Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Prinsesse Ragnhild og Erling Lorentzen:

Fortalte ikke prinsesse Ragnhild om diagnosen: - Vi så i øynene at livet var slutt

Erling Lorentzen snakker om tapet av kona. 

GIFT I NESTEN 60 ÅR: Prinsesse Ragnhild og Erling Lorentzen giftet seg i 1953, og holdt sammen hele veien. I 2012 døde prinsessa etter et kort tids sykeleie. Bildet er fra parets bryllup. Foto: NTB scanpix 
GIFT I NESTEN 60 ÅR: Prinsesse Ragnhild og Erling Lorentzen giftet seg i 1953, og holdt sammen hele veien. I 2012 døde prinsessa etter et kort tids sykeleie. Bildet er fra parets bryllup. Foto: NTB scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Skipsreder og krigsveteran Erling Lorentzen (93) er i disse dager aktuell i den nye biografien «Erling Lorentzen - Vilje og motstand», som er skrevet av Stig Arild Pettersen.

Der har 93-åringen selv fortalt om hvordan livet var på 40-tallet under krigen, og om den viktige motstandskampen han og kameratene bidro med.

I forbindelse med lanseringen, har Lorentzen latt seg intervjue av VG Helg. Det er derimot ikke bare krig boka fokuserer på. 93-åringen var nemlig gift med prinsesse Ragnhild fram til hun døde i 2012.

I intervjuet avslører veteranen flere ting om parets forhold. Foruten å ta opp hvor vanskelig det var å få støtte fra Ragnhilds foreldre, kong Olav V og kronprinsesse Märtha, forteller han om hvordan den siste tida sammen med hans livs store kjærlighet var.

Fikk ikke vite om diagnosen

Høsten 2012 falt prinsesse Ragnhild og brakk lårhalsen. Da var hun 82 år gammel, og et slikt fall kan medføre store problemer for helsa når man er så gammel.

Det var likevel det de fant ut av på sykehuset, der hun ble bragt i forbindelse med fallet, som var verst.

REISTE TIL PARIS: Den 8. juni 1951 - dagen før hun fylte 21 år - dro prinsesse Ragnhild til Paris for å være til stede ved bryllypet til prins Michel av Bourbon-Parma og innvielsen av Norges-huset i Paris.  Turen varte i åtte dager.  Den fant sted etter at den svenske meldingen om en forestående forlovelse mellom Prinsesse Ragnhild og Lorentzen var dementert.  Foto: NTB scanpix
REISTE TIL PARIS: Den 8. juni 1951 - dagen før hun fylte 21 år - dro prinsesse Ragnhild til Paris for å være til stede ved bryllypet til prins Michel av Bourbon-Parma og innvielsen av Norges-huset i Paris. Turen varte i åtte dager. Den fant sted etter at den svenske meldingen om en forestående forlovelse mellom Prinsesse Ragnhild og Lorentzen var dementert.  Foto: NTB scanpix Vis mer

- Hun var anti-leger og tannleger i sterk grad. Enten hun ville det eller ikke, så ble hun undersøkt, og de fant ut at hun hadde lungekreft, sier Lorentzen til helgemagasinet og fortsetter:

- Vi fikk beskjed om at hun hadde seks måneder igjen, og det gikk akkurat seks måneder til hun døde, forteller han åpenhjertig til VG Helg.

«Hans Majestet Kongen har med stor sorg mottatt budskapet om at Prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen, er gått bort. Prinsessen sovnet inn i sitt hjem i Rio de Janeiro i Brasil, 16. september 2012 kl. 09.45 lokal tid. Bisettelsen vil finne sted i Slottskapellet», lød meldingen fra Slottet da de offentliggjorde at kong Haralds eldste søster hadde gått bort.

93 år gamle Lorentzen, som de siste fire åra har vært enkemann, forteller at de i starten ikke fortalte prinsessa om sin egen kreftdiagnose. Det i frykt for at hun skulle gi opp, og at den siste tida hennes på jorda skulle bli preget av motgang.

Da hun feiret sin siste bursdag i juni 2012, måtte han likevel fortelle henne det. Tre måneder seinere var hun død.

- Det ble veldig tomt. Tida med sykdom var vanskelig. Men vi så i øynene at livet var slutt og at det som skjedde var det beste for henne da, forteller han åpenhjertig.

Måtte rømme landet

Prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen ble født 9. juni 1930 på Det Kongelige Slott i Oslo. I et ekstraordinært Statsråd etter prinsessens fødsel, kunngjorde Kong Haakon VII at prinsessas navn skulle være Ragnhild Alexandra.

Som ung vokste hun opp på Skaugum. Idyllen der ble imidlertid fort avbrutt da tyskerne invaderte Norge den 9. april 1940. For å unngå å bli tatt i forvaring av okkupasjonsmakten forlot kongefamilien, regjeringen og Stortinget Oslo med tog.

Ved Elverum skilte Kronprins Olav lag med sin familie. Kronprinsesse Märtha og de tre barna, prinsesse Ragnhild, prinsesse Astrid og prins Harald, flyktet i sikkerhet over grensen til Sverige.

Etter noen måneder i Sverige reiste kronprinsessa og barna videre til USA med båt. Her bodde de til 1945, da freden endelig kom til Norge.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FASJONABELT PAR: Prinsessa og Erling var flere ganger i Norge, selv om de holdt til på andre siden av jorda. Her er de på vei til en lunsj i Stavanger i 2007. Foto: Lise Åserud / SCANPIX
FASJONABELT PAR: Prinsessa og Erling var flere ganger i Norge, selv om de holdt til på andre siden av jorda. Her er de på vei til en lunsj i Stavanger i 2007. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer

- Dypt savn

Det var den 15. mai i 1953 at prinsessen giftet seg med Erling Lorentzen, etter mye om og men fra hennes foreldre. Siden flytta de til Rio de Janeiro i Brazil. Ekteparet fikk tre barn, Haakon Lorentzen, født 23. august 1954, Ingeborg Ribeiro, født 27. februar 1957 og Ragnhild Lorentzen, født 8. mai 1968.

Prinsesse Ragnhild ble ofte omtalt som en svært privat og beskjeden person. Som husmor i Brasil levde hun en langt mer anonym tilværelse gjennom årene enn sine søsken.

Det var bare ved runde fødselsdager og andre begivenheter i kongefamilien at hun trådte fram for offentligheten.

Til Dagbladet i 2014 fortalte Erling Lorentzen at han ofte kjente på savnet etter prinsessa.

- Det er nok for meg, slik det er for mange andre som opplever det å miste noen som står en nært - et dypt savn. Men man beholder de mange gode minnene som ble skapt sammen. Etter 60 år, så er det vanskelig å skulle trekke fram hva jeg husker best. Hverdagen vår var god, og preget av det positive i livet. Jeg har bare godt å si om tiden vår sammen, fortalte han.

RØMTE LANDET: Erling Lorentzen og prinsesse Ragnhild bodde mange år i Rio i Brasil. Her er de fotografert av Aftenposten i 1980.  Foto: Dag W. Grundseth / Aftenposten, NTB scanpix
RØMTE LANDET: Erling Lorentzen og prinsesse Ragnhild bodde mange år i Rio i Brasil. Her er de fotografert av Aftenposten i 1980.  Foto: Dag W. Grundseth / Aftenposten, NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!