Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Prins Harry:

Første oppdrag etter sjokkavgjørelsen

Pressen skal ha fått begrensninger.

TILBAKE: Prins Harry skal gjennomføre sitt første offisielle oppdrag torsdag, etter at han og kona, hertuginne Meghan, kunngjorde at de trekker seg tilbake fra kongelige plikter. Her er paret i forrige uke, før sjokknyheten kom. Foto: NTB Scanpix
TILBAKE: Prins Harry skal gjennomføre sitt første offisielle oppdrag torsdag, etter at han og kona, hertuginne Meghan, kunngjorde at de trekker seg tilbake fra kongelige plikter. Her er paret i forrige uke, før sjokknyheten kom. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det har stormet i kongehuset i Storbritannia den siste tida, etter at det ble kjent at prins Harry (35) og hertuginne Meghan (38) valgte å trekke seg tilbake fra sine kongelige plikter, og slik få mindre framtredende roller i kongefamilien.

Mandag denne uka samlet dronning Elizabeth (93) familien til krisemøte på familiegodset Sandringham i Norfolk, hvor problemstillinger tilknyttet hertugparets sjokkavgjørelse ble diskutert.

Etter møtet sendte den britiske monarken ut en offisiell uttalelse der det ble kjent at hun aksepterer Meghan og Harrys ønske om å tilbringe mer tid i Amerika, til tross for at hun helst hadde sett at de fortsatte å være fullverdige medlemmer av den britiske kongefamilien.

NEI: Alt gikk ikke helt etter planen da Hertuginne Meghan Markle skulle hilse på en gammel venn på et veldedighetsarrangement. Video: Rød Løper/AP DV Vis mer

I uttalelsen kom det også fram at hertugparet ikke ønsker å leve på offentlige midler, og at flere detaljer om Meghan og Harrys nye liv vil bli offentliggjort på et seinere tidspunkt.

PÅ JOBB: Prins Harry er tilbake på jobb igjen, i forbindelse med et rugby-arrangement på Buckingham Palace. Foto: NTB Scanpix
PÅ JOBB: Prins Harry er tilbake på jobb igjen, i forbindelse med et rugby-arrangement på Buckingham Palace. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Første oppdrag

Selv om det har stormet rundt paret den siste tida, overrasket hertuginnen «alle» da hun tirsdag dukket opp på et kvinnesenter i Canada. Torsdag skal også prins Harry ha sitt første offisielle oppdrag etter at sjokkbeslutningen ble kjent - noe det dermed er knyttet stor spenning til.

ETTER STORMEN: Prins Harry på Buckingham Palace torsdag ettermiddag. Foto: NTB Scanpix
ETTER STORMEN: Prins Harry på Buckingham Palace torsdag ettermiddag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Sky News skriver at prinsen skal delta på trekningen i Rugby Leauge VM, som arrangeres på Buckingham Palace torsdag. I 2021 er Storbritannia vertsland, og torsdag er representanter fra alle de 21 deltakerlandene til stede ved slottet.

Under arrangementet fikk prinsen naturligvis spørsmål om beslutningen om å tekke seg tilbake - noe han ifølge Sky News unnlot å svare på.

SVARTE IKKE: Da prinsen fikk spørsmål om de pågående diskusjonene, unnlot han å svare. Foto: NTB Scanpix
SVARTE IKKE: Da prinsen fikk spørsmål om de pågående diskusjonene, unnlot han å svare. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det var mens Harry tok et gruppebilde med noen barn, han fikk dette spørsmålet fra en reporter:

- Hvordan går diskusjonene for framtida deres?

Prinsen responderte med å smile mot en av personene i følget sitt, og svarte ikke på spørsmålet fra journalisten.

Dette blir altså prinsens første offisielle oppdrag etter kunngjøringen om at hertugparet skal trekke seg tilbake - noe som etter alt å dømme kommer til å prege arrangementet.

Ifølge The Guardian skal pressen ha fått svært begrenset tilgang til torsdagens arrangement, og den britiske avisa skriver at det bare er BBC - som også skal kringkaste rugby-sendingene - som får komme inn på Buckingham Palace.

Sky News skriver at prinsen vil bli værende i Storbritannia fram til neste uke. Hertuginnen har på sin side altså reist ut av landet.

Meghan overrasket

Selv om hertuginne Meghan og prins Harry har vært i hardt vær den siste tida, har de fortsatt sine kongelige plikter å skjøtte.

STRID: Det skal være stor uenighet innad i den britiske kongefamilien etter at det ble klart at Meghan og Harry ønsker å trekke seg tilbake. Se og Hørs kongehusekspert forklarer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Meghans nylige opptreden i Canada ble selvsagt dokumentert på kvinnesenterets Facebook-side, hvor 38-åringen er fotografert sammen med flere kvinner.

ROJALT BØSØK: Hertuginne Meghan besøkte et kvinnesenter i Canada tidligere denne uka. Foto: NTB Scanpix
ROJALT BØSØK: Hertuginne Meghan besøkte et kvinnesenter i Canada tidligere denne uka. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«Se hvem vi drakk te med i dag! Hertuginnen av Sussex, Meghan Markle, besøkte oss i dag for å diskutere saker om kvinner i samfunnet», skrev de til bildet.

Det er ventet at også prins Harry skal reise til Canada etter hvert, men inntil videre har han plikter å følge opp i Storbritannia, deriblant rugby-arrangementet torsdag.

Mandag kveld var han også til stede da dronning Elizabeth holdt krisemøte på godset Sandringham for å diskutere den oppståtte situasjonen.

ÅPNER OPP: Hertuginne Meghan åpner opp om hvordan det har vært å få barn og gifte seg i offentlighetens søkelys. Video: ITV. Reporter: Ingebjørg Iversen / Rød Løper Vis mer

Kom til enighet

Hertuginne Meghan deltok imidlertid ikke på møtet, men det gjorde blant andre prinsens bror William (37) og far, prins Charles (71) - foruten dronninga selv.

Temaer som sto på agendaen for møtet var kongelige titler, apanasje, økonomi, sikkerhet, skatt og bosted.

Etter møtet ble det sendt ut en pressemelding fra dronning Elizabeth hvor det kom fram at den britiske monarken godtok hertugparets ønsker og krav.

- I dag har familien hatt veldig konstruktive diskusjoner om framtida til mitt barnebarn og hans familie, het det i uttalelsen.

Det kom også fram at det i løpet av noen dager komme en konkret plan på hvordan den nye avgjørelsen blir.

- Selv om vi ville ha foretrukket at de forblir heltidsarbeidende medlemmer av kongefamilien, respekterer og forstår vi deres ønske om å leve et mer selvstendig liv som familie, het det videre i uttalelsen.