17.mai:

Første gang på tre år

I år kan kongefamilien endelig vinke til de oppmøte utenfor Slottet.

VINKER: Kongefamilien vinker til 17. mai toget utenfor slottet, 17. mai 2022. Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

17. mai 2022 er det tre år siden både de kongelige og folket feiret på normalt vis.

I fjor og i 2020 måtte 17. mai-feiringen tilpasses coronapandemien. Da fikk ikke publikum være til stede foran Slottet, og området var stengt grunnet smittevernhensyn.

I år kunne derimot kronprinsfamilien og kongeparet vinke til et rekordstort barnetog og oppmøtte foran Slottet.

- Kongefamilien stråler i rødt, hvitt og blått på på Slottsbalkongen, og er nok som alle oss andre svært lykkelige for å feire 17. mai på skikkelig vis igjen, sier Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, til Dagbladet.

- De to foregående åra har de stått på balkongen, men uten barnetoget som passerer forbi på grunn av pandemien.

UT PÅ TUR: I anledning prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsdag deler kongehuset en ny video av familien på skitur. Foto: Aasen film / Kongehuset Vis mer

Ikke uvanlig

Kronprinsfamilien har også tidligere i dag ønsket 17. mai-toget i Asker velkommen fra trappa hjemme på Skaugum, som har vært tradisjon siden 1946. Da hadde kronprinsparet og prinsesse Ingrid Alexandra (18) på bunad, men hadde skiftet til pentøy for slottsbalkongen.

- Det er vanlig at kronprinsfamilien skifter fra bunad, som de jo har på seg på Skaugum på morgenen, og det ser vi de har gjort i år også, forklarer Vagle, og legger til:

17. MAI: Kronprinsfamilien med Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus starter dagen med barnetog på Skaugum. Video: NTB Vis mer

- Bare ved spesielle anledninger, som store jubileum, har de bunad også på balkongen.

Etter barnetoget er det privat lunsj for Kongefamilien på Slottet, ifølge kongehusets nettsted. Der serveres det tradisjonell 17. mai-mat, ifølge Vagle.

- Det vanker nok både pølser og is på små og store. Dronningen har tidligere fortalt at kongen gleder seg like mye til pølser som barna!

Lange tradisjoner

I over 100 år har kongefamilien tatt imot barnetoget i Oslo fra Slottsbalkongen. Dette ble innstiftet som tradisjon av kong Haakon i 1906, men det første barnetoget ble arrangert i Oslo allerede i 1870 etter initiativ fra Bjørnstjerne Bjørnson.

Den gang var det bare gutter som fikk lov til å gå i tog, og først i 1889 fikk jentene også lov til å gå. I 1902 ble Møllergata skole første skole ut med eget musikkorps, og tre år seinere startet tradisjonen med at rødrussen deltar i toget.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer