Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Dave Grohl

Forsvarer lærere i coronakrangel

Rockestjernen Dave Grohl har et helt spesielt forhold til lærere, og vil at USA skal fortsette med hjemmeskole for å beskytte dem mot coronasmitte.

LÆRERNES MANN: Rockestjerne Dave Grohl vil forsvare lærerne mot coronasmitte. Foto: @Matteo Scalet/Pacific Press/Shutterstock
LÆRERNES MANN: Rockestjerne Dave Grohl vil forsvare lærerne mot coronasmitte. Foto: @Matteo Scalet/Pacific Press/Shutterstock Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): Frontmannen i Foo Fighters, og tidligere trommeslager i Nirvana, fullførte ikke videregående, og beskriver seg selv som en «elendig elev». Men nå kaster han seg inn i den betente debatten i USA om skoler skal gjenåpne til høsten. Grohl sier mener det er for farlig for landets lærere, ifølge et nytt essay han har skrevet for The Atlantic.

- Lærere ønsker å lære bort, ikke dø. Og vi burde støtte dem og beskytte dem som de nasjonalskattene de er. For uten dem, hvor ville vi vært? undrer Grohl.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 12.06.2015 - JEG TROR JEG BRAKK BENET: Foo Fighters holdt konsert i Goteborg da Dave Grohl plutselig utbrøt i smerte: - Jeg tror jeg nettopp brakk benet. Video: Göteborgs-Posten Vis mer

Lærermor

Den siste tida har USAs president, Donald Trump, og administrasjonen hans presset hardt på for å få skoler til å åpne igjen til høsten for å få fart på økonomien. De har blant annet truet med å ta penger vekk fra skoler som ikke gjenåpner.

Men lærere og mange andre er svært bekymret for konsekvensene. Nå tar også Grohl til orde for å beskytte lærere og andre mot faren for coronasmitte. Og hvorfor engasjerer en stor rockestjerne seg i dette? Han er selv vokst opp med en mor som var lærer, skriver CNN.

Nå er hun 82 år gammel og pensjonert.

- Hun viet utrettelig livet sitt til andre både hjemme og på jobb. Fra hun sto opp før morgengry for å forsikre seg om at søstra mi og jeg hadde badet, var kledd og matet før skolebussen kom. Hun rettet elevbesvarelser på kvelden lenge etter at middagen var kald. Hun hadde sjelden et øyeblikk til seg selv. Alt dette mens hun hadde flere jobber for å supplere den magre årlige lønna på 35000 dollar (om lag 315 000 kroner), skriver Grohl i essayet.

51-åringen minnes også hvordan han har støtt på tidligere elever av mora som forteller ham om hvor viktig hun var i livet deres.

- Det krever en spesiell type person å vie livet sitt til en vanskelig og ofte utakknemlig jobb. Og jeg er overbevist om at de er så essensielle som alle andre essensielle arbeidere. Noen oppdrar også rockestjerner, skriver Grohl.

- Sliter allerede

Over hele USA raser nå debatten om skoler skal åpne - særlig i områder som for øyeblikket er hardt rammet av pandemien.

Grohl mener det handler om «liv eller død» og lister opp alle de bekymringene mora forteller at lærere står overfor knyttet til munnbind, sosial distansering og temperatursjekk. Hverdagslige aktiviteter som det å spise lunsj eller bruke toalettet krever en helt ny strategi.

- De fleste skoler sliter allerede med manglende ressurser. Hvordan kan de ha råd til det berget av sikkerhetstiltak som vil være nødvendig? Hjemmeskole er det rette for øyeblikket, konkluderer Grohl.

Samtidig erkjenner trebarnsfaren at det er komplisert å ha barna hjemme hele dagen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!