Forsikret at ektemannen skulle delta på statsbesøk. Dukket ikke opp

Prins Henrik gjør det igjen. 

DUKKET IKKE OPP LIKEVEL: Prins Henrik, dronning Margrethes ektemann, skulle ifølge sistnevnte være til stede under Belgias statsbesøk denne uka. Men han dukket ikke opp. Her er ekteparet avbildet sammen i 2015. Foto: Henning Bagger / Afp / NTB Scanpix
DUKKET IKKE OPP LIKEVEL: Prins Henrik, dronning Margrethes ektemann, skulle ifølge sistnevnte være til stede under Belgias statsbesøk denne uka. Men han dukket ikke opp. Her er ekteparet avbildet sammen i 2015. Foto: Henning Bagger / Afp / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det var i et intervju med den belgiske tv-stasjonen RTL tidligere i måneden, i anledning statsbesøket fra Belgia i Danmark, at dronning Margrethe (76) fikk spørsmål om ektemannens kongelige plikter:

- Mannen min er gammel, det er vi begge, så han opptrer ikke i offentligheten på samme måte som tidligere. Men han ser fram til statsbesøket, og vil være til stede, fortalte dronningen, ifølge danske Ekstra Bladet.

At prins Henriks kongelige opptredener har minket betraktelig i antall de siste åra, er ingen hemmelighet.

Bortreist

For halvannet år siden kunngjorde nemlig kona at den franskfødte prinsegemalen går av med pensjon - og at han i framtida vil være mindre synlig for folket.

Til tross for at beslutningen har skapt enkelte reaksjoner i vårt sørlige naboland, virker det som om danskene har slått seg til ro med prins Henriks fravær.

Men så var det dette statsbesøket, da. For selv om dronningen hadde proklamert ektemannens tilstedeværelse, i nevnte sitat, måtte hun pent klare seg uten ham da alt kom til stykket. Da det belgiske kongeparet ankom Danmark tirsdag, var han nemlig ikke å se.

Danske Se og Hør har imidlertid kommet til bunns i saken: Prins Henrik er bortreist, opplyser kongehuset overfor ukebladet.

Hvor 82-åringen har tatt veien, er foreløpig uvisst. Det er dog ikke første gang prins Henrik «stikker av». Da dronning Margrethe arrangerte stor 75-årsfeiring i 2015, befant ektemannen seg, til manges store overraskelse, på ferie i Italia.

Trives ikke i skyggen av kona

Dronningen forklarte først at Henrik hadde influensa, men måtte innrømme fakta da bildebevis dukket opp.

Prins Henrik har ved flere anledninger uttrykt misnøye over å være i «skyggen av sin kone». Siden han er inngiftet i kongefamilien, vil han aldri bli titulert som konge, noe som virker å ha plaget ham:

- Alle dronninger i historien har gjort sine menn til konger. Hvorfor skal jeg være under min kone, uttalte han til nederlandsk tv i 2014.

I samme intervju fastslo han at prinsegemal-tittelen er tøys, selv om dronning Margrethe, i 2005, varslet at hennes mann i framtida ikke skulle tituleres som prins, men prinsegemal. Ifølge Wikipedia er gemal en mer passende tittel på en fyrstelig eller kongelig ektemann eller hustru.

Danske Ekstra Bladet er imidlertid enig med prins Henrik, og besluttet i 2015 å titulere ham som konge.

«Det er en skam at mannen ikke får den anerkjennelsen han fortjener. Vi har ingenting imot å gi ham en kongetittel, som han åpenbart ikke kan leve uten, på sine eldre dager,», argumenterer avisa.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer