Asap Rocky

Forsvareren tok med champagneflaske i retten

Asap Rockys forsvarer Slobodan Jovicic ga ei champagneflaske til dommeren.

INNRØMMELSE: Asap Rocky innrømmer nå å ha plukket opp flasker de fant på bakken, men påstår at de gjorde det for at fornærmede ikke skulle få tak i de. Video: Expressen. Vis mer

STOCKHOLM / OSLO (Dagbladet): Siste rettsdag i saken mot rapperen Asap Rocky (30), hvis egentlige navn er Rakim Mayers, er godt i gang. Sammen med to andre sitter han tiltalt for kroppsskade mot en 19 år gammel mann, og så langt har de alle forklart sin side av saken.

Aktor og bistandsadvokat har gitt sine sluttprosedyrer i rettssalen, hvor førstnevnte blant annet krevde seks måneders fengsel for rapperstjerna.

Nå er det Asap Rockys forsvarer Slobodan Jovicic sin tur.

Han skal håndtere påstandene mot Rakim Mayers. Jovicic har tatt med seg ei champagneflaske i retten som han gir til dommeren.

ASAP ROCKYS FORSVARER: Slobodan Jovicic tok med ei champagneflaske i retten som han ga til dommeren før sitt slutinnlegg. Foto: John T.Pedersen
ASAP ROCKYS FORSVARER: Slobodan Jovicic tok med ei champagneflaske i retten som han ga til dommeren før sitt slutinnlegg. Foto: John T.Pedersen Vis mer

– Dette sirkuset her ute kommer til å ta slutt. Lyskasterne kommer til å slukkes. Vi skal tilbake til retten mandag morgen og håndtere andre saker, sier forsvareren.

Ikke en planlagt gjerning

Han tar for seg volden med flaska, som aktor mener utgjør forskjellen om Mayers skal være fengslet eller ikke. Forsvareren spør om når disse skadene skulle ha oppstått, og hvordan denne flaska skal ha blitt knust.

Han mener spørsmålet om denne flaska står sentralt, og at det er uenighet rundt visse filmklipp. Forsvareren mener at det ikke er en planlagt gjerning, som de har planlagt sammen, og at det derfor ikke en overlagt handling. Det er heller ingen ting som tyder på at de har gjort det samordnet, mener han.

– Da Rakim Mayers, tar tak i fornærmede og kaster ham, hva har han for slags forventning at skal skje?

IKKE EN PLANLAGT GJERNING: Asap Rockys forsvarer Slobodan Jovicic påstår at Rakim Mayers ikke kan være skyldig i å ha anvendt ei flaske. Foto: John T.Pedersen
IKKE EN PLANLAGT GJERNING: Asap Rockys forsvarer Slobodan Jovicic påstår at Rakim Mayers ikke kan være skyldig i å ha anvendt ei flaske. Foto: John T.Pedersen Vis mer

Han mener videre at han ikke gjør dette en forventning om at alle de andre skal komme og slutte seg til slåsskampen.

– Nå har vi kommet såpass langt ned på denne skalaen, at vi har kommet til at dette er hans eget innfall. At dette er noe han gjør på eget initiativ. Derfor mener jeg det finnes grunn til å se på denne filmen i sakte fart, sier Jovicic, og legger til:

– Jeg mener at jeg kan vise at djevelen finnes i detaljer.

Rapperens forsvarer viser voldsvideoen igjen.

JURIDISK EKSPERT: Kriminalkrönikör i Expressen, Fredrik Sjöshult, mener at en spesifikk detalj kan føre til at Asap Rocky frikjennes. Video: Ørjan Ryland. Reporter: Mathilde Lea, Dagbladet Vis mer

Spørsmålet for tingretten er: Når kan man anse at dette er en gjerning som utføres sammen med andre? Det ingen har sagt noe om, er at Rakim Mayers, på egen hånd tar tak i fornærmede, sier forsvareren.

– Jeg påstår at vi ser Rakim Mayers, han holder i fornærmede og kaster ham ned på bakken. Deretter passerer mannen i blått. Jeg påstår at Rakim Mayers her er alene. Det er ingen andre som medvirker i det han gjør. Vi ser på videoen at Asap Rockys venn kommer inn bakfra, fortsetter han.

Mangler politiutredning

Forsvareren påstår at Mayers ikke kunne vite at han visste de andre kom inn. I tillegg hadde han på seg hette, og så nedover. Han mener derfor at han ikke kunne se de andre som kom til.

– Deretter finnes det ikke noe mer av at Rakim Mayers utøver vold. Med det sagt, så mener jeg at de andre har ikke påbegynt sin voldshandling før Rakim Mayers har avsluttet.

Han mener at retten må konkludere med at det mangler politiutredning om at Rakim Mayers skal har gjort noe etter at de andre guttene ble med i slåsskampen.

STOCKHOLM: Amerikanerne har kommet med et krav om å la Asap Rocky bo på hotell. Video: Ørjan Ryland. Reportere: Mathilde Lea, Dagbladet / Ørjan Ryland, Dagbladet TV Vis mer

Spiller av lyden av flaska som blir knust

Han påstår at Rakim Mayers bare har vært til stede mens de andre har fortsatt med å slå og sparke, og at han derfor ikke kan være skyldig i å ha gjort denne voldshandlingen «sammen med andre».

Lyden av flaska som knuser blir avspilt i rettssalen.

– Nå kommer jeg til det jeg begynte med, sier han, og henter opp et bilde av flaska.

Forsvareren påstår videre at flaska på bildet har den samme størrelsen som champagneflaska som han tok med inn i rettssalen. Jovicic ber rettens medlemmer om å løfte opp flaska og veie den.

Slobodan Jovicic: Asap Rockys forsvarer mener at den eneste som hevder at fornærmede er blitt slått i hodet, er fornærmede selv. Foto: John T.Pedersen
Slobodan Jovicic: Asap Rockys forsvarer mener at den eneste som hevder at fornærmede er blitt slått i hodet, er fornærmede selv. Foto: John T.Pedersen Vis mer

– Hva tror dere er en rimelig effekt på et menneskelig hode når man får en sånn flaske slått i hodet?

Han sier så at en hudavskrapning på hodet ikke kan motsvare effekten av ei flaske som blir knust mot et hodet, og påstår at effekten av det er noe helt annet.

Forsvareren viser til det ene vitnet som hadde en annen forklaring i dag enn hun hadde i avhør. Han sier at hun er en ung kvinne, hun hadde aldri blitt avhørt før, og hun ble avhørt på telefon.

Videre påpeker han at den eneste som hevder at fornærmede er blitt slått i hodet, er fornærmede selv.

ASAP ROCKYS FORKLARING: Hør Asap Rockys egne ord om kvelden der slagsmålet fant sted. Video: Expressen. Vis mer

– Kan tingretten felle en dom over dette?

Forsvareren tar så opp SMS-meldingene til kvinnen fra Asap Rockys følge som filmet hendelsene, og påpeker at det er en oppdelt SMS.

– Og ettersom den ikke påstår at det var Rakim Mayers eller noen andre, så spør jeg: Kan tingretten felle en dom over dette?

Kvinnen fra Asap Rockys selskap befinner seg ikke i Sverige lenger, og har derfor ikke kunnet forklare seg i retten. Forsvareren går videre til hvordan flaska kan ha endt opp på bakken. Han mener at tingretten kommer til å ha vanskeligheter med å forklare at Asap Rocky i løpet av tre sekunder skal ha sluppet fornærmede, for så og fått tak i flaska.

Forsvareren mener at problemet ikke handler om at filmen tar slutt, men at hendene til rapperstjerna er tomme.

– Problemet der vi har havnet nå. Er 1: Dette er så dårlig utredet at selv ikke aktor mener at han kan vise at Rakim Mayers har deltatt i dette. Den eneste måten å påstå at noe har skjedd der min klient deltar, det er helt enkelt å late som at han gjør det. Derfor må jeg si at jeg synes det er elegant av aktor å ikke påstå noe.

NY VIDEO FRA ANGREPET 30. JUNI: Denne nylig frigjorte videoen, viser en ny del av angrepet som Asap Rocky er tiltalt for. Video: Expressen Vis mer

- Jeg anser at det ikke finnes noen som helst grunn å anse at denne tiltalen holder for min klient. At han skal frikjennes I DAG, avslutter han.

Det oppstår en diskusjon om ordlyden i tiltalen. Forsvareren brukte altså ordlyden i tiltalen som begrunnelse for at Asap Rocky skulle gå fri. Ordlyden det har vært snakk om er «at de har sammen og i samarbeid påført fornærmede denne kroppsskaden». Aktor vurderer om han skal justere tiltalen.

Kan ikke dømmes

Forsvarer Martin Persson har nå sitt sluttinnlegg for sin klient, den ene av de to medtiltalte.

- Den flaska er veldig tung. Den flaska ville forårsaket store skader, sier Persson om champagneflaska som er blitt tatt inn i rettssalen.

- Under de omstendighetene, så kan ikke min klient dømmes, ettersom det ikke er han som har utdelt slaget. Han er ikke «Harlem», og vi kan konstatere at han er sist på plassen, sier Persson om den medtiltalte.

- Alle fire forteller samme historie i sin forklaring. Er det en tilfeldighet, eller er det fordi de snakker sant? Alle fire har høy troverdighet, fortsetter Persson, og påstår at det er de fires historie mot fornærmedes.

DAG TO I RETTEN: Bistandsadvokat Magnus Strömberg, forteller hvordan klienten hans har opplevd rettssaken. Video: Dagbladet Vis mer

Påstår at fornærmede ljuger

Carla Pantzar, forsvareren til den tredje tiltalte, argumenterer for at fornærmede overhodet ikke gir noen grunn til at Asap Rockys gjeng skulle gå løs på ham.

- Jeg vil strekke meg så langt at jeg påstår at fornærmede ljuger. Den eneste gangen man kan påstå at han ikke ljuger, det er da han ikke vil svare på spørsmålene, sier Pantzar.

Hun mener videre at de tre tiltalte har fortalt velvillig om hendelsen, mens den fornærmede ikke har villet snakke om sine tidligere dommer. Pantzar påpeker også at han som fornærmede kan ljuge fritt overfor domstolen.

Pantzar kaller fornærmede for en «veldig engasjert fornærmede».

- Så engasjert at han oppsøker leger gang på gang, og med nye skader hver gang. I tillegg krever han en mye større erstatning enn det som er normalt, hevder hun.

- I denne saken sitter sannheten på de tiltaltes benk. I dette tilfellet skal min klient frikjennes, og han skal settes på frifot i dag, sier Carla Pantzar avslutningsvis.

Det er ventet at kjennelsen blir lest opp om en time, klokken kvart over sju.