«Eurovision»:

Forsvarer konkurrenten: - Ikke hennes feil

Uttaler seg om kritikken.

- TA DET MED RO: Käärijä kommer med en bønn til Eurovision-fansen. Foto: Shutterstock/NTB
- TA DET MED RO: Käärijä kommer med en bønn til Eurovision-fansen. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Forrige lørdag gikk «Eurovision»-finalen av stabelen i Liverpool, og det var knyttet stor spenning til hvem som til slutt kunne heve trofeet til himmels.

Flere holdt trolig pusten da det lenge sto mellom Loreen (39) fra Sverige og finske Käärijä (29), hvis virkelige navn er Jere Pöyhönen. Til slutt var det svenskene som kunne slippe jubelen løs.

Det var dramatikk inn til siste slutt under finalen av Eurovision der Sverige og Loreen dro i land seieren. Video: BBC/Eurovision Vis mer

I ettertid har det pågått en debatt i sosiale medier om hvem som er den rettmessige vinneren. Loreen mottok nemlig flest stemmer fra fagjuryen, mens Käärijä høstet flest stemmer fra folket.

Dermed har flere seere uttrykt på sosiale medier at Loreen «stjal» seieren fra folkefavoritten Käärijä.

Nå tar den finske artisten sin svenske musikkollega i forsvar.

Kommer med oppfordring

Overfor svenske Aftonbladet forteller Pöyhönen at han ikke forstår hvorfor folk er sinte på årets vinner.

Eurovision klare Alessandra Mele hadde problemer med stemmen før finalen. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Det er så kjipt, for det er ikke Loreens feil. Hun hadde den beste opptredenen (...). Jeg vil be alle som er sinte på Loreen om å ta det med ro og chille.

Videre mener 29-åringen at de som er sinte egentlig er misfornøyde med poengsystemet i Eurovision, og for at jurystemmene teller like mye som folkestemmene.

Hvert land har en fagjury bestående av fem personer knyttet til musikkbransjen som sender inn sine stemmer til Eurovision. Disse stemmene veier like tungt som stemmene fra folket.

- Det kan være at Eurovision må endre noe, kanskje at en større prosentandel av stemmene skal gis fra folket. Selvfølgelig kan juryen gi poeng, men hvis det er så mange som liker to forskjellige bidrag, vil jeg at de skal kunne avgjøre hvem som vinner, mener «Cha Cha Cha»-sangeren, og legger til:

Hele pressesenteret omringer finsk presse og fans mens Finland opptrer i Eurovision-finalen. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- Men det er reglene, og jeg og Loreen og alle Eurovision-artistene følger de samme reglene. Til neste år bør de kanskje tenke på om det er noe som bør endres.

- Jeg er stolt

Til tross for at det ikke ble et trofé på Pöyhönen, har låta «Cha Cha Cha» hatt enorm suksess i Europa. Sangen topper ulike Spotify-lister, og det er første gang en låt på finsk gjør nettopp dette, ifølge finske Yle.

Nye regler byr på nye muligheter for ekstra moro i Eurovision-finalen. Video: Agusta Magnusdottir og Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

I Norge ligger Käärijä og «Cha Cha Cha» på en tredjeplass. I Sverige derimot, troner finsken i neongrønt øverst på lista. Eurovision-bidraget ligger også på den globale topplista.

- Det er veldig kult. Jeg tror ikke svensker liker finsk musikk, og nå har jeg laget noe som mange liker. Jeg er så stolt av meg selv, og jeg vil takke alle som støtter meg og lytter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer