pluss en mac, en pakke ibux og D-vitaminer i mangel på solskinn. Knut Anders Sørum lener seg forover i sofaen hjemme på Grünerløkka i Oslo. Smiler.

- Drømmen er å ha pyroshow på en av konsertene mine. Jeg elsker pyro.

Han snakker om de 70 konsertene han skal ha det neste halvåret. De aller fleste er booket som et resultat av at han ble stående som vinner av fjorårets «Stjernekamp» på NRK.

- Jeg var på et show der de skulle smelle av ei bombe, og gledet meg som en unge. Jeg fikk beskjed om å stå et godt stykke unna, hvilket jeg syns jeg gjorde, men bomba gikk aldri av. Hva skjedde, jeg hadde jo ørepropper? Han som skulle trykket på knappen bare ristet på hodet, og ga meg klar beskjed om at så nærme som jeg sto, ville nyrene mine ha løsnet hvis bomba smalt. Ergo trykket han ikke.

Utstemmingshelvete

Knut Anders Sørum har spurt seg om hva som skjedde mange ganger de siste månedene. Kulturhus og festivaler landet rundt ringer og vil booke ham. Det begynte den kvelden han sang opera på «Stjernekamp», og siden har verken epost eller telefon fått fred.

Han sier til seg selv at det handler om å tørre. Tørre å ta sjanser. Gå på vannet. Vise fram nervene sine lørdag etter lørdag i beste sendetid på tv. Stå der og være skitnervøs mens sekundene tikket mot det han kaller utstemmingshelvete i «Stjernekamp». Han ble ikke stemt ut. I stedet imponerte han tv-seere, dommere og kritikere med alt fra opera til punk, helt fram til mål.

I morgen blir han å se på den røde løperen på «Idrettsgallaen» på Hamar. Og mannen som pleier å gå utenom disse teppene, skal gå der sammen med kjæresten.

DEN RETTE: Andreas Koschinski Kvisgaard er Knut Anders Sørums nye kjæreste. Foto: Anders Stavsholt
DEN RETTE: Andreas Koschinski Kvisgaard er Knut Anders Sørums nye kjæreste. Foto: Anders Stavsholt Vis mer

Ulogisk å bli forelsket

- Jeg har vært singel i ti år. For meg har det vært helt ulogisk at jeg skulle bli forelsket. «Det kommer ikke til å skje», har jeg sagt. Og ment. Folk møtes hele tida, det er som om de tror de lever i en romantisk komedie, og så skiller de seg. De gangene jeg har møtt noen, har jeg som regel funnet feil hos den andre veldig fort, og ikke giddet å involvere meg. Men plutselig bare skjedde det.

Han har snakket om det før. At han ikke var særlig gammel da han første gang forelsket seg i en gutt. Den gangen kjente han knapt noen homofile, og gikk bare rundt og følte på skyld. Bebreidet seg selv for å ha sånne tanker. Følte seg vanskapt. For en som vokste opp i bedehusmiljøet, var dette følelser man ikke hadde lov til å ha. Da han først begynte å snakke om det, var reaksjonene bare positive.

- Man kan bruke livet på å angre. Nå var jeg nå en gang lenge inne i det skapet, det kan jeg ikke få gjort noe med. Jeg kan bare leve livet framover, og dette ser jeg på som et mirakel.

Ikke nervøs lenger

Knut Anders Sørum smiler bredere. Andreas Koschinski Kvisgaard dukket opp på avslutningsfesten etter «Stjernekamp». Sørum kjente ham litt fra før, Kvisgaard er skuespiller og kommer fra Toten-traktene, og denne kvelden ble de to sittende og prate til langt på natt. Et par uker seinere trengte ikke Knut Anders Sørum å lure på om han var forelsket lenger.

- Vi har vært sammen i juleselskap, og jeg var ikke nervøs et sekund for hva en tante eller onkel ville si. Forrige gang jeg hadde kjæreste, var jeg i skapet, livredd for å vise ham fram. Det var jo helt idiotisk.

At alle nå skal få vite om forelskelsen, prøver han å tenke at ikke blir rart. At det ikke forandrer noe.

- Ved å fortelle, slipper jeg å lyve. Jeg har levd lenge nok i skjul. Det orker jeg ikke mer. Og så lenge jeg får tilbakemeldinger om at det betyr noe for folk at jeg snakker åpent om homofilien, så er det viktig for meg. Jeg har fått meldinger fra folk som har det vondt, som ikke greier å fortelle om det. Hvorfor er vi så redde?

Han ler litt av at det er akkurat på «Idrettsgallaen», han viser fram kjæresten.

–Det er rart med idretten. I kvinnehåndballen, er de som er homofile veldig åpne om det. I herrefotballen, er det helt låst, der blir det bare verre og verre. Der må noen snart tørre å stå fram.

OPERASTJERNEN: Det var etter at Knut Anders Sørum sang opera for det norske folk, at bookingene begynte å strømme inn. Foto: NRK
OPERASTJERNEN: Det var etter at Knut Anders Sørum sang opera for det norske folk, at bookingene begynte å strømme inn. Foto: NRK Vis mer

«Skam»-øyeblikket

Han går bort til bokhylla, til platespilleren, og trekker ut ei vinylplate. Michael Jacksons «Bad». Den kjøpte han i går. Han finner Beatles’ «Help», som faren kjøpte på 60-tallet, og forteller at når han skal lytte til musikk, for hyggens skyld, henter han fram damene. Aretha Franklin. Ella Fitzgerald. Musikk man ikke behøver være redd for å lytte til, som bare kan nytes. Og så forteller han om sitt store «Skam»-øyeblikk. Om da Isak får tekstmelding av moren sin.

- Vi sitter alle og lurer på om hun kommer til å bli sint når hun har fått vite at han er homofil, hun er jo dypt religiøs. Men selv om du er religiøs, trenger du ikke være et rasshøl. Sånn er det heller ikke.

Han husker hva hans egen mor sa da han første gang fortalte henne om guttekjæresten. «Det forandrer ingenting». Sa hun.

Så skifter Knut Anders Sørum tema. Til vårens konserter. I de neste månedene skal han saumfare Norge, med band. Han skal leve den store drømmen. Når folk blir forundret over at vinneren av «Stjernekamp» ikke får premie, bare ler han.

- Å få legge ut på denne turneen, er langt bedre enn å vinne en bil.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling