Wahlgren/Ingrosso:

Forsvarer seg etter ny coronakjeft

Den svenske familiens julebilde har fått kommentarfeltet til å fråde med sinne.

I HARDT VÆR: Det tok ikke lang tid før kommentarfeltet fylte seg opp av kritikere etter at Bianca Ingrosso delte et julebilde med familien på Instagram. Her avbildet med mora Pernilla Wahlgren. Foto: Erik Simander / TT
I HARDT VÆR: Det tok ikke lang tid før kommentarfeltet fylte seg opp av kritikere etter at Bianca Ingrosso delte et julebilde med familien på Instagram. Her avbildet med mora Pernilla Wahlgren. Foto: Erik Simander / TT Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 61 300 +233
innlagt 122 -13
døde 550 +6
påvist smittet 99 700 000+509.0K
døde 2 140 000 +10.7K
Se mer

Coronakjefting har sittet løst siden mars, og spesielt kjente personer må vokte seg for å overholde reglene - særlig i sosiale medier.

Når de gjør det motsatte er følgerne kjapt ute med pekefingeren, og både her til lands og utenlands har mennesker med stor påvirkningskraft fått refs for signalene de sender om smittevern.

Wahlgren/Ingrosso-familien er blant de mest omtalte menneskene i nabolandet Sverige, og har under pandemien flere ganger fått høre det fra folk som mener tiltakene er brutt.

I april måtte Pernilla Wahlgren (53) forsvare et bilde av seg og to venninner som sto tett i tett. Da gjorde hun det klart at hun ikke holdt avstand til nære venner og familie som var friske.

Da virket det ikke som at den populære artisten hadde fått med seg at man kunne være smittet selv om man ikke viste symptomer.

Dattera Bianca Ingrosso (26) fulgte i moras coronafotspor og deltok i en stor fest i sommer. Festen fikk kritikk fra blant andre justis- og migrasjonsminister Morgan Johansson.

FÅR REFS: Bianca Ingrosso delte en video på YouTube hvor hun og flere andre svenske influensere festet, danset og klemmet på hverandre. Dette fikk hun kjeft for av den svenske regjeringen. Vis mer

Høster kritikk

Nå er det julebildet til familien som høster kritikk. På bildet som Bianca har lagt ut for sine 1,2 millioner følgere, står de ni familiemedlemmene tett i tett med armene rundt hverandre.

Kommentarfeltet på Instagram er gjestet av flere kritiske røster som reagerer på at avstandsregler tilsynelatende ikke gjelder for den berømte familien.

«Dere er en stor hån mot alt som går på å følge anbefalinger. Og det er definitivt ikke positivt», skriver en.

«Ingen avstand her. Respektløst. Noen kjemper for livet», skriver en annen.

Mange påpeker at besteforeldre har feiret jul alene eller på sykehjem slik at de skal være skjermet for mulig smitte, og at de fleste familier har blitt påvirket av pandemien denne jula. Flere forsvarer imidlertid storfamilien, og mener folk bør slutte å kritisere hva andre gjør.

«God jul til dere og deres store familie. Alt folk orker å holde på. Dobbeltmoral hos halvparten av alle disse selvutnevnte coronakontrollørene», skriver en følger.

SINGEL: Den kjente svenske TV-profilen Pernilla Wahlgren er singel, men hva synes hun om det norske utvalget? Video: Thea Hope. Programledere: Kine Falch og Jonas Hammer. Klipp: Ingebjørg Iversen Vis mer

Forsvarer bildet

Kritikken har også nådd Pernilla, som forsvarer julefeiringen og -bildet i podkasten «Wahlgren og Wistam» som hun har med venninna Sofia Wistam.

- Jeg vet at noen som har sett dette bildet har sendt mail til Wahlgren og Wistam og skrevet «åh, hvorfor kan dere ikke respektere …». Og da må jeg si; det var akkurat det vi gjorde, sier hun ifølge Hänt, og fortsetter:

- På bildene vi tok var ikke Theo (Pernillas yngste sønn journ.anm.) med, for han var hos pappaen sin. Vi delte det opp slik. Og så var det mine foreldre som har antistoffer og Linus og hans barn som også har antistoffer, forklarer hun.

Det har lenge vært stor usikkerhet rundt hvor lenge folk forblir immune mot coronaviruset etter å ha vært smittet. Eksperter har vært bekymret for at immuniteten mot corona bare varer i kort tid, og at det derfor kan være nødvendig å gjenta vaksineringen gang på gang for å få pandemien under kontroll.

FULL FYR: Det går galt når Benjamin Ingrosso skal lære søsterens kjæreste, Philippe Cohen, å lage mat i «Wahlgrens verden». Video: Dplay / Rød Løper Vis mer

Ulike studier

I fjor kom det forskningsrapporter om at antistoffene i kroppen ser ut til å forsvinne i løpet av noen få måneder, og at dette kan gjøre folk utsatt for smitte igjen.

Blant annet viste en omfattende REACT-2-studie fra oktober, som britiske forskere ved Imperial College London står bak, at folk som er smittet av coronaviruset ser ut til å miste antistoffene langt raskere enn tidligere antatt.

En studie som ble ledet av Jeffrey Shaman ved Columbia University, viste at immuniteten kunne forsvinne raskt og føre til en ny infeksjon innen det var gått ett år.

I september i fjor kom studien av 30 000 mennesker på Island. Studien viste at antistoffene folk utvikler for å bekjempe viruset, varer i minst fire måneder. Det er mye lenger enn det de tidligere undersøkelsene tydet på.

TESTER COLAEN: Parlamentsmedlemmet Michael Schnedlitz utførte en antistoff-test av colaen sin for coronaviruset og fikk positivt svar. Videoen gikk sin seiersgang i sosiale medier. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

«Dersom en vaksine kan produsere antistoffer som varer like lenge som en naturlig infeksjon, så gir det håp om at immuniteten til dette uforutsigbare og svært smittsomme viruset ikke blir flyktig», skrev forskere ved Harvard University og US National Institutes of Health i en kommentar publisert sammen med studien i New York England Journal of Medicine.

I november kom det derimot en ny studie hvor det ble vist til at åtte måneder etter infeksjonen hadde folk som var blitt friske igjen, fortsatt tilstrekkelig med immunceller til å holde viruset unna og unngå sykdom.

Studien fra La Jolla Institute of Immunology var publisert på nettet, men var ennå ikke fagfellevurdert av andre forskere. Den foreløpige studien viste imidlertid at mengden immunceller reduseres sakte på kort sikt. Det kan bety at cellene vil forbli i kroppen i lang, lang tid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer