Ivanka Trump:

Førstedatteren gikk fra modell til skandaledesigner. Nå skal hun til Washington med faren

Ivanka Trump har kanskje noen svin på skogen, men lar ikke det stoppe ambisjonene. Dette er historien om en av USAs mest innflytelsesrike døtre. 

RADARPAR: Donald og Ivanka Trump har vært svært synlige sammen gjennom valgkampen. 35-åringen har stått ved sin fars side hele veien, samtidig som hun har hatt flere toppjobber. Nå er alt over, og Washington D.C. står på plakaten. Foto: AP Photo/Chris Pizzello, NTB scanpix
RADARPAR: Donald og Ivanka Trump har vært svært synlige sammen gjennom valgkampen. 35-åringen har stått ved sin fars side hele veien, samtidig som hun har hatt flere toppjobber. Nå er alt over, og Washington D.C. står på plakaten. Foto: AP Photo/Chris Pizzello, NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): 20. januar i år skjer det noe flere amerikanere både gruer og gleder seg til. Barack Obamas åtte år som president er omme, og Donald Trump innsettes offisielt som landets 45. president.

Trump, som før sin politiske karriere var kjent som realitykjendis og forretningsmann, har vært i medienes søkelys helt siden han annonserte kandidaturet. Hans profilerte familie har også blitt nøye gransket, og ekstra nøye har hans barn fått kjenne på presset.

PROMOTERER KLÆR: Ivanka Trump bruker farens valgkamp til å promotere eget klesmerke så ofte hun kan. Nå er det startet opp en boikott-kampanje mot Ivankas kleskolleksjon. Vis mer

Den påtroppende presidentens eldste datter Ivanka (35) har kanskje vært den i familien som har fått føle dette mest på kroppen. I fjor sto hun ansvarlig for å skape flere overskrifter verden over, og får trolig en enda mer synlig rolle i 2017.

Hun har nemlig trukket seg fra alle operative og administrative stillinger i forbindelse med sitt eget selvtitulerte motemerke, og fra sin utøvende rolle i Trump Organization.

Den 35 år gamle milliardæren står ofte ved farens side, men hvordan gikk hun fra å være en skandaløs modell til å bli en av USAs viktigste figurer?

Modellsuksess

Ivanka Trump ble født den 30. oktober i 1981 i New York, og ble tidlig indoktrinert i det rampelyset hadde å by på. Hennes far var på tidspunktet allerede en suksessfull eiendomskonge, og moren Ivana Trump var også svært synlig som modell, forretningskvinne og forfatter.

FORSIDEPIKE: I 1997 fikk Ivanka Trump sitt største modelloppdrag på den tida, og havnet på forsida av Seventeen Magazine. Foto: Faksimile 
FORSIDEPIKE: I 1997 fikk Ivanka Trump sitt største modelloppdrag på den tida, og havnet på forsida av Seventeen Magazine. Foto: Faksimile  Vis mer

Da Ivanka var bare ti år gammel skilte foreldrene lag, og den unge arvingen ble sendt vekk for å gå på internatskole i nærliggende stater, ifølge Bio. Det var ikke så rosenrødt på skolen for Ivanka, som tidligere har beskrevet at hun ikke trivdes der.

I et forsøk på å slippe unna realiteten, forsøkte hun seg som modell allerede som 14-åring. Det skulle vise seg å bli en stor suksess. Det å være en Trump garanterte deg allerede førsteklasses behandling, noe som også gjaldt for PR-ens del.

Hun signerte med Elite Model Management, et av verdens største byråer, og fikk sin første forsidejobb allerede i 1997. Det var ungdomsmagasinet Seventeen hun prydet forsiden av, i forbindelse med en artikkel om kjendismødre og barna deres.

Dette var bare starten for det som ble en stor og veldokumentert modellkarriere. Trump-dattera gikk blant annet ned catwalken for store motehus som Versace og Thierry Mugler, var i Elle og var vert da Miss Teen USA ble arrangert i 1997.

PÅ CATWALKEN:  Under moteuka i New York i 1997 gikk Ivanka Trump for flere designere. Her er hun ikledd et antrekk fra designeren Betsey Johnson. Foto: Reuters, NTB scanpix
PÅ CATWALKEN:  Under moteuka i New York i 1997 gikk Ivanka Trump for flere designere. Her er hun ikledd et antrekk fra designeren Betsey Johnson. Foto: Reuters, NTB scanpix Vis mer

Det skulle likevel ikke vare evig. Donald Trump har fortalt til New York Times at han ikke satte spesielt pris på datteras jobb, fordi hun var såpass ung på tidspunktet. Hun ga opp modellkarrieren etter endt skolegang, og har seinere gått hardt ut mot dem som forble modeller.

- Modeller er de slemmeste, ekleste, mest sutrete jentene på planeten, har hun ifølge The Guardian skrevet om sine tidligere kolleger.

I fars fotspor

Da tiden foran kameraet og på catwalken var over, gikk den unge Trump-datteras liv i en helt annen retning. Hun startet på forretningsskolen Wharton, og gikk inn farens selskap da hun ble uteksaminert.

GRÜNDER: Ivanka Trump, her fotografert i 2003, har hatt en lang karriere. Den har ikke vært helt foruten sine skandaler. Foto: NTB scanpix
GRÜNDER: Ivanka Trump, her fotografert i 2003, har hatt en lang karriere. Den har ikke vært helt foruten sine skandaler. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det var i eiendomsfirmaet Forest City at Ivanka gikk inn. Der fikk hun, sammen med 15 andre ungdommer, en av de laveste stillingene i selskapet og tjente nærmere 400 000 kroner i året. Det fortalte hun selv til Politico i 2015. Hun hadde derimot ingen planer om å holde seg på laveste plan.

Hun har selv skrevet, i sin selvbiografi «The Trump Card: Playing to Win in Work and Life» fra 2009, at hun ville opp i farens organisasjon.

- Jeg ville vise at jeg hadde noe å tilby som gikk lenger enn mitt eget etternavn, skrev hun blant annet.

Hun holdt seg på bunnen i to år, før hun gikk inn i et annet Trump-selskap. 35-åringen har i selskapet klatret opp til stilling som visepresident for flere av greinene. Hun har også vært å se på tv, som dommer i farens egen realityserie «The Apprentice».

Moteskandaler

Hun har likevel ikke bare ridd på farens penger og suksess. Ivanka Trump er også grunder, og har startet flere egne selskaper.

I 2007 ble smykkemerket Ivanka Trump Fine Jewelry opprettet. Hun har hatt flere butikker, men holder for tida til i Trump Tower i New York. Smykkene selges imidlertid også i blant annet Saudi Arabia og Kuwait. Salget har derimot gått opp og ned. Trump har også et eget klesmerke, men det har også vært sentrum for kontrovers.

Dyrevelferdsorganisasjonen PETA kritiserte Trump så seint som i fjor. Det var på grunn av en rekke luer hun solgte, som inneholdt kaninpels.

- Vi håper at du fjerner all ekte pels snarest og at du sverger på å aldri bruke eller jobbe med det igjen, skrev PETA i et brev til Trump ifølge CNN.

Hun ble også saksøkt av det italienske designermerket Aquazzura, som hevdet at skokolleksjonen hennes kopierte en av deres mest populære sandaler, ifølge Vanity Fair.

I fjor måtte også en rekke skjerf fra hennes kolleksjon trekkes tilbake. En etat i USA med ansvar for produktsikkerhet mente disse skjerfene var brannfarlige, ifølge Wall Street Journal. I november var hun sentrum for nok en moteskandale.

Trump-dattera måtte beklage seg etter å ha blitt beskyldt for rolleblanding etter et tv-intervju sammen med faren. Hun hadde på seg et eget armbånd under intervjuet, som hun siden promoterte overfor flere motejournalister via e-post.

E-posten hevdet at armbåndet var en kommende trend, og at det var Ivankas favoritt fra Metropolis-kolleksjonen. Smykket er ikke på den billige siden av skalaen, og de to versjonene av armbåndene merket har selges for henholdsvis 74 000 kroner og 84 000 kroner.

Ifølge ABC News skal dette ha skapt en storm av kritikk på sosiale medier, der 35-åringen fikk kritikk for å blande roller.

FÅR IKKE STYRE BUSINESSEN: Ivanka Trump har vært en del av selskapet i flere år, og Trump ville egentlig la Ivanka og hans sønn styre selskapet mens han var president. Dette blir det nå ikke noe av, forteller Trumps rådgiver Sheri Dillon under pressekonferansen onsdag. Video: Reuters Vis mer

Anklaget for å ha utnyttet posisjon

Det er den 20. januar at Ivankas far offisielt blir landets 45. president. I de kommende ukene vil hun og hennes mann, den mektige forretningsmannen Jared Kushner, flytte til Washington DC.

- Når hun og Jared har flyttet med familien til DC, vil Ivanka ha fokus på å få barna på plass i nytt hjem og på ny skole, sa Donald Trump sin rådgiver på den kommende presidenten sin pressekonferanse forrige uke.

Ivanka Trump har allerede blitt anklaget for å ha utnyttet sin rolle. Da Donald Trump skulle ha sitt første møte med en utenlandsk regjeringssjef, etter at han ble valgt som USAs neste president, tok det ikke lang tid før bildene fra møtet skapte sterke reaksjoner.

Bildene viste at Donald Trump hadde invitert datteren Ivanka og ektemannen, som begge står og snakker med den japanske statsministeren Shinzo Abe i eksklusive Trump Tower.

Bildene skapte reaksjoner fordi Ivanka Trump har en sentral rolle i sin fars businessimperium, og hun ble dermed anklaget for å utnytte sin rolle.

Politisk påvirkning

Ivanka og ektemannen har tre barn sammen. Arabella Rose Kushner ble født i 2011, Joseph Frederick Kushner kom til verden i 2013 og deres siste sønn, Theodore James Kushner, ble født i fjor.

Tidligere i januar ble det kjent at Kushner skal fungere som sin svigerfars seniorrådgiver i Det hvite hus.

Valget av seniorrådgiver er tilsynelatende stikk i strid med en amerikansk forskrift fra 1967 om folkevalgtes rett til ansettelse av personer innad i familien.

Ivanka, som igjen er den som møter Kushner oftest, har utvilsomt en står påvirkningskraft her. Hun har selv engasjert seg i flere kampsaker, blant annet lønnsforskjeller mellom kjønn, likestilling og betalt permisjon for nybakte mødre. Hun er kjent for å være notorisk mediesky, men har vært klar på at det republikanske partiet er det som passer for hennes familie, ifølge ATTN.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer